Μέλι καστανιάς: Η γλυκιά και θρεπτική τροφή που καταπολεμά τις λοιμώξεις, τον πονόλαιμο, τις φλεγμονές και την γαστρίτιδα

τροφή, μέλι καστανιάς

Αυτή η γλυκιά τροφή έχει έντονη γεύση, έντονο άρωμα και ελαφρώς πικρή επίγευση. Είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και τανίνες, με υψηλή αναλογία φρουκτόζης που αντέχει στην κρυστάλλωση και σχετικά χαμηλή οξύτητα.

Μπορείτε να την απολαύσετε με το πρωινό σας ή το τσάι σας το απόγευμα και έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Δείτε ποια είναι και που κάνει καλό.

Τι είναι το μέλι καστανιάς

Όπως το λέει και η ονομασία του είναι μια μονοανθική ποικιλία μελιού που παράγεται από τις μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων της καστανιάς. Έχει σκούρο χρώμα, που κυμαίνεται από κιτρινωπό καφέ έως σχεδόν μαύρο, μερικές φορές με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις, έχει ένα αρωματικό, πικάντικο φυτικό άρωμα και γεύση και ελαφρώς τανική (λόγω της τανίνης που βρίσκεται στο δέντρο). Η γεύση είναι μοναδική, όχι πολύ γλυκιά και με σχεδόν πικρή επίγευση που επιμένει, ενώ εκτιμάται ιδιαίτερα από όσους αγαπούν ένα δυνατό, λιγότερο γλυκό μέλι.

Τα οφέλη του

  1. Είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό
  2. Αποτελεί ρυθμιστικό του σακχάρου
  3. Διαθέτει αντιαλλεργική δράση
  4. Διαθέτει και αντιφλεγμονώδη δράση
  5. Αντιμετωπίζει τον πονόλαιμο και τη γαστρίτιδα
  6. Εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος
  7. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

1. Είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό

Το μέλι καστανιάς είναι γνωστό για τις εντυπωσιακές φυσικές αντιβακτηριακές του ιδιότητες που προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα φυσικό αντιμικροβιακό.

Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και η πυκνότητά του συμβάλλουν περαιτέρω στην αντιβακτηριδιακή του δράση μειώνοντας τον αριθμό των βακτηρίων. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο επούλωσης των πληγών μειώνοντας το βακτηριακό φορτίο και προάγει την ταχύτερη ανάρρωση μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

2. Αποτελεί ρυθμιστικό του σακχάρου

Σχετική μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση μελιού καστανιάς εξασθενεί την περιφερειακή και κεντρική αντίσταση στην ινσουλίνη ρυθμίζοντας θετικά την έκφραση γονιδίου του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη σηματοδότηση της ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου.

3. Διαθέτει αντιαλλεργική δράση

Το μέλι καστανιάς έχει ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, οι οποίες πρέπει να είναι αποτέλεσμα της γενικά υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε γύρη. Η γύρη προσκολλάται στο σώμα της μέλισσας όταν μαζεύει νέκταρ και στη συνέχεια γίνεται μέρος του μελιού. Μελέτες δείχνουν ότι η γύρη εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων), επιφέροντας δυνητικά σε αντιαλλεργικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, ωφελεί περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας τα όργανα που παράγουν λευκά αιμοσφαίρια να πάρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή τους λειτουργία. Ωστόσο, εάν είστε ήδη αλλεργικοί στη γύρη κάστανου ή στα ένζυμα της μέλισσας, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση του γιατί θα προκαλέσει δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση).

4. Διαθέτει και αντιφλεγμονώδη δράση

Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και τα διάφορα άλλα μοναδικά συστατικά του μελιού καστανιάς είναι υπεύθυνα για τη γενική αντιφλεγμονώδη δράση του. Λόγω της δράσης του στη μείωση της φλεγμονής και των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου, στην επούλωση πληγών, στα έλκη και ακόμη και στην ακμή και να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση.

5. Αντιμετωπίζει τον πονόλαιμο και τη γαστρίτιδα

Το μέλι καστανιάς είναι παχύρρευστο και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην καταπραϋντική του δράση, επιτρέποντάς του να σχηματίσει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από τον βλεννογόνο του λαιμού ή του στομάχου και να τους επιτρέψει να επουλωθούν. Παράλληλα, αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω ερεθισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μέλι προστίθεται στο τσάι ή καταναλώνεται ωμό πριν από το φαγητό και λέγεται ότι βοηθά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, πληγές, γαστρίτιδα και έλκη.

6. Εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες που το καθιστά ελαφρώς στυπτικό, το μέλι καστανιάς μπορεί να βοηθήσει να συσφίξει προσωρινά το δέρμα και να του δώσει μια πιο νεανική και φρέσκια όψη.

Επιπλέον, όταν εφαρμόζεται ως μάσκα προσώπου, κάνει το δέρμα πιο απαλό και βοηθά στο άνοιγμα των πόρων. Λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων του δέρματος και πιθανώς στην πρόληψη πιο σοβαρών εξάρσεων ακμής.

7. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα πιο σκούρα μέλια (όπως το κάστανο) είναι συχνά πλούσια σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την επακόλουθη κυτταρική βλάβη.

Το μέλι πιστεύεται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της οξείδωσης από τη ρύπανση, τα φάρμακα, το στρες και άλλους παρόμοιους παράγοντες.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top