Η αρχαία τροφή που ενισχύει το πεπτικό, την όραση και ρυθμίζει το διαβήτη

τροφή γλυκοπατάτα

Αυτή η τροφή στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ενισχύει την όρασή σας και να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου.

Δείτε που αλλού κάνει καλό, πότε είναι η εποχή της και πως να την απολαύσετε!

Τι είναι η γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι βασική τροφή σε διάφορα μέρη του κόσμου από την αρχαιότητα. Είναι γνωστή για τη ζωντανή πορτοκαλί σάρκα της. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες σε όλο τον κόσμο με διαφορετικά χρώματα όπως λευκό, κρεμ, κίτρινο, κοκκινωπό-μωβ και βαθύ μωβ.

Οι γλυκοπατάτες προέρχονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες φύτρωναν στην Αμερική πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθώματα φύλλων στην Ινδία.

Τα οφέλη τους βρίσκονται στα β-καροτένια που περιέχουν.  Για την ακρίβεια, έχουν 19.000 μονάδες στα 100 γραμμάρια! Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και είναι εύπεπτη τροφή.

Η γλυκοπατάτα στη χώρα μας παράγεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Όταν βρίσκετε γλυκοπατάτα τους υπόλοιπους μήνες είναι εισαγωγής και προέρχεται κυρίως από την Ιταλία.

Οι γλυκοπατάτες είναι οι πιο υγιεινές πατάτες, αρκεί να μην τις βάζετε στο φούρνο με το φλοιό χωρίς να τις έχετε καθαρίσει πολύ καλά.

Τα οφέλη

  1. Βοηθάει την πέψη και το έντερο
  2. Συμβάλλει στη διαχείριση του διαβήτη
  3. Ενισχύει την όραση

1. Βοηθάει την πέψη και το έντερο

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν δύο τύπους φυτικών ινών: διαλυτές και αδιάλυτες. Το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει κανένα από τα δύο είδη. Ως εκ τούτου, οι φυτικές ίνες παραμένουν εντός του πεπτικού σας συστήματος και παρέχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το έντερο. Ορισμένοι τύποι διαλυτών ινών απορροφούν νερό και μαλακώνουν τα κόπρανα σας καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

Ορισμένες διαλυτές και αδιάλυτες ίνες μπορούν επίσης να ζυμωθούν από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, δημιουργώντας ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που θρέφουν τα κύτταρα του εντέρου και τα διατηρούν υγιή και δυνατά.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες που περιέχουν 20-33 g φυτικών ινών την ημέρα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και πιο δραστήριες κινήσεις του εντέρου γεγονός που αποσοβεί τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Τα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη στο έντερο. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά στις μωβ γλυκοπατάτες προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών (Bifidobacterium και Lactobacillus). Μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των τύπων βακτηρίων μέσα στα έντερα σχετίζονται με καλύτερη υγεία του εντέρου και χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η μολυσματική διάρροια.

2. Συμβάλλει στη διαχείριση του διαβήτη

Η γλυκοπατάτα έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και άμυλο. Ωστόσο, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης σημαίνει ότι οι γλυκοπατάτες απελευθερώνουν σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος αργά, σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα. Αυτή η ιδιότητά τους βοηθά στον έλεγχο του αυξημένου σακχάρου στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες στις γλυκοπατάτες είναι επίσης ευεργετικές για τη διαχείριση του διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ένα μισό φλιτζάνι πουρέ γλυκοπατάτας περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια ινών.

3. Ενισχύει την όραση

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α με τη μορφή βήτα-καροτίνης. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει γενικά στα λαχανικά με έντονο πορτοκαλί σάρκα. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας και χρησιμοποιείται για να σχηματίσει τους υποδοχείς φωτός μέσα στα μάτια σας.

Διάφορες οφθαλμικές διαταραχές που σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α όπως η ξηροφθαλμία, ο καταρράκτης μπορεί να προληφθούν με την κατανάλωση γλυκοπατάτας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top