Ερευνητής από το Harvard αποκαλύπτει τρία φρούτα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας και το βάρος σας. Μάθετε ποια είναι αυτά και γιατί μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετικά όσο νομίζετε.
Η «υπερτροφή» που πετάμε πάντα στα σκουπίδια ενώ μειώνει τη χοληστερίνη
Πώς τα φρούτα επηρεάζουν το σάκχαρο και το βάρος – Τι λέει το Harvard
Γνωρίζουμε ήδη τα πολλαπλά οφέλη των φρούτων και λαχανικών για την υγεία, όπως είναι η μείωση του κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία. Τονίζει την αξία τους λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Αν και προτείνεται αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για καλύτερη υγεία, τώρα ένας ερευνητής του Harvard αποκαλύπτει ότι τρία φρούτα μπορούν να έχουν μια διαφορετική δράση πάνω μας.
Ο Dr. Nick Norwitz, ερευνητής στον τομέα της μεταβολικής υγείας, ισχυρίζεται ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων φρούτων μπορεί να είναι μεταβολικά επιβλαβής και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, μια αμφιλεγόμενη άποψη που δεν υποστηρίζεται από ισχυρές αποδείξεις.
Επικεντρώθηκε στα μάνγκο, σταφύλια και jackfruit, λόγω των υψηλών επιπέδων φρουκτόζης, φυσικής ζάχαρης, που περιέχουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει «βλάβες στο λεπτό έντερο και το ήπαρ».
«Οι γενικές δηλώσεις ότι τα φρούτα είναι “φυσικά και επομένως υγιεινά” ή ότι “περιέχουν ζάχαρη και επομένως είναι ανθυγιεινά” αποτελούν επικίνδυνες υπεραπλουστεύσεις», δήλωσε στο Fox News.
«Διαφορετικά φρούτα έχουν διαφορετικές ιδιότητες που αλληλεπιδρούν με τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου».
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη του μάνγκο
Ο Dr. Norwitz ανέφερε ότι το μάνγκο έχει τα υψηλότερα επίπεδα φρουκτόζης, περίπου 30 γραμμάρια σε ένα ολόκληρο μάνγκο, σε σύγκριση με 12,5 γραμμάρια σε ένα μήλο.
Παρέπεμψε σε μελέτη του 2024, που δημοσιεύθηκε στο Nature, η οποία έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και ορισμένων καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε ποντίκια που τρέφονταν με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο διαφέρει από τη φυσική φρουκτόζη των φρούτων, καθώς περιέχει άμυλο καλαμποκιού και γλυκόζη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης επί τέσσερις εβδομάδες εμφάνισαν επιμήκυνση κατά 40% των λαχνών (μικροσκοπικές προεξοχές στο λεπτό έντερο που απορροφούν θρεπτικά συστατικά).
Επιπλέον, αυτά τα ποντίκια πήραν περισσότερο βάρος και αύξησαν τη λιπώδη μάζα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φρουκτόζη ενισχύει την επιβίωση των κυττάρων των λαχνών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απορρόφηση λίπους και συνεπώς αύξηση βάρους, όταν συνδυάζεται με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη όγκων στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, βοηθώντας τα να επιβιώσουν περισσότερο στο σώμα.
Τα αντικρουόμενα επιστημονικά ευρήματα
Παρόλο που ορισμένες μελέτες συνδέουν τη φρουκτόζη με προβλήματα υγείας, μια ανασκόπηση του 2014 από το National Institute of Medicine δεν βρήκε αποδείξεις ότι η φρουκτόζη προκαλεί αύξηση βάρους περισσότερο από άλλες μορφές ζάχαρης.
Μάλιστα, η American Heart Association επισημαίνει ότι το μάνγκο περιέχει πάνω από 20 βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ αυτών βιταμίνη Α και C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τις καρδιακές παθήσεις και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
Σε γενικές γραμμές, τα φρούτα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την πέψη, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών και βιταμινών.
Το jackfruit και η επίδρασή του στα επίπεδα σακχάρου
Μετά το μάνγκο, ο Dr. Norwitz αναφέρθηκε στο jackfruit, το οποίο περιέχει 15,2 γραμμάρια φρουκτόζης ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με 7,6 γραμμάρια στα βατόμουρα.
Το jackfruit έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές ως φυτική εναλλακτική λύση του κρέατος, λόγω της υφής του που μοιάζει με μαγειρεμένο κρέας.
Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να χρειάζεται να το αποφεύγουν.
Μια μελέτη του 2021, που δημοσιεύθηκε στο Scientific World Journal, διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων jackfruit αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν το εκχύλισμα είχαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.
Η απότομη πτώση του σακχάρου μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, σύγχυση, πόνο στο στήθος και σπασμούς, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλική βλάβη.
Το «ρωμαϊκό» φρούτο που προστατεύει από καρκίνο και ενισχύει την καρδιά και το ανοσοποιητικό
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα σταφύλια
Τέλος, ο Dr. Norwitz προειδοποίησε για την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη των σταφυλιών.
Ανεξαρτήτως χρώματος, τα σταφύλια περιέχουν 12,3 γραμμάρια φρουκτόζης ανά φλιτζάνι, συγκριτικά με 5,7 γραμμάρια μιας μπανάνας.
Η υπερβολική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να δυσχεράνει την απορρόφηση της φρουκτόζης, προκαλώντας φούσκωμα, αέρια και στομαχικές διαταραχές, ειδικά αν καταναλώνονται με άδειο στομάχι.
Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν τα σταφύλια μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι, προκαλώντας διάρροια σε ορισμένα άτομα.
Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σταφυλιών ενισχύει την καρδιακή υγεία και βελτιώνει τη μνήμη.
Απώλεια βάρους: 7 νόστιμες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε
Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές;
Φρούτα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη περιλαμβάνουν τα μούρα, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή και χαμηλών υδατανθράκων φρούτα και λαχανικά όπως η καρύδα, το αβοκάντο και οι ελιές.
Το αιγυπτιακό υπερφρούτο που μειώνει το σάκχαρο, το φούσκωμα και τη φλεγμονή
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν 1,5 έως 2 φλιτζάνια φρούτα ημερησίως.