Αυτή η παράξενη τροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιβιοτικά και αντιοξειδωτικά.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας αναγνωρίζει αυτήν την παράξενη τροφή ως φάρμακο. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της στην υγεία και έχουν βρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα από γύρη λουλουδιών, νέκταρ, ένζυμα, μέλι, κερί και εκκρίσεις της μέλισσας. Οι μέλισσες που αναζητούν τροφή συλλέγουν τη γύρη από τα φυτά και τη μεταφέρουν στην κυψέλη, όπου αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται ως τροφή για την αποικία.
Η γύρη των μελισσών δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα μελισσοκομικά προϊόντα όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός ή η κηρήθρα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην περιέχουν γύρη ή μπορεί να περιέχουν άλλες ουσίες.
Γύρη μελισσών: 11 οφέλη για την υγεία, που υποστηρίζονται από την επιστήμη
- Έχει εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, με περισσότερες από 250 δραστικές ουσίες
- Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και τις χρόνιες παθήσεις
- Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου όπως τα υψηλά λιπίδια του αίματος και η χοληστερόλη
- Μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από τοξικές ουσίες και ασθένειες
- Περιέχει πολλές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και σκοτώνοντας βακτήρια
- Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και να αποτρέψει τις μολύνσεις
- Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
- Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις
- Μπορεί να βελτιώσει τη χρήση των θρεπτικών συστατικών, τον μεταβολισμό και τη μακροζωία
- Είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και εύκολο να προστεθεί στη διατροφή
1. Εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ με περισσότερες από 250 δραστικές ουσίες
Η γύρη της μέλισσας μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Περιέχει περισσότερες από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και αντιοξειδωτικών.
Οι κόκκοι γύρης μελισσών αποτελούνται από περίπου:
- Υδατάνθρακες: 40%
- Πρωτεΐνη: 35%
- Νερό: 4–10%
- Λίπη: 5%
- Άλλες ουσίες: 5–15%
Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα, αντιβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, το θρεπτικό περιεχόμενο της γύρης εξαρτάται από την φυτική πηγή και την εποχή που συλλέγεται.
Για παράδειγμα, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη της μέλισσας που συλλέγεται από φυτά πεύκου έχει περίπου 7% πρωτεΐνη, ενώ η γύρη που συλλέγεται από χουρμαδιές φτάνει περίπου στο 35% σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, η γύρη των μελισσών που συλλέγεται την άνοιξη έχει σημαντικά διαφορετική σύνθεση αμινοξέων από τη γύρη που συλλέγεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
2. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και τις χρόνιες παθήσεις
Η γύρη των μελισσών είναι φορτωμένη με μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κουερσετίνη, καμφερόλη και συγκόλληση.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από δυνητικά επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.
Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης μελισσών μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή, να εξαλείψουν τα επιβλαβή βακτήρια, να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά της γύρης εξαρτάται επίσης από τη φυτική πηγή της.
Αν δεν αναφέρεται συγκεκριμένα μια φυτική πηγή στην ετικέτα, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε από πού προήλθε η γύρη.
3. Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τόσο τα υψηλά λιπίδια του αίματος όσο και η υψηλή χοληστερόλη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να μειώσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.
Για παράδειγμα, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα γύρης μελισσών μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά την «κακή»-LDL χοληστερόλη.
Σε μια παλαιότερη μελέτη ατόμων με μυωπία που προκαλείται από βουλωμένες αρτηρίες, τα συμπληρώματα γύρης μελισσών μείωσαν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, γεγονός που αύξησε το οπτικό τους πεδίο.
Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στη γύρη των μελισσών μπορεί να προστατεύσουν τα λιπίδια από την οξείδωση. Όταν τα λιπίδια οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν μεταξύ τους, περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
4. Μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ από τοξικές ουσίες και ασθένειες
Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο που διασπάται και απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα. Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της ηπατίτιδας και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Άλλες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης των μελισσών προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες από διάφορες τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής δόσης φαρμάκων. Η γύρη των μελισσών προάγει επίσης την επούλωση του ήπατος.
Ωστόσο, λίγες ανθρώπινες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις επιδράσεις της γύρης μελισσών στην ηπατική λειτουργία. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για τη θέσπιση συστάσεων για την υγεία.
5. Περιέχει πολλές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η γύρη των μελισσών έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το εκχύλισμα γύρης μελισσών μείωσε το πρήξιμο των ποδιών των αρουραίων κατά 75%. Μάλιστα, η αντιφλεγμονώδης δράση του έχει συγκριθεί με αρκετά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η φαινυλοβουταζόνη, η ινδομεθακίνη, η αναλγίνη και η ναπροξένη.
Η γύρη των μελισσών περιέχει πολλές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής κουερσετίνης, η οποία μειώνει την παραγωγή των φλεγμονωδών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, όπως το αραχιδονικό οξύ.
Επιπλέον, οι φυτικές ενώσεις στη γύρη των μελισσών μπορεί να καταστέλλουν βιολογικές διεργασίες που διεγείρουν την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων.
6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η γύρη των μελισσών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας να αποφύγετε ασθένειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Πρώτον, η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και την έναρξη των αλλεργιών.
Σε μια μελέτη, η γύρη των μελισσών αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων. Όταν ενεργοποιούνται, τα μαστοκύτταρα, απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Επίσης, αρκετές μελέτες στο εργαστήριο έχουν επιβεβαιώσει ότι η γύρη των μελισσών έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Το εκχύλισμα γύρης μελισσών βρέθηκε ότι σκοτώνει δυνητικά επιβλαβή βακτήρια όπως E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, καθώς και εκείνα που προκαλούν λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.
7. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και να αποτρέψει τις μολύνσεις
Η γύρη των μελισσών έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν το σώμα στην επούλωση των πληγών.
Για παράδειγμα, έρευνα σε ζώα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα γύρης μελισσών ήταν εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία τραυμάτων από εγκαύματα όπως η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη, ένα χρυσό πρότυπο στη θεραπεία εγκαυμάτων, και προκάλεσε πολύ λιγότερες παρενέργειες.
Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η εφαρμογή ενός βάλσαμου που περιέχει γύρη μελισσών σε ένα έγκαυμα επιτάχυνε σημαντικά την επούλωση έναντι των τυπικών φαρμάκων.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της γύρης μελισσών μπορεί επίσης να αποτρέψουν μολύνσεις, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επούλωσης για γρατζουνιές, κοψίματα, εκδορές και εγκαύματα.
8. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η γύρη των μελισσών μπορεί να έχει εφαρμογές για τη θεραπεία και την πρόληψη καρκίνων, που συμβαίνουν όταν τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανώμαλα.
Μελέτες σε εργαστήριο βρήκαν ότι τα εκχυλίσματα γύρης μελισσών αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου και διεγείρουν την απόπτωση -τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων- σε καρκίνους του προστάτη, του παχέος εντέρου και του λευχαιμικού καρκίνου.
Η γύρη των μελισσών από κίστο (Cistus incanus L.) και λευκή ιτιά (Salix alba L.) μπορεί να έχει ιδιότητες κατά των οιστρογόνων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του προστάτη και της μήτρας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.
9. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις
Η εμμηνόπαυση, που σηματοδοτεί τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές διάθεσης και διαταραχές ύπνου.
Μελέτες δείχνουν ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να ανακουφίσει αρκετά συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Σε μια μελέτη γυναικών με καρκίνο του μαστού, το 71% των συμμετεχόντων θεώρησε ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης βελτιώθηκαν κατά τη λήψη γύρης μελισσών.
Σε μια άλλη μελέτη, το 65% των γυναικών που έπαιρναν συμπλήρωμα γύρης παρουσίασαν λιγότερες εξάψεις. Αυτές οι γυναίκες υπέδειξαν και άλλες βελτιώσεις στην υγεία τους, όπως καλύτερο ύπνο, μειωμένη ευερεθιστότητα, λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις και βελτιωμένη διάθεση και ενέργεια.
Επιπλέον, μια τρίμηνη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα γύρης μελισσών παρουσίασαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, αυτά τα συμπληρώματα βοήθησαν στη μείωση της «κακής»-LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της «καλής»-HDL χοληστερόλης.
10. Μπορεί να βελτιώσει την χρήση των θρεπτικών συστατικών, τον μεταβολισμό και τη μακροζωία
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να βελτιώσει τη χρήση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα.
Για παράδειγμα, οι αρουραίοι με έλλειψη σιδήρου απορρόφησαν 66% περισσότερο σίδηρο όταν προστέθηκε γύρη στη διατροφή τους. Αυτή η αύξηση πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η γύρη περιέχει βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου.
Επιπλέον, υγιείς αρουραίοι που τρέφονταν με γύρη απορρόφησαν περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο από τη διατροφή τους. Η γύρη περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και αμινοξέα που μπορούν να βοηθήσουν αυτή την απορρόφηση.
Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μυών, να επιταχύνει το μεταβολισμό και να προάγει τη μακροζωία. Αν και οι μελέτες σε ζώα είναι ελπιδοφόρες, δεν είναι σαφές εάν οι άνθρωποι βιώνουν τα ίδια οφέλη.
11. Είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και εύκολο να προστεθεί στη διατροφή
Η γύρη των μελισσών έρχεται σε μορφή κόκκων ή συμπληρώματος και είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορείτε να το αγοράσετε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή από μελισσοκόμο της περιοχής σας. Οι κόκκοι μπορούν να προστεθούν στα αγαπημένα σας φαγητά όπως το πρωινό ή τα smoothies.
Ωστόσο, άτομα με αλλεργίες στη γύρη ή στο τσίμπημα της μέλισσας θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα γύρης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνησμό, πρήξιμο, δύσπνοια ή αναφυλαξία. Αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με αραιωτικά του αίματος, όπως η βαρφαρίνη.
Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα γύρης μελισσών, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι απολύτως ασφαλή για τα μωρά.