Παρά το γεγονός ότι οι διατροφικές ανάγκες είναι εξαιρετικά παρόμοιες σε άνδρες και γυναίκες, ένας ειδικός στη διατροφή λέει ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς σε διακυμάνσεις του στρες και των ορμονικών επιπέδων.
Ωστόσο, αυτές οι αιχμές και οι μειώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση αρκετών «υπερτροφών» υψηλής διατροφικής πυκνότητας.
Ο Ashleigh Tosh, ειδικός σε θέματα διατροφής από το Prepped Pots είπε: «Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πιο σημαντικά για το ένα φύλο από το άλλο, για διαφορετικούς λόγους». Για παράδειγμα, οι νόστιμες λιχουδιές όπως η μαύρη σοκολάτα και ο σολομός είναι ιδανικές για την υποστήριξη της μειωμένης διάθεσης και των αλλαγών που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση.
«Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, επειδή χάνουν πολύ κατά την έμμηνο ρύση. Ομοίως, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορεί να επωφεληθούν από περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να υποστηρίξουν την υγεία των οστών τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει:
«Συγκεντρώσαμε μια σειρά από υπερτροφές που οι γυναίκες μπορεί να εξετάσουν να πάρουν για να επαναφέρουν όλα αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο σώμα τους σε διάφορα σημεία της ζωής τους».
Τροφές για να καταπολεμήσετε το στρες να επαναφέρετε τις ορμόνες σε ισορροπία και να είστε υγιείς
Σπανάκι: Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Εξαιτίας αυτού, το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε γυναίκες που είναι έγκυες και σε εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες.
Σολομός: Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες υπερτροφές για τις γυναίκες, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών. Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από απώλεια οστικής μάζας. Τροφές με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, οπότε σίγουρα αξίζει να επενδύσετε στον σολομό!
Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου χάρη στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός ενισχυτής της διάθεσης και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες. Για να επωφεληθείτε πραγματικά από τη μαύρη σοκολάτα, επιλέξτε μάρκες που δεν έχουν ζάχαρη και δεν περιέχουν πρόσθετα.
Τζίντζερ: Το φούσκωμα είναι ένα άβολο συναίσθημα που βιώνουν συχνά οι γυναίκες, ειδικά καθώς είναι σύμπτωμα του προεμμηνοροϊκού συνδρόμο. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ σημαίνουν ότι είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση του φουσκώματος, ενώ προάγει επίσης την πέψη και βοηθά στη ναυτία.
Εύχρηστος οδηγός για βιταμίνες και σε ποιες τροφές περιέχονται
A (Ρετινόλη): Υποστηρίζει την όραση, την ανάπτυξη του δέρματος, των οστών και των δοντιών, την ανοσία και την αναπαραγωγή. Βρίσκεται σε: Μάνγκο, καρότα, κολοκύθα βουτύρου, κολοκύθα, μπρόκολο και μοσχαρίσιο συκώτι.
Β1 (Θειαμίνη): Υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεύρων. Βρίσκεται σε: Καρπούζι, ντομάτα, σπανάκι, γάλα σόγιας, άπαχο ζαμπόν, χοιρινές μπριζόλες και ηλιόσπορο.
Β2 (ριβοφλαβίνη): Υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη φυσιολογική όραση και την υγεία του δέρματος. Βρίσκεται σε: Σπανάκι, μπρόκολο, μανιτάρια, γάλα, αυγό, συκώτι, στρείδια και μύδια.
Β3 (Νιασίνη): Υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό, την υγεία του δέρματος, το νευρικό σύστημα και το πεπτικό σύστημα. Βρίσκεται σε: Σπανάκι, πατάτες, ντομάτα, άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, στήθος κοτόπουλου, γαρίδες, τόνο (κονσέρβα σε νερό) και συκώτι.
Β12: Χρησιμοποιείται στη σύνθεση νέων κυττάρων, βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων, υποστηρίζει τη συντήρηση των νευρικών κυττάρων. Βρίσκεται σε: γάλα, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, αυγά και οστρακοειδή.
Β6 (Πυριδοξίνη): Μεταβολισμός αμινοξέων και λιπαρών οξέων, παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βρίσκεται σε: Μπανάνα, καρπούζι, ντομάτα, πατάτες, μπρόκολο, σπανάκι, στήθος κοτόπουλου και λευκό ρύζι.
C (Ασκορβικό Οξύ): Χρησιμοποιείται στη σύνθεση νέων κυττάρων, βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων, υποστηρίζει τη συντήρηση των νευρικών κυττάρων. Βρίσκεται σε: Μάνγκο, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, φράουλες, ακτινίδιο, σπανάκι, μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές και ντομάτα.
Δ: Προωθεί την ανοργανοποίηση των οστών. Βρίσκεται σε: γάλα, κρόκο αυγού, συκώτι, λιπαρά ψάρια και ηλιακό φως.
Ε: Αντιοξειδωτικό, ρύθμιση των αντιδράσεων οξείδωσης, υποστηρίζει τη σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης. Βρίσκεται σε: Αβοκάντο, μπακαλιάρο, γαρίδες, τόφου, σιτάρι και ηλιόσπορο.
Κ: Σύνθεση πρωτεϊνών πήξης του αίματος, ρυθμίζει το ασβέστιο του αίματος. Βρίσκεται σε: σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συκώτι.
Φυλλικό οξύ: Υποστηρίζει τη σύνθεση DNA και το σχηματισμό νέων κυττάρων. Βρίσκεται σε: ντομάτα, μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγια, μπάμιες, πράσινα φασόλια και μαυρομάτικα.
Βιοτίνη: Ενεργειακός μεταβολισμός, σύνθεση λίπους, μεταβολισμός αμινοξέων, σύνθεση γλυκογόνου. Βρίσκεται σε: Μια ευρέως διαδεδομένη ποικιλία τροφίμων..
Παντοθενικό Οξύ: Υποστηρίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Βρίσκεται σε: Μια ευρέως διαδεδομένη ποικιλία τροφίμων.