Η γλυκιά απόλαυση που ρυθμίζει το σάκχαρο, μειώνει τη χοληστερίνη και ωφελεί την καρδιά

Η γλυκιά απόλαυση που ρυθμίζει το σάκχαρο, μειώνει τη χοληστερίνη και ωφελεί την καρδιά

Για αρκετά χρόνια, πολλοί δαιμονοποιούσαν τα γλυκά, υποθέτοντας ότι ήταν ανθυγιεινά. Ωστόσο πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορα αποδεδειγμένα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μια συγκεκριμένη γλυκιά απόλαυση και άλλοι τόσοι καλοί λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση αυτής της τροφή με μέτρο μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά και μέταλλα και μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις. Αλλά μπορεί επίσης να περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων.

Αυτή η σοκολάτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά

Ποια είναι η γλυκιά απόλαυση που ωφελεί συνολικά την υγεία

Μιλάμε φυσικά για τη μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας. Φτιαγμένη από τους σπόρους του κακαόδεντρου, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που μπορείτε να βρείτε. Μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Περίπου 380 γνωστές χημικές ουσίες έχουν περιγραφεί στο κακάο, και μεταξύ αυτών είναι οι φαινολικές φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν ερευνηθεί εντατικά για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες», εξηγεί στη Vogue España η διατροφολόγος Laura Parada.

«Επιπλέον, σε ορισμένες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι το καθαρό κακάο περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα ολικών φαινολών και έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από το μαύρο τσάι και το πράσινο τσάι», προσθέτει.

Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70–85% κακάο περιέχει:

  • 11 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 66% της ημερήσιας αξίας σε σίδηρο
  • 57% ημερήσιας αξίας σε μαγνήσιο
  • 196% ημερήσιας αξίας σε χαλκό
  • 85% ημερήσιας αξίας σε μαγγάνιο

Τα 7 έξυπνα σνακ που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ρίχνουν το σάκχαρο και ωφελούν το έντερο

5 βασικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία

  1. Σταθεροποίηση των αιχμών της γλυκόζης
  2. Ισχυρό αντιοξειδωτικό
  3. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  4. Μείωση της χοληστερόλης
  5. Διεγερτικό

1. Σταθεροποίηση των αιχμών της γλυκόζης

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αιχμών της γλυκόζης: «Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα μέσω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου και επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, έτσι θα έχουμε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης και αυτό θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη διανοητική διαύγεια», αναφέρει η Parada.

2. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Έχει την ικανότητα να διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επιτρέποντας τη ρύθμιση της φλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Συμπέρασμα: η σοκολάτα είναι ένα «νόστιμο αντιοξειδωτικό».

3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αυτές οι φυσικές ενώσεις από το κακάο περιλαμβάνουν την επικατεχίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των νευρικών κυττάρων από βλάβες.

Γιατί η σοκολάτα δεν σας παχαίνει, σύμφωνα με personal trainer – Πόσο πρέπει να τρώτε

4. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

«Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση κακάο μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και ελαφρώς μειώνοντας την LDL χοληστερόλη. Βοηθά, επίσης, στην καταπολέμηση του διαβήτη μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες φλεγμονώδεις διεργασίες», εξηγεί η Parada.

5. Μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό

«Επιπλέον, το κακάο παρέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο, και επίσης ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, σε χαμηλότερες ποσότητες από τον καφέ, αλλά που του δίνει και διεγερτικές ιδιότητες», εξηγεί η Parada.

Ποια είναι η καλύτερη μαύρη σοκολάτα;

Η Parada προτείνει να επιλέγετε σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο ίση ή μεγαλύτερη από 75% –έχοντας υπόψη ότι οι περισσότερες τυπικές μπάρες σοκολάτας περιέχουν λιγότερο από 40%, είναι σημαντικό να ελέγξετε την ετικέτα:

«Ορισμένες σοκολάτες, ακόμα κι αν περιέχουν υψηλό ποσοστό κακάο, περιλαμβάνουν επίσης άλλα είδη συστατικών που δεν θέλουμε, όπως γλυκαντικά, αρώματα ή υψηλά επίπεδα ζάχαρης», σημειώνει η διατροφολόγος

Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας

Χρησιμοποιήστε μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια σε σπιτικές τηγανίτες ή φάτε με ξηρούς καρπούς ως υγιεινό σνακ.

Η γλυκιά λιχουδιά που βοηθάει στο αδυνάτισμα, μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από Αλτσχάιμερ

Φυσικά, είναι σημαντικό να την καταναλώνετε με μέτρο – όχι περισσότερο από 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (με περισσότερο από 75% κακάο) την ημέρα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top