Γήρανση: 6 τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή και σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα

Γήρανση

Αρκετές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ δημοφιλών διατροφικών μοτίβων και της γήρανσης: Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της γήρανσης και οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και η χολίνη φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση στη γνωστική υγεία. Τι γίνεται όμως με τις τροφές που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα;

«Υπάρχει πολλή ζάχαρη, λίπος και αλάτι, συντηρητικά και άλλες χημικές ενώσεις σε μια τυπική δυτική διατροφή», λέει στο Fortune η Raelene Brooks, διαιτολόγος και κοσμήτορας του Κολλεγίου Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Phoenix. «Αυτοί οι τύποι τροφών οδηγούν σε μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να επηρεάσει το DNA μας με αρνητικό τρόπο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη γήρανση».

Διαβάστε περισσότερα για τη γήρανση εδώ.

Οι 6 τροφές θα μπορούσαν που επιταχύνουν τη γήρανση

  1. Καφές
  2. Γαλακτοκομικά
  3. Πικάντικα φαγητά
  4. Νάτριο
  5. Υδατάνθρακες
  6. Τεχνητά γλυκαντικά

1. Καφές

Όλοι χρειαζόμαστε μια ώθηση ενέργειας για να ξεκινήσουμε την ημέρα και ο καφές είναι συνήθως η πρώτη μας επιλογή. Όμως, μελέτη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και 53% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ λιγότερο συχνά.

Σχετικό άρθρο: Αλτσχάιμερ και γήρανση του εγκεφάλου: Η πρωτεΐνη που μπορεί να είναι κλειδί για τη θεραπεία τους

Κάποιες έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι κάθε 100 mg καφεΐνης (περίπου το ισοδύναμο ενός φλιτζάνι καφέ) συνδέθηκε με 2,4 χρόνια επιταχυνόμενης γήρανσης. Αλλά μπορεί να μην χρειαστεί να εγκαταλείψετε εντελώς το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ.

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες μελέτες που υποδηλώνουν τα οφέλη του καφέ», εξηγεί η Alice H. Lichtenstein, επικεφαλής της Ομάδας Καρδιαγγειακής Διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Στην πραγματικότητα, οι μέτριες ποσότητες καφέ έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία από τη βελτιωμένη μυϊκή δύναμη έως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Κάποιες έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι όσοι έπιναν μεταξύ 1,5 και 3,5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σχέση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Σχετικό άρθρο: Ποιο συμπλήρωμα είναι απαραίτητο μετά τα 40 – Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας

2. Γαλακτοκομικά

Η κατανάλωση γάλακτος έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει διερευνήσει τα μειονεκτήματα των γαλακτοκομικών. Το πλήρες γάλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Εκτός από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη και νόσου Πάρκινσον, έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους και αυξημένη βιολογική γήρανση.

«Το πλήρες γάλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και έχει υπάρξει έρευνα που σχετίζει τις δίαιτες με υψηλότερα λιπαρά με φλεγμονές. Όταν πυροδοτείται η φλεγμονή, τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να αναγεννηθούν αποτελεσματικά και αρχίζουν να υποβαθμίζονται», λέει η Δρ. Brooks.

3. Πικάντικα φαγητά

Η προσθήκη πολλών μπαχαρικών στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε άνοια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα ηλικιωμένων Κινέζων για 15 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σταθερά περισσότερα από 50 γραμμάρια (περίπου ¼ φλιτζάνι) τσίλι την ημέρα είχαν χαμηλότερες γνωστικές βαθμολογίες από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα πικάντικα γεύματα.

Εάν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε εντελώς τα πικάντικα τρόφιμα, η Δρ. Brooks προτείνει να επιλέξετε φρέσκα μπαχαρικά αντί για επεξεργασμένες επιλογές. «Ο συνδυασμός συντηρητικών και νατρίου σε ορισμένα συσκευασμένα μπαχαρικά και καυτερές σάλτσες θα μπορούσε να επηρεάσει τον εγκέφαλο», εξηγεί.

4. Νάτριο

Δεν είναι μυστικό ότι το νάτριο είναι κακό για την καρδιά. «Σε πολλούς ανθρώπους, η περίσσεια διατροφικού νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», λέει η Δρ. Lichtenstein.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου στα 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 50% περισσότερο, πιθανώς επειδή το νάτριο κρύβεται σε τρόφιμα από τα καρυκεύματα και τα δημητριακά μέχρι το επεξεργασμένο τυρί. Αυτές οι ύπουλες πηγές νατρίου μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλό σας.

Οι δίαιτες που ήταν πλούσιες σε νάτριο, τις οποίες μια μελέτη όρισε σε περισσότερα από 12.000 χιλιοστόγραμμα (ή 2,1 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα, συνδέθηκαν με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και 330% αύξηση στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

5. Υδατάνθρακες

Έχετε σχέση αγάπης-μίσους με τους υδατάνθρακες; Το ίδιο και η επιστήμη. Η δίαιτα keto υψηλής πρωτεΐνης/χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να κάνει τα όργανά σας να γερνούν πιο γρήγορα ή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του εγκεφάλου.

Παρόλο που η έρευνα είναι αντιφατική, ένα πράγμα είναι σαφές: οι υδατάνθρακες πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Αλλά η Δρ. Brook έχει μια λέξη για όσους πιστεύουν ότι το να γερνάς καλά σημαίνει να εγκαταλείπεις τα ζυμαρικά και το ψωμί: «Μέτρο».

6. Τεχνητά γλυκαντικά

Ίσως να πρέπει να παραλείψετε ακόμη και τα αναψυκτικά διαίτης. Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού διαίτης την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και η υψηλότερη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού.

Η Δρ. Lichtenstein αποκαλεί τη σύνδεση «αδύναμη» και σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των διατροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αλλά η Δρ. Brook εκπλήσσεται λιγότερο από τα αποτελέσματα. «Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι τρώει ζάχαρη αλλά χωρίς θερμίδες. Όποτε και αν τρώτε αυτόν τον τύπο ένωσης που πυροδοτεί τον εγκέφαλο και προκαλεί φλεγμονή, είναι αρνητικό».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top