Νιώθετε ότι πεινάτε διαρκώς, ακόμα κι αν έχετε μόλις φάει το φαγητό σας; Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την αυξημένη όρεξή σας. Ανακαλύψτε τι κρύβεται πίσω από το αίσθημα της πείνας και ποια απλά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε αποτελεσματικά.
Πείνα μετά από το φαγητό: Τί φταίει και τί μπορείτε να κάνετε
«Γιατί πεινάω συνέχεια»: Τα επτά είδη πείνας
Σύμφωνα με το London Mindful, υπάρχουν επτά είδη πείνας: η πείνα των ματιών, της μύτης, των αυτιών, του στόματος, του στομαχιού, του νου και της καρδιάς.
Κάθε είδος σχετίζεται με διαφορετικά ερεθίσματα και ανάγκες. Για παράδειγμα, η πείνα των ματιών προκύπτει όταν βλέπουμε ένα λαχταριστό φαγητό, ενώ η πείνα της μύτης ενεργοποιείται από ευχάριστες μυρωδιές.
Η πείνα του στόματος σχετίζεται με την απόλαυση των υφών και των γεύσεων, ενώ η πείνα του στομαχιού είναι η φυσιολογική ανάγκη για τροφή. Η πείνα του νου συχνά επηρεάζεται από διατροφικές τάσεις ή πληροφορίες, ενώ η πείνα της καρδιάς σχετίζεται με συναισθηματικές ανάγκες. Τέλος, η πείνα των αυτιών μπορεί να ενεργοποιηθεί από ήχους, όπως το τσιτσίρισμα ενός φαγητού που μαγειρεύεται.
Στα παραπάνω είδη έρχεται να προστεθεί και ένα συνδυαστικό, η βιολογική πείνα που περιλαμβάνει συναίσθημα και συγκεκριμένα θυμό.
Αν έχετε νιώσει ποτέ τόσο πεινασμένοι που αρχίσατε να θυμώνετε, τότε έχετε βιώσει το φαινόμενο του «hangry». Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «hungry» (πεινασμένος) και «angry» (θυμωμένος). Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό το συναίσθημα είναι πραγματικό και δεν σημαίνει απλώς ότι είστε αγενείς. Σύμφωνα με μια μελέτη των ψυχολόγων του Anglia Ruskin University, υπάρχει επιστημονική σύνδεση ανάμεσα στην πείνα και την ευερεθιστότητα.
Ένας από τους ειδικούς ανέφερε στη Mirror:
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η εμπειρία του hangry είναι αληθινή». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η πείνα συσχετίστηκε με μεγαλύτερο θυμό και ευερεθιστότητα, καθώς και με μειωμένη ευχαρίστηση, σε δείγμα συμμετεχόντων που μελετήθηκε για τρεις εβδομάδες».
Απώλεια βάρους: 7 πρωινές συνήθειες για να χάσετε γρήγορα κιλά
Οι τρεις λόγοι που πεινάτε συνεχώς
Όπως επιβεβαίωσαν οι ειδικοί, το «hangry» είναι απόλυτα υπαρκτό φαινόμενο. Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένοι λόγοι που το προκαλούν και μπορεί να εξηγούν γιατί νιώθετε έτσι.
1. Έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε «hangry» είναι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα για 21 συνεχόμενες ημέρες, κάθε πρωί πριν το πρωινό και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.
«Ο αυτοέλεγχος απαιτεί ενέργεια και αυτή η ενέργεια παρέχεται εν μέρει από τη γλυκόζη. Η γλυκόζη προέρχεται από τη διατροφή και μετατρέπεται σε νευροδιαβιβαστές που παρέχουν ενέργεια για τις διεργασίες του εγκεφάλου», εξηγούν οι ερευνητές.
Αναλύοντας τη συμπεριφορά ζευγαριών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αν τα άτομα που κάνουν δίαιτα δεν έχουν φάει αρκετά, τα επίπεδα γλυκόζης τους θα είναι χαμηλότερα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχουν λιγότερη ενέργεια για να ελέγξουν τα ευερέθιστα συναισθήματά τους και τις επιθετικές παρορμήσεις τους».
Περπάτημα: Τι δείχνει ο ρυθμός που περπατάμε για την υγεία μας – Ποια είναι η ιδανική ταχύτητα
2. Έχουν μειωθεί τα επίπεδα σεροτονίνης σας
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Chandni Vadgama, «η απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί μείωση της ενέργειας, ενώ ο εγκέφαλος σταματά να παράγει σεροτονίνη, τη χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση».
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Η έλλειψή της μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι δύσκολο να εστιάσετε σε θετικά πράγματα όταν αισθάνεστε εκνευρισμένοι λόγω πείνας.
3. Σήματα προς τον εγκέφαλο
Στην ίδια μελέτη, οι επιστήμονες ανέφεραν την ορμόνη της πείνας, τη γκρελίνη. Όταν το στομάχι είναι άδειο, η γκρελίνη στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να φάμε, αυξάνοντας έτσι την επιθυμία για τροφή.
«Η πείνα μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται τα συναισθηματικά και συμπεριφορικά αποτελέσματα. Είναι πιθανό ότι οι φυσιολογικές και νευρικές αλλαγές που συνοδεύουν το αίσθημα της πείνας να προκαλούν επίσης αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις», εξηγεί η έρευνα.
Απώλεια λίπους: 5 τροφές με πρωτεΐνη για ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Είναι το «Hangry» επικίνδυνο;
Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνες από την Cleveland Clinic, η γαστρεντερολόγος Christine Lee, MD, αναφέρει ότι παρόλο που το «hangry» δεν είναι κάτι που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί προσοχή.
Ειδικότερα, άτομα που λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα, έχουν συγκεκριμένες παθήσεις ή είναι λιποβαρή ή υποσιτισμένα, ίσως χρειαστεί να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου τους.
«Άτομα με μεταβολικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης, διαταραχές του παγκρέατος ή του ήπατος, καθώς και σύνδρομα επινεφριδιακής ανεπάρκειας, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για επιπλοκές ή ανεπιθύμητες επιδράσεις από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, λόγω ανεπαρκούς ρύθμισης του οργανισμού», εξηγεί η Dr. Lee.
Αυτό το μπαχαρικό επιταχύνει τον μεταβολισμό του λίπους και βοηθά στην απώλεια βάρους
Τι να τρώτε για να μην πεινάτε και έχετε θυμό
Για να προλάβετε το αίσθημα του «hangry», εκτός από την επαρκή ξεκούραση, την ενυδάτωση και τη σωματική άσκηση, η Dr. Lee προτείνει να τρώτε «πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα ή να βεβαιωθείτε ότι το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας είναι χορταστικά και θρεπτικά».
Επιπλέον, συστήνει να αποφεύγετε το πρόχειρο φαγητό, καθώς μπορεί να προκαλέσει «μια νέα πτώση του σακχάρου, αφού πρώτα οδηγήσει σε απότομη αύξησή του». Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες είναι οι καλύτερες επιλογές, καθώς σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Λίπος στην κοιλιά: 6 λαχανικά που θα σας βοηθήσουν να το χάσετε εύκολα
Ένα υγιεινό σνακ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του «hangry». Είτε βρίσκεστε έξω με φίλους είτε στη δουλειά, δοκιμάστε να έχετε κάποιο σνακ μαζί σας, στο αυτοκίνητο, στην τσάντα ή στην τσέπη σας, ώστε να αποφύγετε το δυσάρεστο συναίσθημα της πείνας που συνοδεύεται από ευερεθιστότητα.