Το σούπερ τρόφιμο που βοηθά στο αδυνάτισμα και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού – Προστατεύει από οστεοπόρωση και μυκητιάσεις

τρόφιμο
  • Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν με πλήθος οφελών για την υγεία.
  • Παρασκευάζεται από τη ζύμωση του γάλακτος με βακτήρια και αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.
  • Το γιαούρτι είναι ένα χορταστικό τρόφιμο που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.
  • Το γιαούρτι περιέχει λακτόζη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Το υγιεινό και νόστιμο τρόφιμο παράγεται στην Ελλάδα και είναι γνωστό και στο εξωτερικό, αφού πωλείται σε καταστήματα πολλών χωρών. Το επιλέγουν πολλοί καταναλωτές και μόλις διαβάσατε τα οφέλη του για την υγεία σας, σίγουρα θα το λατρέψετε και εσείς.

Το σούπερ τρόφιμο, δροσερό και υγιεινό, καταναλώνεται στη χώρα μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές, όπως το μέλι, τα δημητριακά και τα φρούτα, αποτελεί εξαιρετικό γεύμα για όλες τις ώρες, για πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό ή βραδινό.

Η κατανάλωσή του σε τακτική βάση ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Προστατεύει από οστεοπόρωση και βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους.

Το σούπερ τρόφιμο: το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από τη βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος.

Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γιαουρτιού ονομάζονται «καλλιέργειες γιαουρτιού», τα οποία ζυμώνουν τη λακτόζη, το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα. Αυτή η διαδικασία παράγει γαλακτικό οξύ, μια ουσία που προκαλεί την πήξη των πρωτεϊνών του γάλακτος, δίνοντας στο γιαούρτι τη μοναδική του γεύση και υφή.

Το γιαούρτι μπορεί να παρασκευαστεί από όλους τους τύπους γάλακτος. Οι ποικιλίες που παρασκευάζονται από αποβουτυρωμένο γάλα θεωρούνται απαλλαγμένες από λιπαρά, ενώ οι επιλογές από πλήρες γάλα θεωρούνται πλήρως λιπαρές.

Τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία:

  1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
  2. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες
  3. Κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος
  4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  5. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
  6. Βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Το γιαούρτι περιέχει λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Είναι γνωστό ότι περιέχει πολύ ασβέστιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για υγιή δόντια και οστά. Μόλις ένα φλιτζάνι παρέχει το 49% των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο.

Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 και ριβοφλαβίνη, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και ορισμένες γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Ένα φλιτζάνι παρέχει επίσης το 28% του ημερήσιου φωσφόρου σας, 10% για το μαγνήσιο και 12% για το κάλιο. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο μεταβολισμός και η υγεία των οστών.

Ένα θρεπτικό συστατικό που το γιαούρτι δεν περιέχει φυσικά είναι η βιταμίνη D, αλλά συνήθως εμπλουτίζεται με αυτήν. Η βιταμίνη D προάγει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της κατάθλιψης.

2. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες

Το γιαούρτι παρέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα πρωτεΐνης, με περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200 γραμμάρια γιαουρτιού.

Η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξης, καθώς αυξάνει την παραγωγή ορμονών που σηματοδοτούν την πληρότητα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε συνολικά, γεγονός που είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του βάρους.

Σε μια μελέτη του 2014, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν σνακ με γιαούρτι πεινούσαν λιγότερο και κατανάλωναν 100 λιγότερες θερμίδες στο δείπνο από εκείνους που έτρωγαν σνακ με λιγότερη πρωτεΐνη και τις ίδιες θερμίδες.

3. Κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Ορισμένα είδη γιαουρτιού περιέχουν ζωντανά βακτήρια ή προβιοτικά, τα οποία είτε αποτελούν μέρος της καλλιέργειας είτε προστίθενται μετά την παστερίωση. Αυτά μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος όταν καταναλώνονται.

Πολλά γιαούρτια έχουν παστεριωθεί, δηλαδή έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία που σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν. Ακόμα και ορισμένες ποικιλίες γιαουρτιού που φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν «ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες» συχνά έχουν κάποια απώλεια προβιοτικών λόγω των διαφορετικών θερμοκρασιών αποθήκευσης και άλλων παραγόντων. Παρόλα αυτά, το καλύτερο είναι να ελέγχετε την ετικέτα και να αναζητάτε κάποιο που περιέχει ζωντανές, ενεργές καλλιέργειες.

Ορισμένοι τύποι προβιοτικών που βρίσκονται στα γιαούρτια, όπως τα Bifidobacteria και οι Lactobacillus, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιας κοινής διαταραχής που επηρεάζει το παχύ έντερο.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά μπορεί να προστατεύουν από μυκητιάσεις, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα που σχετίζονται με αντιβιοτικά.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού – ειδικά αν περιέχει προβιοτικά – μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει την πιθανότητα να προσβληθείτε από παράγοντες που προκαλούν ασθένειες.

Τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με διάφορες παθήσεις της υγείας που κυμαίνονται από ιογενείς λοιμώξεις έως διαταραχές του εντέρου.

Έρευνες δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβιοτικά μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της σοβαρότητας του κοινού κρυολογήματος.

Επιπλέον, οι σούπερ ιδιότητες του γιαουρτιού οφείλονται εν μέρει στο μαγνήσιο, το σελήνιο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, τα οποία είναι ιχνοστοιχεία γνωστά για το ρόλο που διαδραματίζουν στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D γιαούρτια μπορεί να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά της να προλαμβάνει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

5. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους από προϊόντα πλήρους γάλακτος αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη, η οποία προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πιο εμφανή σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση.

6. Βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους

Το γιαούρτι έχει αρκετές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, οι οποίες λειτουργούν μαζί με το ασβέστιο για να αυξήσουν τα επίπεδα ορμονών που μειώνουν την όρεξη, όπως το πεπτίδιο YY και το GLP-1.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, ποσοστό σωματικού λίπους και περιφέρεια μέσης.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε γιαούρτι τείνουν να τρώνε συνολικά καλύτερα από όσους δεν τρώνε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με την αρκετά χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες.

Το γιαούρτι μπορεί να μην είναι για όλους

Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γιαουρτιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδίως σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν διαθέτει λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για τη διάσπαση της λακτόζης, του σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα. Μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, εμφανίζονται διάφορα πεπτικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. Ως εκ τούτου, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγουν το γιαούρτι.

Παραπομπές

  1. Vitamin B12
  2. Calcium Intake and Health
  3. Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women
  4. Impact of yogurt on appetite control, energy balance, and body composition
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top