Ένα φυτό με μια ξεχωριστή και χαρακτηριστική γεύση που μοιράζει με γλυκόριζα, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να προσθέσει γεύση σε επιδόρπια και ποτά και είναι γνωστό ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Τα οφέλη του για την υγεία υποστηρίζονται από την επιστήμη.
Μιλάμε για ένα φυτό που προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τα καρότα, το σέλινο και τον μαϊντανό. Μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο σε ύψος και παράγει λουλούδια και ένα μικρό λευκό φρούτο.
Το αρχαίο φυτό που κάνει καλό στη μνήμη και στο έντερο – Καταπολεμά το άγχος και τις αλλεργίες
Το φυτό με την ιδιαίτερη, ξεχωριστή γεύση: Ο γλυκάνισος
Αν και ο σπόρος γλυκάνισου χρησιμοποιείται σε σχετικά μικρές ποσότητες, περιέχει μια καλή ποσότητα πολλών σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών σε κάθε μερίδα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε σίδηρο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή υγιών αιμοσφαιρίων στο σώμα.
Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα μαγγανίου, ένα βασικό μέταλλο που δρα ως αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό και την ανάπτυξη. Μια κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) σπόρου γλυκάνισου παρέχει περίπου:
- Θερμίδες: 23
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Λίπος: 1 γραμμάριο
- Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
- Σίδηρος: 13% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
- Μαγγάνιο: 7% της RDI
- Ασβέστιο: 4% της RDI
- Μαγνήσιο: 3% της RDI
- Φώσφορος: 3% της RDI
- Κάλιο: 3% της RDI
- Χαλκός: 3% της RDI
Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι οι περισσότερες συνταγές πιθανότατα απαιτούν λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας.
Τα οφέλη του γλυκάνισου για την υγεία
- Θα μπορούσε να προστατεύσει από έλκος στομάχου
- Μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
1. Θα μπορούσε να προστατεύσει από το έλκος στομάχου
Τα έλκη στομάχου, που ονομάζονται επίσης γαστρικά έλκη, είναι μια επώδυνη πληγή που σχηματίζεται στην επένδυση του στομάχου, προκαλώντας συμπτώματα όπως δυσπεψία, ναυτία και αίσθημα καύσου στο στήθος.
Αν και η παραδοσιακή θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής οξέος του στομάχου, η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ο σπόρος γλυκάνισου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του έλκους στομάχου και στη μείωση των συμπτωμάτων.
Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ζώα σημείωσε ότι ο γλυκάνισος μείωσε την έκκριση οξέος του στομάχου, βοηθώντας στην πρόληψη του σχηματισμού στομαχικών ελκών και προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες.
Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του σπόρου γλυκάνισου στα έλκη του στομάχου είναι ακόμα πολύ περιορισμένη. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να κατανοηθεί πώς μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό έλκους και τα συμπτώματα στους ανθρώπους.
Διαβήτης: 5 νόστιμα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο και αναστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη
2. Μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ανηθόλη, το ενεργό συστατικό του σπόρου γλυκάνισου, μπορεί να κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή.
Σε μια μελέτη 45 ημερών σε διαβητικούς αρουραίους, η ανηθόλη βοήθησε στη μείωση του υψηλού σακχάρου αλλάζοντας τα επίπεδα πολλών βασικών ενζύμων. Ενίσχυσε επίσης τη λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Μια άλλη μελέτη σε ζώα ανέφερε επίσης ότι η ανηθόλη βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αρουραίους με διαβήτη.
Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν μια συμπυκνωμένη δόση ανηθόλης -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκεται σε μια τυπική μερίδα σπόρων γλυκάνισου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αξιολογηθεί πώς ο σπόρος γλυκάνισου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον άνθρωπο.
3. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Σε πολλές περιπτώσεις, η φλεγμονή θεωρείται φυσιολογική απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα για προστασία από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα μακροχρόνιας φλεγμονής συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης
Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι ο σπόρος γλυκάνισου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή για την προώθηση της καλύτερης υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
Φλεγμονή στο έντερο: 6 σημάδια με τα οποία προειδοποιεί το σώμα
Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι το έλαιο σπόρων γλυκάνισου μείωσε το πρήξιμο και τον πόνο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο σπόρος γλυκάνισου είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί ασθένειες.