Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερη από αυτή την πρωτεΐνη αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και είναι γενικά πιο υγιείς αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Jean Mayer Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) του Πανεπιστημίου και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, επικεντρώθηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες.
Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη μελέτη Nurses’ Health Study με έδρα το Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών και είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές εξέτασαν διατροφικές έρευνες που υλοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Ανέλυσαν τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφών για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της διατροφικής πρωτεΐνης στην υγιή γήρανση. Η βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών από όλα τα τρόφιμα.
Σημαντικά ευρήματα
Οι ειδικοί βρήκαν μια εντυπωσιακή συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και της μειωμένης συχνότητας εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης, καθώς και η μείωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή υγεία στα τελευταία τους χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών συσχετίστηκε με 6% μείωση της πιθανότητας υγιούς γήρανσης.
Ενώ η ζωική πρωτεΐνη συνδέθηκε μέτρια με λιγότερους σωματικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, η φυτική πρωτεΐνη έδειξε ισχυρότερη και πιο σταθερή συσχέτιση σε όλα τα μοντέλα, ειδικά με την ψυχική υγεία.
Η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία
«Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην ενήλικη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andres Ardisson Korat.
«Βρήκαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. Η λήψη της πλειονότητας της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, καθώς και μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να συμβάλλει στην καλή υγεία και στην καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες», πρόσθεσε.
Χρόνιες ασθένειες
Για τις καρδιακές παθήσεις, ειδικότερα, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, αρτηριακή πίεση και ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα αυτών των δεικτών και αυξημένο αυξητικό παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη, ο οποίος συνδέεται με διάφορους καρκίνους.
«Όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης έτειναν να έχουν περισσότερες χρόνιες ασθένειες και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη βελτιωμένη σωματική λειτουργία που συνήθως συνδέουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης», δήλωσε ο Δρ. Ardisson Korat.
Είναι ενδιαφέρον ότι η πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά (από πηγές όπως το γάλα, το τυρί, η πίτσα, το γιαούρτι και το παγωτό) δεν έδειξε σημαντική συσχέτιση με την καλύτερη κατάσταση υγείας στην ενήλικη ζωή.
Ευρύτερες επιπτώσεις
Η μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να εκτείνονται πέρα από την ίδια την πρωτεΐνη. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν συνήθως υψηλότερες αναλογίες διαιτητικών ινών, μικροθρεπτικών συστατικών και πολυφαινολών, ευεργετικές ενώσεις που δεν βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα.
Ωστόσο, ο Δρ. Ardisson Korat τόνισε επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ιδιαίτερα σε πιο διαφορετικές ομάδες. Η μελέτη Nurses’ Health Study εξέτασε κυρίως λευκές γυναίκες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
«Τα δεδομένα από τη μελέτη έτειναν να είναι πολύ ομοιογενή όσον αφορά τη δημογραφική και κοινωνικοοικονομική σύνθεση, επομένως θα ήταν πολύτιμο να συνεχιστεί μια μελέτη σε κοόρτες που είναι πιο διαφορετικές. Είναι ένας τομέας που εξακολουθεί να εξελίσσεται», δήλωσε ο Δρ. Ardisson Korat.
Συστάσεις
Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση για τις γυναίκες να καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ωστόσο, η συμπερίληψη ορισμένων ψαριών και ζωικών πρωτεϊνών συνιστάται για την περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.
«Η διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών, ειδικά φυτικές πρωτεΐνες, στη μέση ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς γήρανσης και στη διατήρηση της θετικής κατάστασης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες», κατέληξε ο Δρ. Ardisson Korat.