Είμαστε αυτό που τρώμε και μυρίζουμε, ανάλογα με τις γαστριμαργικές μας συνήθειες! Ποιες τροφές επηρεάζουν τη φυσική μας μυρωδιά και μας κάνουν να μοσχομυρίζουμε;
Καθώς η διατροφική επιστήμη γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και η ρήση «είσαι ό,τι τρως» γίνεται όλο και πιο κατανοητή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα, επηρεάζουν τη φυσική μας μυρωδιά, το προσωπικό μας άρωμα. Ίσως να έχουμε ακούσει για παράδειγμα, πως η κατανάλωση σκόρδου αφήνει ένα μοναδικό και όχι ευχάριστο άρωμα, τόσο στην αναπνοή όσο και στο δέρμα μας.
Δεν αποτελεί έκπληξη, η διαπίστωση ότι υπάρχει μια βαθιά και εγγενής σχέση, μεταξύ της διατροφής και της φυσικής μας μυρωδιάς, και το να μάθουμε λίγο περισσότερα για το ποιες τροφές επηρεάζουν αυτήν τη σχέση, μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε ή να μειώσουμε τη φυσική μας μυρωδιά, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή μας.
Ακόμη κι αν έχουμε άψογη προσωπική υγιεινή και προσέχουμε πολύ, λουζόμαστε καθημερινά και εφαρμόζουμε την αγαπημένη μας σειρά προϊόντων και αρωμάτων για να είμαστε καθαροί και να μυρίζουμε όμορφα, υπάρχουν επίμονες μυρωδιές που κολλάνε στο δέρμα μας. Μάλιστα αρκετές έρευνες δείχνουν ότι η μυρωδιά επιδρά ψυχοφυσιολογικά, στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ποιες τροφές επηρεάζουν τη φυσική μας μυρωδιά;
Μερικές τροφές αναδίδουν πιο δυνατές μυρωδιές από άλλες. Οι ενώσεις που σχηματίζει το άρωμα σε κάποιες τροφές εισέρχονται στα συστήματα εφίδρωσης του σώματός μας και κάνουν γνωστή την παρουσία τους ,μέσω του ιδρώτα ή του σάλιου μας. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, το μέτρο είναι το μυστικό και σε αυτό!
Ψάρια
Παρά τα γνωστά οφέλη, για την υγεία των λιπαρών ψαριών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προσδίδουν, ορισμένα ψάρια, κυρίως ο τόνος, περιέχουν υψηλές ποσότητες χολίνης (βιταμίνη Β4) που μπορεί να προκαλέσει μυρωδιά «ψαριού» στο δέρμα.
Κόκκινο κρέας
Λόγω του σχετικά αργού συστήματος πέψης, τα κόκκινα κρέατα χρειάζονται πολύ χρόνο για να διασπαστούν οι πρωτεΐνες τους και να επεξεργαστούν από τον οργανισμό, αφήνοντάς τα, να αποσυντεθούν στο έντερο, παράγοντας αέρια, με δυσάρεστη οσμή.
Σκόρδο, κρεμμύδι και τσίλι
Ορισμένα τρόφιμα, κυρίως τα καυτερά μπαχαρικά και τα λαχανικά που περιέχουν καψαϊκίνη (όπως το τσίλι), αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν την έκκριση ιδρώτα. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει τη μυρωδιά του σώματος.
Και τα τρία αυτά πικάντικα συστατικά, παράγουν χημικές ουσίες που αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και των ιδρωτοποιών αδένων, με αποτέλεσμα την κακοσμία του σώματος.
Σπαράγγια
Αν και είναι αναμφισβήτητα νόστιμα, τα σπαράγγια παράγουν ένα αμινοξύ (ασπαραγίνη) κατά την πέψη, το οποίο είναι πολύ μυρωδάτο και μπορεί να αλλάξει τη μυρωδιά του ιδρώτα και των ούρων.
Μπαχαρικά με κύμινο και κάρυ
Τα καυτερά μπαχαρικά, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στα ινδικά και νοτιοανατολικά ασιατικά πιάτα, αποβάλλονται από τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα μυρωδιά που επιμένει για αρκετές ημέρες. Επιπλέον, τα πικάντικα τρόφιμα γενικά προάγουν την εφίδρωση, η οποία προκαλεί έντονη μυρωδιά του σώματος.
Ντομάτες
Οι ντομάτες επηρεάζουν αρνητικά τη μυρωδιά του ιδρώτα στο δέρμα. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καρτονοειδών και τερπενίων που υπάρχουν σε αυτές, απελευθερώνεται οσμή κατά την πέψη. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι ισχυρίζονται ότι η επίδραση της ντομάτας στη μυρωδιά του σώματος είναι ανιχνεύσιμη μόνο όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Το σέλινο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην ενίσχυση της φυσικής παραγωγής φερομόνης του σώματος, κάνοντας σας να μυρίζετε πιο ελκυστικά στο αντίθετο φύλο.
Οι τροφές που σας κάνουν να μυρίζετε ωραία
Ορισμένα τρόφιμα και φυσικά συστατικά, επιδρούν θετικά στη φυσική μας μυρωδιά. Ας δούμε ποια είναι αυτά :
Νερό
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό για να είμαστε ενυδατωμένοι, ωστόσο έχουμε έναν ακόμα λόγο : το νερό βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών που προκαλούν κακοσμία, αφήνοντας το δέρμα φρέσκο και καθαρό .
Ομοίως, η κατανάλωση φυσικών ροφημάτων από βότανα ή μια φέτα λεμόνι μέσα στο νερό προσθέτει αντιοξειδωτική δράση, προκαλώντας ευχάριστη οσμή.
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ είναι γεμάτα από έλαια και ενώσεις με ευχάριστη οσμή, τα οποία απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και απελευθερώνονται μέσω του δέρματος. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τέτοιων φρούτων είναι ένας γρήγορος τρόπος για να βελτιωθεί η φυσική μας μυρωδιά.
Αρωματικά μπαχαρικά
Η κανέλα, το κάρδαμο και άλλα αρωματικά μπαχαρικά όχι μόνο δίνουν άρωμα στα φαγητά και τα ποτά, αλλά έχουν επίσης παρόμοια επίδραση στο σώμα και την αναπνοή!
Μήλα
Τα μήλα θεωρούνται καθαριστικά της φύσης. Έχουν νόστιμη γεύση, είναι γεμάτα με βιταμίνες και άλλες υγιεινές ενώσεις και αποτρέπουν την κακοσμία του στόματος.
Σέλινο
Ξεχάστε τα στρείδια και τη σαμπάνια. Το σέλινο είναι ίσως ένα από τα πιο αποτελεσματικά αφροδισιακά συστατικά. Ο λόγος είναι ότι το σέλινο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην ενίσχυση της φυσικής παραγωγής φερομόνης του σώματος, κάνοντας σας να μυρίζετε πιο ελκυστικά στο αντίθετο φύλο.
Το άρωμα του δέρματος
Η τελευταία τάση στα αρώματα είναι το skin scent, που το μυρίζετε μόνον εσείς ή όποιος βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο δέρμα σας. Είναι πολύ απαλό και διακριτικό και προσομοιάζει τη μυρωδιά του δέρματος, σε συνδυασμό με νότες όπως το musk, το λινό, το βαμβάκι, το αλάτι, το βέτιβερ και τα απαλά λευκά άνθη. Τα skin scents συνήθως περιέχουν τη συνθετική νότα Ιso E Super, η οποία πατενταρίστηκε από την εταιρεία International Fragrances and Flavors. Πρόκειται για μια σχεδόν ανθρώπινη νότα, που προσθέτει μια απροσδιόριστη γοητεία σε αυτόν που τη φοράει στο δέρμα του.