Η λέξη «φίδι» χρησιμοποιείται συνήθως με αρνητική χροιά είτε περιγράφει το πραγματικό ερπετό είτε τις πράξεις ενός αδίστακτου ατόμου, επομένως είναι περίεργο να πιστεύουμε ότι κάποιος θα συνέδεε τη λέξη με κάτι γλυκό και βρώσιμο όπως ένα φρούτο. Ωστόσο, το φρούτο του φιδιού είναι δημοφιλές σε πολλές περιοχές του κόσμου για τη γεύση και τα οφέλη του.
Το «φρούτο των πιλότων» βελτιώνει τη μνήμη, την υγεία της καρδιάς και την όραση
Τι είναι το φρούτο του φιδιού και πώς ωφελεί την υγεία
Το Salacca ή φρούτο του φιδιού (snake fruit), ανήκει στην οικογένεια Palmae και είναι ένα φυτό Arecaceae εγγενές στην περιοχή της Ινδονησίας/Μαλαισίας. Αυτά τα δέντρα καλλιεργούνται για τους καρπούς τους που βρίσκονται στη βάση του δέντρου. Ο καρπός έχει φολιδωτό, κόκκινο εξωτερικό και γι’ αυτό έλαβε το όνομά του.
Ο καρπός έχει περίπου το μέγεθος ενός σύκου και, αφού ξεφλουδιστεί, μοιάζει με μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο. Κάτω από το δέρμα που μοιάζει με φίδι υπάρχουν τρεις λοβοί κίτρινου ή λευκού πολτού με επίπεδους, σκληρούς, σκούρου καφέ σπόρους στο εσωτερικό.
Από πού προέρχεται
Το φρούτο του φιδιού, επιστημονικά ταξινομημένο ως Salacca zalacca, είναι ένα είδος φρούτου που εκτρέφεται παραδοσιακά στην Ινδονησία και σε άλλες νοτιοανατολικές χώρες της Ασίας. Υπάρχουν δύο δημοφιλή φυτά που συλλέγονται στην Ινδονησία:
- το Salak sidempuan (Salacca sumatrana Becc.) και
- το Salak pondoh (Salacca zalacca).
Αφού καλλιεργηθεί, το φρούτο συνεχίζει να υποβάλλεται σε μεταβολικές διεργασίες. Στα φρέσκα φρούτα, μια σημαντική μεταβολική διαδικασία είναι η αναπνοή. Κατά τη διάρκεια αυτής παράγονται διοξείδιο του άνθρακα και υγρασία και όταν εκπέμπονται σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να μειώσει την ποιότητα των καρπών. Όμως, τα φρούτα του δεν σαπίζουν τόσο γρήγορα.
Γεύση
Η υφή των φρούτων του φιδιού είναι σαν ένα μήλο. Η γεύση είναι ελαφρώς όξινη. Στην αγορά, υπάρχουν τρεις κύριες ράτσες salak. Το Gula pasir είναι το πιο δημοφιλές και το πιο ακριβό. Αυτά τα φρούτα έχουν μη βρώσιμους σπόρους. Ωστόσο, η γύρω σάρκα μπορεί να καταναλωθεί και έχει μια στυφή, γλυκιά γεύση. Η μοναδική γεύση κάνει το φρούτο του φιδιού μια δημοφιλή προσθήκη σε διάφορα πιάτα στον Νότιο Ειρηνικό και στα γειτονικά νησιά.
Διατροφική αξία
Το φρούτο του φιδιού είναι ένα καλό τρόφιμο για να το προσθέσετε στα πιάτα για γεύση, ενώ έχει επίσης υψηλή θρεπτική αξία. Τα βρώσιμα μέρη του φρούτου έχουν ευεργετικές ποσότητες φαινολικών, φλαβονοειδών και μονοτερπενικών μιγμάτων που το καθιστούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αυτό το φρούτο έχει επίσης υψηλά επίπεδα:
- Πρωτεΐνης
- Καλίου
- Ασβεστίου
- Φυτικών ινών
- Σιδήρου
- Φωσφόρου
- Βιταμινών Α και C
Μια μερίδα salak έχει μόνο καλούς υδατάνθρακες, 82 θερμίδες και 4% λιπαρά και έχει χαμηλό αντίκτυπο στο συνολικό θερμιδικό ρυθμό του γεύματος. Έχει ιδιότητες που βοηθούν στην πέψη, στην υγεία της όρασης, στη γνωστική λειτουργία, στην αύξηση της ενέργειας, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους.
Το φρούτο των κάκτων που μειώνει τη φλεγμονή και τη χοληστερίνη και αντιμετωπίζει τον διαβήτη
Η σάρκα του φρούτου έχει αυξημένα επίπεδα πολυσακχαριτών όπως οι διαιτητικές ίνες και η πηκτίνη. Αυτό το καθιστά ένα πιθανό ανοσοδιεγερτικό βοήθημα, αλλά αυτές οι επιδράσεις δεν έχουν αναφερθεί μέσω έρευνας. Μελέτες έχουν, ωστόσο, δείξει ότι το φρούτο του φιδιού έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μέσω των ενεργοποιημένων μακροφάγων. Τα φρούτα του φιδιού είναι πηγή φαινολικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που σχετίζονται με οφέλη για την υγεία.
Φρούτο του φιδιού: Τα οφέλη του για την υγεία
- Ενεργειακή ώθηση
- Απώλεια βάρους
- Βελτιωμένη μνήμη
- Προστασία της όρασης
- Οφέλη για την υγεία της καρδιάς
- Ανακούφιση από την καούρα
- Βοήθεια για τον διαβήτη
1. Ενεργειακή ώθηση
Μελέτες δείχνουν ότι το φρούτο του φιδιού διεγείρει το μεταβολισμό και αυξάνει την αντοχή. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας μέσω των υδατανθράκων που διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα.
2. Απώλεια βάρους
Τα επίπεδα διαιτητικών ινών είναι υψηλά στο φρούτο του φιδιού. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην πέψη και μειώνουν τις κράμπες, τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.
3. Βελτιωμένη μνήμη
Λόγω των επιπέδων β-καροτίνης, πηκτίνης και καλίου, τα φρούτα του φιδιού μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό βοηθά στη γνώση και τη μνήμη. Σε ορισμένες περιοχές, το φρούτο του φιδιού είναι γνωστό ως το φρούτο της μνήμης. Εξαλείφει ορισμένα επίπεδα οξειδωτικού στρες, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.
4. Προστασία της όρασης
Η αντιοξειδωτική β-καροτίνη βρίσκεται στο φρούτο του φιδιού και ωφελεί άμεσα την υγεία της όρασης. Τα επαρκή επίπεδά της στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προοδευτικού καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
5. Οφέλη για την υγεία της καρδιάς
Τα επίπεδα καλίου στο salak βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μειώνει την ένταση στις αρτηρίες και άλλα αιμοφόρα αγγεία και την πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
6. Ανακούφιση από την καούρα
Παραδοσιακά, τα φρούτα του φιδιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε γηγενείς πληθυσμούς της Ασίας για την ανακούφιση από την καούρα.
Η «υπερτροφή» που πετάμε πάντα στα σκουπίδια ενώ μειώνει τη χοληστερίνη
7. Βοήθεια για τον διαβήτη
Μια μελέτη σε ζώα από το Asian Pacific Journal of Tropical Medicine έδειξε ότι τα φρούτα του φιδιού που παρασκευάζονται σε ξύδι έχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών που μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτίωσαν τα λιπιδικά προφίλ.
Πηγές: WebMD, Organic Information Services, IOP Conference Series, NC State University BioResources, Asian Pacific Journal of Tropical Medicine