To «φρούτο του Δία» που μειώνει τη φλεγμονή, ρίχνει σάκχαρο και χοληστερίνη και προστατεύει την καρδιά

To «φρούτο του Δία» που μειώνει τη φλεγμονή, ρίχνει σάκχαρο και χοληστερίνη και προστατεύει την καρδιά

Ένα φρούτο πασίγνωστο για το χαρακτηριστικό πορτοκαλί του χρώμα και τη γλυκιά του γεύση που μοιάζει με μέλι, λέγεται επίσης και «φρούτο του Δία». Κι αυτό γιατί η γενική του ονομασία «διόσπυρος» σημαίνει αυτό ακριβώς: το σιτάρι του Δία, το θεϊκό φρούτο. Ποιο είναι;

Όχι μόνο είναι νόστιμο και μπορείτε να τα απολαύσετε σε διάφορα πιάτα, αλλά και γεμάτο με αντιοξειδωτικά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και βιταμίνη Α, που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Το αμφιλεγόμενο φυτό που προστατεύει από καρδιά, οστεοπόρωση και ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Το «φρούτο του Δία» και οι ποικιλίες του

Οι άνθρωποι καλλιεργούν λωτούς, που προέρχονται από την Κίνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια για τα νόστιμα φρούτα και το όμορφο ξύλο τους. Τα πορτοκαλί φρούτα είναι γνωστά για τη γλυκιά γεύση τους που μοιάζει με μέλι. Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες είδη λωτού, οι ποικιλίες Hachiya και Fuyu είναι από τις πιο δημοφιλείς.

Ο λωτός Hachiya σε σχήμα καρδιάς είναι στυπτικός, που σημαίνει ότι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται τανίνες που δίνουν στον άγουρο καρπό μια ξηρή, πικρή γεύση. Αυτός ο τύπος λωτού πρέπει να είναι πλήρως ώριμος πριν τον φάτε.

Ο λωτός Fuyu περιέχει επίσης τανίνες, αλλά θεωρείται μη στυπτικός. Σε αντίθεση με τους λωτούς Hachiya, μπορείτε να απολαύσετε την τραγανή ποικιλία Fuyu σε σχήμα ντομάτας ακόμα και όταν δεν είναι εντελώς ώριμα. Μπορείτε να φάτε τους λωτούς φρέσκους, αποξηραμένους ή μαγειρεμένους. Χρησιμοποιούνται επίσης σε ζελέ, ποτά, πίτες, κάρυ και πουτίγκες.

Τα 3 οφέλη του λωτού για την υγεία

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής
  2. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο
  3. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή. Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου ασθενειών.

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C. Στην πραγματικότητα, ένας λωτός περιέχει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η ιντερλευκίνη-6 είναι ουσίες που παράγονται από το σώμα ως αντίδραση στη φλεγμονή. Μια μελέτη του 2015 στην οποία συμμετείχαν 64 άτομα με παχυσαρκία διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C των 500 mg δύο φορές την ημέρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης-6.

Επιπλέον, μια μεγάλη μελέτη από το 2016 συνέδεσε την υψηλότερη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο φλεγμονωδών καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος του προστάτη και διαβήτης. Ο λωτός περιέχει επίσης καροτενοειδή, φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα.

Χοληστερίνη: Το φρούτο που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για να τη μειώσετε, σύμφωνα με καρδιολόγους

2. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο

Η υπερβολική χοληστερόλη, ειδικά η «κακή»-LDL χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης βοηθώντας τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις υπερβολικές ποσότητες. Οι λωτοί είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Μια μελέτη από το 2013 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν μπάρες μπισκότων που περιείχαν ίνες λωτού τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μπάρες που δεν περιείχαν ίνες λωτού.

Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές για τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως ο λωτός, επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και την απορρόφηση της ζάχαρης. Αυτό βοηθά στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη από το 2016 στην οποία συμμετείχαν 117 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση διαλυτών διαιτητικών ινών οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά το πεπτικό και τη συνολική υγεία.

3. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και επηρεάζουν αρνητικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των περισσότερων τύπων καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως μια ανθυγιεινή διατροφή.

Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στους λωτούς τους καθιστά εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Οι λωτοί περιέχουν φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως η κερκετίνη και η καμπφερόλη. Η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε αρκετές μελέτες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 98.000 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν 18% λιγότερους θανάτους από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, σε σύγκριση με αυτούς με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Οι δίαιτες πλούσιες σε τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, την «κακή»-LDL χοληστερόλη και τη φλεγμονή. Επιπλέον, οι τανίνες που δίνουν στους άγουρους λωτούς την πικρή τους γεύση μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Το τροπικό «φρούτο της καρδιάς» που προλαμβάνει την παχυσαρκία και προστατεύει μαλλιά, δέρμα, καρδιά και μάτια

Μια μελέτη του 2012 σε αρουραίους υποδηλώνει ότι το ταννικό οξύ και το γαλλικό οξύ, που βρίσκονται στους λωτούς, είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενός κύριου παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα με τη συμμετοχή ανθρώπων για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top