Υπάρχει ένα φρούτο σε σχήμα καμπάνας που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αρκετές ευεργετικές φυτικές ενώσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της απώλειας βάρους και να προστατεύσουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Ο ξινός χυμός που αποτρέπει τις ουρολοιμώξεις, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει το έντερο
Ως μέρος μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής, το φρούτο αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
Το φρούτο σε σχήμα καμπάνας και τα οφέλη του για την υγεία
Τα αχλάδια είναι γλυκά φρούτα σε σχήμα καμπάνας που τα απολαμβάνουμε από την αρχαιότητα. Μπορούν να καταναλωθούν τραγανά ή μαλακά. Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά προσφέρουν και πολλά οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από την επιστήμη.
- Μπορούν να προάγουν την υγεία του εντέρου
- Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Μπορούν να προσφέρουν αντικαρκινικά αποτελέσματα
- Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη
- Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς
- Μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος
1. Μπορούν να προάγουν την υγεία του εντέρου
Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες βοηθούν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου μαλακώνοντας και διογκώνοντας τα κόπρανα. Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι περιέχει 6 γρ. φυτικών ινών -ή περίπου το 21% των ημερήσιων αναγκών σας.
Επιπλέον, τα αχλάδια είναι πλούσια σε πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και της ανοσοποιητικής λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, η πηκτίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Σε μια παλαιότερη μελέτη 4 εβδομάδων, 80 ενήλικες με δυσκοιλιότητα έλαβαν 24 γρ. πηκτίνης την ημέρα. Βίωσαν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και αυξημένα επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Καθώς το δέρμα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, είναι καλύτερο να τρώτε αυτό το φρούτο με τη φλούδα.
2. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας, καθώς συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Τα αχλάδια είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.
Το φρούτο του Ομήρου που προλαμβάνει τον καρκίνο και προστατεύει το συκώτι και την καρδιά
Αρκετές μεγάλες μελέτες συνδέουν την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και εμφάνισης ή θανάτου από καρδιακή νόσο. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των ενώσεων. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως χαλκό και βιταμίνες C και K, που καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή.
3. Μπορούν να προσφέρουν αντικαρκινικά αποτελέσματα
Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορεί να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη και χλωρογενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, όπως τα αχλάδια, μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πνεύμονα και του στομάχου.
Επιπλέον, ορισμένες πληθυσμιακές μελέτες υποδεικνύουν ότι φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα αχλάδια, μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Όμως, ενώ η κατανάλωση περισσότερων φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Τα αχλάδια δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατα για τη θεραπεία του καρκίνου.
4. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη
Τα αχλάδια -ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες- μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Μια μεγάλη παλαιότερη μελέτη σε πάνω από 200.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως τα κόκκινα αχλάδια, την εβδομάδα συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Επιπλέον, μια μελέτη σε ποντίκια το 2015 σημείωσε ότι οι φυτικές ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες, στη φλούδα του αχλαδιού εμφάνισαν τόσο αντιδιαβητικά όσο και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα αχλάδια επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο να διασπαστεί και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
5. Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς
Τα αχλάδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το αντιοξειδωτικό προκυανιδίνες μπορεί να μειώσει την ακαμψία στον καρδιακό ιστό και την LDL (κακή) χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη.
Η φλούδα περιέχει ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουερσετίνη, η οποία πιστεύεται ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Μια μελέτη σε 40 ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο -μια ομάδα συμπτωμάτων που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου- διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 μεσαίων αχλαδιών κάθε μέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η περίμετρος της μέσης.
Μια άλλη μελέτη του 2015 σε περισσότερες από 30.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι κάθε ημερήσια μερίδα 80 γρ. φρούτων μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 6%-7%. Για το πλαίσιο, ένα μεσαίο αχλάδι ζυγίζει περίπου 178 γραμμάρια.
Επιπλέον, η τακτική πρόσληψη αχλαδιών και άλλων φρούτων με λευκή σάρκα θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μια παλαιότερη 10ετής μελέτη σε πάνω από 20.000 άτομα διαπίστωσε ότι κάθε 25 γραμμάρια φρούτων με λευκή σάρκα που καταναλώνονταν καθημερινά μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 9%.
6. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Τα αχλάδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε νερό και γεμάτα με φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά μια τροφή φιλική προς την απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και το νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε. Όταν είστε χορτάτοι, είστε φυσικά λιγότερο επιρρεπείς στο να συνεχίσετε να τρώτε.
Το «αφυδατωμένο» φρούτο που ρίχνει το σάκχαρο, προστατεύει την καρδιά και τα οστά
Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, 40 ενήλικες που έτρωγαν δύο αχλάδια την ημέρα έχασαν έως και 0,7 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης τους. Επιπλέον, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πρόσθεταν τρία αχλάδια την ημέρα στη συνήθη διατροφή τους για 10 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 0,84 κιλά.
Πηγές: NIH(1), The American Journal of Clinical Nutition, NIH(2), NIH(3), NIH(4), NIH(5), Stroke, Appetite,