Γεμάτο με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα υγιεινά φρούτα αλλά και ένα φρούτο-«πειρασμός» στη μυθολογία και τη θρησκεία. Τρώγεται εύκολα ακόμη και στο πόδι ή στο δρόμο, έχει υπέροχη γεύση και εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Ποιο είναι;
Περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, και πολυφαινόλες, συμβάλλοντας στα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ οι πολυφαινόλες συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το σούπερ φρούτο που σας χαρίζει χρόνια ζωής και βοηθά στο αδυνάτισμα
Το φρούτο-«πειρασμός» και η διατροφική του αξία
Ευρέως διαθέσιμα στην Ελλάδα χάρη στην χαμηλή τιμή τους, την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική τους αξία, τα μήλα διατίθενται σε μια σειρά χρωμάτων ανάλογα με την ποικιλία (υπάρχουν περίπου 2.000) από ανοιχτό κίτρινο και πράσινο έως βαθύ κόκκινο.
Η γεύση και η υφή τους ποικίλλουν επίσης, από ζουμερά έως σφιχτά και από γλυκά έως πικάντικα. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας, μπορείτε να αγοράσετε μήλα σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά παραδοσιακά τα μήλα είναι στην εποχή τους στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Διατροφικά οφέλη των μήλων
Ένα μικρό μήλο (100g) περιέχει περίπου:
- 51 kcal/215 KJ
- 0,6 g πρωτεΐνης
- 0,5 γρ λίπος
- 11,6 γρ υδατάνθρακες
- 2,5 γρ φυτικές ίνες
- 100 mg καλίου
- 6mg βιταμίνη C
Τα οφέλη των μήλων για την υγεία
- Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης
- Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη
- Περιέχουν πηκτίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας
- Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις
- Μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών
1. Μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια φυσική ίνα που βρίσκεται στα φυτά. Πρόσφατη έρευνα του European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ολόκληρων μήλων πλούσιων σε πηκτίνη είχε αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης σε υγιείς εθελοντές, σε σύγκριση με τον χυμό μήλου.
«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»
Μια μελέτη από το Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση περίπου 75 γραμμαρίων αποξηραμένων μήλων (περίπου δύο μήλα) βοήθησε στη μείωση της χοληστερόλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
2. Μπορούν να προστατεύσουν από τον διαβήτη
Τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη.
3. Μπορούν να αποτρέψουν την παχυσαρκία
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πηκτίνη που εξάγεται από τα μήλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου (ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών. Οι μελέτες σε ανθρώπους φαίνονται επίσης ελπιδοφόρες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
4. Μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις
Τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, προστατευτικές φυτικές ενώσεις, μία από τις οποίες είναι ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κουερσετίνη.
Έρευνα από το American Journal for Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κουερσετίνης (κυρίως μέσω της κατανάλωσης μήλων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του άσθματος.
5. Μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών
Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών θεωρείται ότι σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη υγεία των οστών. Τα ευρήματα από μια μελέτη σε υγιείς γυναίκες πρότειναν ότι τα μήλα, ειδικότερα, μπορεί να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται από το σώμα και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.
Αυτό είναι το φρούτο που πρέπει να τρώτε για επίπεδη κοιλιά-Καίει το λίπος
Είναι ασφαλές για όλους να τρώνε μήλα;
Τα μήλα, μαζί με τα φρούτα όπως τα ροδάκινα, το αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, όπως δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο. Όσοι ανησυχούν για τα φυτοφάρμακα, μπορεί να επιλέξουν μήλα βιολογικής καλλιέργειας.