Site icon Όλο Υγεία

Το φρούτο-«μαύρος χρυσός» που ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση

Το φρούτο-«μαύρος χρυσός» που ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση

Φωτογραφία: 123rf

Ένα φρούτο-«μαύρος χρυσός» έχει κερδίσει την προσοχή των επιστημόνων χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Αυτές οι φυσικές χημικές ουσίες έχουν συσχετιστεί με αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των φλεγμονωδών διεργασιών του σώματος. Ποιο είναι;

Το ενδιαφέρουν των ανθρώπων για τη θέση της αρώνιας στα καθημερινά γεύματα έχει αρχίσει να εντείνεται, με πολλούς να ελπίζουν ότι αυτό το απλό φρούτο θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Το «φρούτο της ευτυχίας» που προστατεύει από κρυολόγημα και γρίπη και ενισχύει την υγεία των ματιών

Τα μούρα από το γένος Aronia, που συχνά αποκαλούνται μαύρο chokeberry, είναι εγγενή στη Βόρεια Αμερική και έχουν κερδίσει την προσοχή για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινολικές ενώσεις.

Αυξανόμενο το επιστημονικό ενδιαφέρον για την αρώνια

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers, οι επιστήμονες εξέτασαν εάν ο χυμός αρώνιας μπορεί να προστατεύει από προβλήματα που προκαλούνται από τη διατροφή και συνδέονται με το μικροβίωμα του εντέρου.

Της εργασίας ηγήθηκε η Δρ. Stephanie M. G. Wilson από το State University της Μοντάνα. Η έρευνα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα όταν καταναλώνεται αρώνια, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Οι πρώτες έρευνες υποδεικνύουν ενδιαφέρουσες αλλαγές στα βακτήρια και υπονοούν ότι αυτό το συγκεκριμένο μούρο μπορεί να αλλάξει ορισμένες βακτηριακές κοινότητες και να μειώσει το στέλεχος που προκαλείται από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η επιστήμη πίσω από τα ευρήματα

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ποντικού με μεταμοσχευμένα μικροβιώματα ανθρώπινου εντέρου που προέρχονταν από δότες με διαφορετικά επίπεδα φλεγμονής.

«Το συμπλήρωμα αρώνιας παρείχε ισχυρή προστασία», σημείωσε η Δρ. Wilson κατά την ανασκόπηση των αποτελεσμάτων στο τέλος της μελέτης. Οι επιστήμονες είδαν αυξήσεις στα Eggerthellaceae, μια οικογένεια βακτηρίων που μπορούν να επεξεργαστούν τις πολυφαινόλες.

Ορισμένα δεδομένα συνέδεσαν επίσης την πρόσληψη αρώνιας με αλλαγές στους μεταβολίτες που σχετίζονται με βελτιωμένους φραγμούς του εντέρου. Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ή προϊόντων με βάση την αρώνια μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του πεπτικού συστήματος κατά τη διάρκεια περιόδων διατροφικού στρες.

Εξατομίκευση της διατροφής

Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη για μεγάλες περιόδους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το μοναδικό μικροβίωμα ενός ατόμου μπορεί να καθορίσει πόσο καλά προσαρμόζεται σε ορισμένες διατροφικές συνήθειες.

Τα οφέλη της αρώνιας μπορεί να διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο, ανάλογα με την ατομική οικολογία του εντέρου και την κατάσταση της υγείας του. Για όσους φέρουν ένα σύνολο βακτηρίων του εντέρου που έχει ήδη προσανατολιστεί προς τη χαμηλότερη φλεγμονή, τα πλεονεκτήματα από την προσθήκη αρώνιας μπορεί να είναι πιο ορατά.

Αυτή η ιδέα αναδεικνύει το πώς η επιστήμη κινείται προς την εξατομικευμένη διατροφή, όπου διαφορετικά σώματα ανταποκρίνονται στα ίδια τρόφιμα με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»

Το φρούτο-«μαύρος χρυσός» που συνδέεται με υγιέστερα επίπεδα γλυκόζης και καρδιακή λειτουργία

Άλλες δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι η αρώνια δεν είναι απλώς μια πηγή αντιοξειδωτικών. Μπορεί επίσης να συνδέεται με υγιέστερα επίπεδα γλυκόζης και καρδιακή λειτουργία. Η παρουσία ανθοκυανινών και άλλων φαινολικών ουσιών θα μπορούσε να εξηγήσει πώς αυτό το φρούτο επηρεάζει πολύπλοκα μονοπάτια που συνδέονται με το μεταβολισμό.

Οι παραδοσιακές χρήσεις της αρώνιας περιλαμβάνουν χυμούς, μαρμελάδες και σκόνες, αλλά η αναδυόμενη επιστήμη προτρέπει για μια πιο προσεκτική ματιά στις διατροφικές της δυνατότητες. Ενώ μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ήδη αρώνια για να στη ρουτίνα του πρωινού ή των σνακ τους, άλλοι δεν γνωρίζουν την πιθανή συμβολή της στη σταθερότητα του εντέρου.

Κατανάλωση αρώνιας και χαμηλότερη φλεγμονή

Ορισμένα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποικιλομορφίας του εντέρου στη φλεγμονή. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με μικροβιώματα από δότες που είχαν χαμηλότερη φλεγμονή ήταν πιο ανθεκτικά κατά τη διάρκεια της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η αρώνια φάνηκε να θωρακίζει αυτή την ομάδα ακόμη περισσότερο. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ το φρούτο μπορεί να βοηθήσει τα περισσότερα άτομα, όσοι έχουν συγκεκριμένες μικροβιακές ανισορροπίες μπορεί να παρατηρήσουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις.

Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο μικρές διατροφικές αλλαγές, όπως η προσθήκη ενός ροφήματος από μούρα, μπορούν να δημιουργήσουν εκθετικά αποτελέσματα που προστατεύουν τη συνολική ευεξία.

Πώς να ενσωματώσετε την αρώνια στη διατροφή

Η γεύση της αρώνιας μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους αμέσως. Στα σούπερ μάρκετ διατίθεται συχνά σε μείγματα χυμών, συμπυκνώματα ή αποξηραμένες μορφές. Επειδή είναι εύκολο να αναμειχθεί με άλλα φρούτα, οι άνθρωποι μπορούν να το προσθέσουν σε smoothies ή επιδόρπια χωρίς να αλλάξουν τη ρουτίνα τους πολύ δραστικά.

Η έρευνα συνεχίζει να αξιολογεί ποια ποσότητα αρώνιας είναι ιδανική για τον άνθρωπο, καθώς η δόση μπορεί να ποικίλλει ευρέως. Σε ορισμένες κλινικές δοκιμές, τα άτομα παρουσίασαν πιθανά οφέλη κατά της παχυσαρκίας, εκτός από βελτιώσεις στη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αυτές οι πρώιμες παρατηρήσεις ανοίγουν το δρόμο για βαθύτερες έρευνες.

Συμπερασματικά, η αρώνια μπορεί να περιέχει ειδικά συστατικά που ενισχύουν την ικανότητα του εντέρου να αντιμετωπίζει το στρες, ειδικά κατά τη διάρκεια διατροφικών προκλήσεων. Οι ερευνητές ψάχνουν να δουν εάν αυτές οι γνώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για τη μείωση της φλεγμονής μακροπρόθεσμα.

Το Νο1 φρούτο που πρέπει να τρώνε συχνά όλοι οι άνω των 50, σύμφωνα με διατροφολόγο

Όμως, αυτό το φρούτο δεν είναι πανάκεια και τα αποτελέσματά του μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι δυνατότητές του, ωστόσο, ξεπερνούν απλώς την παροχή αντιοξειδωτικών: μπορεί να συνδεθεί με τα μικρόβια του εντέρου με τρόπους που υποστηρίζουν την υγιή ισορροπία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version