Site icon Όλο Υγεία

Το φρούτο του κάκτου που βοηθά στην απώλεια βάρους, προστατεύει μαλλιά και δέρμα και ενισχύει την υγεία του ήπατος

Το φρούτο του κάκτου που βοηθά στην απώλεια βάρους, προστατεύει μαλλιά και δέρμα και ενισχύει την υγεία του ήπατος

Φωτογραφία: 123rf

Το φρούτο του κάκτου του Μεξικού είναι μια γλυκιά και νόστιμη τροφή που μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη μεξικάνικη κουζίνα, καθώς πολλά μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε κοκτέιλ, χυμούς, μαρμελάδες και άλλα πιάτα. Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, έχει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ και μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας και στην προστασία από ορισμένες ασθένειες. Ποιο είναι;

Το «φρούτο των πιλότων» βελτιώνει τη μνήμη, την υγεία της καρδιάς και την όραση

Ποιο είναι το φρούτο του κάκτου του Μεξικού και πώς βοηθά την υγεία

Το φραγκόσυκο, επιστημονικά γνωστό ως Opuntia ficus-indica, είναι μέλος της οικογένειας των κάκτων Cactaceae. Τα φραγκόσυκα έχουν φαρδιά, επίπεδα, πράσινα μαξιλάρια (ή κουπιά) που συνήθως αναφέρονται ως nopales. Τα Nopales είναι βρώσιμα και σερβίρονται σε μεξικάνικα πιάτα με αυγά, σαλάτες, tacos και σούπες.

Είναι αρκετά τραγανά, αλλά μπορεί να έχουν γλοιώδη υφή, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Η γεύση των nopales έχει περιγραφεί ως φυτική, ελαφρώς ξινή και μοιάζει με εσπεριδοειδή. Το μικρό, ωοειδές φρούτο που αναπτύσσεται πάνω από τα nopales είναι το φραγκόσυκο και μπορεί να είναι πράσινο, ροζ, κόκκινο, μωβ ή κιτρινοπορτοκαλί.

Η σάρκα των φραγκόσυκων είναι ζουμερή, περιέχει σπόρους και έχει γλυκιά γεύση παρόμοια με αυτή του καρπουζιού. Μπορείτε να φάτε τη σάρκα του ωμή ή μαγειρεμένη. Συχνά μετατρέπεται σε χυμό και προστίθεται σε κοκτέιλ ή μαγειρεύεται σε μαρμελάδες. Τα άνθη της φραγκοσυκιάς είναι επίσης βρώσιμα.

Λόγω των πολλών ευεργετικών φυτικών ενώσεων και θρεπτικών συστατικών που περιέχει, το φραγκόσυκο χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή ιατρική του Μεξικού για τη θεραπεία ελκών, ηπατικών παθήσεων και άλλων προβλημάτων. Οι πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φρούτου συνεχίζουν να διερευνώνται.

Οφέλη του φραγκόσυκου για την υγεία

Πολλά από τα θεωρητικά οφέλη του φραγκόσυκου προέρχονται από την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ενώ λίγες ανθρώπινες μελέτες έχουν αναλύσει την ικανότητα του φρούτου να προάγει την υγεία, η προκαταρκτική έρευνα προτείνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες στα φραγκόσυκα μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους δεσμεύοντας το διατροφικό λίπος, αυξάνοντας την απέκκρισή του και μειώνοντας την απορρόφηση ενέργειας.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 20 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι η λήψη δύο δισκίων, με το καθένα να περιέχει 500 mg ινών κάκτου, 3 φορές την ημέρα (συνολικά 3 γραμμάρια ινών κάκτου ημερησίως) μετά τα γεύματα οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη απέκκριση λίπους στα κόπρανα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αποτελέσματα υποστήριξαν την ιδέα ότι οι ίνες του κάκτου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην απώλεια βάρους μειώνοντας την ποσότητα του διατροφικού λίπους που είναι διαθέσιμο για απορρόφηση. Ωστόσο, δεν μέτρησαν την απώλεια βάρους στους συμμετέχοντες.

Η «υπερτροφή» που πετάμε πάντα στα σκουπίδια ενώ μειώνει τη χοληστερίνη

Άλλες μελέτες σχετικά με την ικανότητα των δισκίων με ίνες κάκτου να αυξάνουν την απέκκριση λίπους στα κόπρανα έχουν παρακολουθήσει την απώλεια βάρους. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σημείωσε ότι τα συμπληρώματα με ίνες κάκτου οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν επικεντρωθεί σε ταμπλέτες με ίνες που προέρχονται από το φυτό του κάκτου και όχι στον ίδιο τον καρπό.

Ένα τυπικό φραγκόσυκο περιέχει περισσότερα από τρία γραμμάρια φυτικών ινών και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, επομένως μπορεί να δείτε παρόμοια οφέλη απώλειας βάρους. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η κατανάλωση του φρούτου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Δέρμα και μαλλιά

Η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκτήσετε λαμπερό δέρμα και μαλλιά. Παραλλαγές του φρούτου προστίθενται ακόμη και σε μαλακτικά μαλλιών και προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Ορισμένες από τις ενώσεις και τα θρεπτικά συστατικά του, όπως η βιταμίνη C και οι χρωστικές της βεταλαΐνης, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το φραγκόσυκο περιέχει επίσης πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ειδικά στους σπόρους και τη φλούδα, τα οποία παίζουν ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Μια μικρή μελέτη με 18 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 250 γραμμαρίων πολτού φραγκόσυκου δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες ήταν συγκρίσιμη με ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C όσον αφορά την αύξηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και E στο αίμα και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Η αντιοξειδωτική ενίσχυση από το φραγκόσυκο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών προστατεύοντας από βλάβες σε αυτές τις περιοχές που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τη γήρανση, τη φλεγμονή, την έκθεση στον ήλιο ή άλλες αιτίες.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει επικεντρωθεί ειδικά στα οφέλη του φραγκόσυκου για το δέρμα ή τα μαλλιά. Ως εκ τούτου, η θεωρία ότι το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φραγκόσυκο προστατεύει από τη φθορά του δέρματος και των μαλλιών είναι ως επί το πλείστον μη ελεγμένη.

Ωστόσο, έχουν μελετηθεί οι τοπικές εφαρμογές του φραγκόσυκου για το δέρμα, αλλά όχι για τα μαλλιά. Μια μελέτη σε δοκιμαστικούς σωλήνες και αρουραίους διαπίστωσε ότι το λάδι που συμπιέζεται από σπόρους φραγκόσυκου είχε αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά των λοιμώξεων του δέρματος και επουλωτικές ιδιότητες πληγών.

Το αν η τοπική εφαρμογή λαδιού φραγκόσυκου στο ανθρώπινο δέρμα ή η κατανάλωση φραγκόσυκου θα είχε παρόμοια οφέλη για την υγεία του δέρματος είναι ασαφές. Συνολικά, τα οφέλη του φραγκόσυκου για το δέρμα και τα μαλλιά δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά.

Διαβήτης

Ένα άλλο πιθανό όφελος του φραγκόσυκου είναι η χρήση του στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στις επιπλοκές του διαβήτη. Η διαλυτή φυτική ίνα πηκτίνη στα φραγκόσυκα μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης του σακχάρου και ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα λίπους στο αίμα.

Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και τα επίπεδα ινσουλίνης μετά το γεύμα τόσο σε υγιείς ενήλικες όσο και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα ευρήματα ήταν ανάμεικτα και τα αποτελέσματα του φραγκόσυκου φαίνεται να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφή κατανάλωσης και το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται.

Μια ανασκόπηση 20 μελετών σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης.Mπορεί, επίσης, να είναι ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς. Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής και LDL χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης, σύμφωνα με μια άλλη συστηματική ανασκόπηση 11 μελετών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των υγιών ενηλίκων όσο και εκείνων με διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές παθήσεις.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πόσο και ποια μορφή φραγκόσυκου είναι πιο χρήσιμη για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και τη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα.

Υγεία του ήπατος

Το φραγκόσυκο έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία ηπατικών προβλημάτων και ορισμένες σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα. Θεωρείται ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο φραγκόσυκο βοηθούν στην προστασία από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που μπορεί να βλάψει το συκώτι.

Μια μελέτη σε αρουραίους με παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φραγκόσυκου μπορεί να προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, εν μέρει με τη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια πρότεινε ότι ο χυμός φραγκόσυκου βοηθά στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική κατάσταση και αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ.

Το φραγκόσυκο μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ. Μια μελέτη σε 55 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι η λήψη εκχυλίσματος από το φυτό του κάκτου πριν την κατανάλωση αλκοόλ βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του hangover και των δεικτών φλεγμονής στο αίμα περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο.

Το «ρωμαϊκό» φρούτο που προστατεύει από καρκίνο και ενισχύει την καρδιά και το ανοσοποιητικό

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις του φραγκόσυκου στην υγεία του ήπατος.

Πηγές: Health, Current Therapeutic Research – Clinical and Experimental, The American Journal of Clinical Nutrition, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Medicina, Complentary Therapies in Medicine, The Journal of Nutrition, General Phsyiology and Biophysics, Archives of Internal Medicine

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version