Site icon Όλο Υγεία

Το φρούτο που μπορεί να προστατεύσει από καρκίνο – «Επιδιορθώνει το DNA», υποστηρίζει επιστήμονας του Χάρβαρντ

Το φρούτο που μπορεί να προστατεύσει από καρκίνο - «Επιδιορθώνει το DNA», υποστηρίζει επιστήμονας του Χάρβαρντ

Φωτογραφία: 123rf

Τα φρούτα είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία και τα οφέλη τους για την υγεία, με το ρητό «ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά» να είναι γνωστό σε όλους. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ξεχωρίσει ένα συγκεκριμένο φρούτο για τις εξαιρετικές θεραπευτικές του ιδιότητες, που ενδεχομένως να μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον καρκίνο.

Ποιο φρούτο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Ο Δρ. William W Li, επιστήμονας ιατρικής και απόφοιτος του Χάρβαρντ, με εργασίες που αφορούν πάνω από 70 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, της τύφλωσης, των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, έχει επαινέσει το ακτινίδιο για τις εξαιρετικές ιδιότητές του.

YouTube video player

Ο ειδικός εξήγησε πως η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το πεπτικό σας σύστημα. «Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το ακτινίδιο για τις θετικές βελτιώσεις που φέρνει στο μικροβίωμα (διατηρώντας την ακεραιότητα της επένδυσης και αποτρέποντας το “διαρρέον έντερο”), τον μεταβολισμό της γλυκόζης και το μεταβολισμό των λιπιδίων», δήλωσε.

Πώς το ακτινίδιο προστατεύει το DNA;

Ο Δρ. Li αναφέρθηκε στην ικανότητα του ακτινιδίου να επιδιορθώνει το DNA και να αποτρέπει τη βλάβη του, κάτι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος. «Το ακτινίδιο περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, χλωρογενικού οξέος και κινικού οξέος, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ερευνητές στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Rowett στη Σκωτία εξέτασαν την ικανότητα του ακτινιδίου να μειώνει τη βλάβη στο DNA. Επιστράτευσαν 14 υγιείς εθελοντές και τους έδωσαν ένα, δύο ή τρία ακτινίδια να τρώνε κάθε μέρα.

Οι συμμετέχοντες έτρωγαν διαφορετική δόση ΤΟΥ φρούτου σε κάθε μία από τις τρεις χρονικές περιόδους και λήφθηκε αίμα ΤΟΥς για ένα τεστ Comet στην αρχή και στο τέλος κάθε περιόδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου, ανεξάρτητα από την ποσότητα, θα μπορούσε να μειώσει τη βλάβη του DNA κατά περίπου 60%.

«Όταν οι ερευνητές εξέτασαν περαιτέρω το DNA, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών φρούτων την ημέρα αύξησε τη δραστηριότητα επιδιόρθωσης του DNA κατά 66%. Έτσι, η κατανάλωση ακτινιδίων όχι μόνο βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν το DNA, αλλά και στην αναζωογόνηση του DNA που έχει ήδη καταστραφεί», τονίζει ο Δρ. Li.

Το ακτινίδιο είναι γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Αναγνωρίζοντας τις αξιοσημείωτες ικανότητες του ακτινιδίου, ο Δρ. Kunal Sood δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο επιβεβαιώσει τις δυνάμεις του φρούτου. «Το ακτινίδιο έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο επιδιορθώνει τη βλάβη του DNA, αλλά επίσης διεγείρει την επιδιόρθωση και υπάρχει έρευνα που το υποστηρίζει».

Τα ακτινίδια είναι γεμάτα με βιταμίνες C και E, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην επισκευή του DNA. «Με πιο απλά λόγια, αυτό ωφελεί την υγεία μας μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύοντας τον εγκέφαλό μας», εξήγησε ο Δρ. Sood.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του σώματος εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και εμποδίζοντάς τες να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια, πολύ αντιδραστικά και ικανά να βλάψουν τις κυτταρικές δομές εάν δεν ελεγχθούν.

Τι προκαλεί βλάβη στο DNA και γιατί αυτό είναι επιβλαβές;

Μια μελέτη του 2008 διερευνά πώς το κατεστραμμένο DNA μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και δυνητικά χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η συγγραφέας της μελέτης, Suzanne Clancy παρατήρησε: «Επειδή το DNA είναι η αποθήκη γενετικών πληροφοριών σε κάθε ζωντανό κύτταρο, η ακεραιότητα και η σταθερότητά του είναι απαραίτητες για τη ζωή».

«Το DNA, ωστόσο, δεν είναι αδρανές· είναι μια χημική οντότητα που υπόκειται σε επίθεση από το περιβάλλον και οποιαδήποτε προκύπτουσα βλάβη, εάν δεν επιδιορθωθεί, θα οδηγήσει σε μετάλλαξη και πιθανώς ασθένεια», πρόσθεσε η ειδικός

«Ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα της σχέσης μεταξύ της βλάβης του DNA που προκαλείται από το περιβάλλον και της ασθένειας είναι αυτή του καρκίνου του δέρματος, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία με τη μορφή του ηλιακού φωτός», σημείωσε περαιτέρω η Δρ. Clancy.

Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη του DNA μπορεί να συσσωρευτεί, μετατρέποντας υγιή κύτταρα σε κακοήθη και διαταράσσοντας τη φυσιολογική κυτταρική διαίρεση και τους ελέγχους ανάπτυξης.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα να συγκεντρώνουν καρκινικές μεταλλάξεις, να παρεμβαίνουν στις αναπτυξιακές διαδικασίες και να προκαλούν ασθένειες. Παράγοντες που μπορεί να βλάψουν το DNA περιλαμβάνουν:

Έρευνα από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ έχει επισημάνει τα εντυπωσιακά οφέλη του ακτινιδίου στην υγεία. «Τα αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικά συστατικά μπορεί να ευθύνονται για τις ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων στην ανθρώπινη υγεία», σημειώνει η έρευνα και προσθέτει:

«Μια άμεση απόδειξη ότι η κατανάλωση φρούτων μειώνει τη βλάβη του οξειδωτικού DNA στα ανθρώπινα κύτταρα θα υποστήριζε αυτήν την υπόθεση. Το ακτινίδιο λήφθηκε ως παράδειγμα τροφής με υποτιθέμενες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η αποτελεσματικότητά του στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA αξιολογήθηκε in ex vivo καθώς και in vitro δοκιμές».

Οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία – Ποιοι μπορούν να τρώνε

Γενικά, το ακτινίδιο είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, προσφέροντας πληθώρα θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Ωστόσο, όσοι έχουν αλλεργία στο ακτινίδιο θα πρέπει να αποφύγουν και σε περίπτωση αμφιβολίας, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Μπορείτε να φάτε ακόμη και το δέρμα ενός ακτινιδίου. Είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν το πλένετε καλά. Ωστόσο, σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει η περίεργη υφή, οπότε μην διστάσετε να το ξεφλουδίσετε αν σας αρέσει περισσότερο.

Αν και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη μέθοδος για απόλυτη πρόληψη του καρκίνου, η υιοθέτηση μιας ποικιλίας υγιεινών διατροφικών συνηθειών και συνηθειών τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο. Ενσωματώστε μια ποικιλία από:

Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Πηγές: Express PubMed(1), Nature, Springer, PubMed(2), PubMed(3)

Όλο Υγεία

Exit mobile version