Το «φρούτο της ευτυχίας» είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία για την επίδρασή του στην υγεία και τη μακροζωία. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως ως καρπός ή σε συνδυασμό σε συνδυασμό με δημητριακά. Καταναλώνεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναδειχθεί για τα φαρμακευτικά τους οφέλη.
Εγγενή στην Ασία, τα μικρά, έντονα χρώματα, κόκκινα φρούτα έχουν μια γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση, παρόμοια με τα κράνμπερι. Μερικές φορές ονομάζονται wolfberries, Duke of Argyll’s Tea Tree ή Matrimony Vine.
Γκότζι μπέρι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Το «φρούτο της ευτυχίας» και τα θρεπτικά του συστατικά
Τα γκότζι μπέρι ανήκουν στην οικογένεια Solanaceae που περιλαμβάνει πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν υψηλά επίπεδα πολλών αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα β-καροτίνης και ζεαξανθίνης. Συνήθως τρώγονται αποξηραμένα και μπορούν να προστεθούν σε smoothies, δημητριακά ή αρτοσκευάσματα.
Τα οφέλη των γκότζι μπέρι για την υγεία
- Μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας
- Αυξάνουν την ανοσία
- Ενισχύουν την υγεία των ματιών
- Μειώνουν τη συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα
- Προωθούν τη γονιμότητα
- Εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Βοηθούν στο μεταβολικό σύνδρομο
1. Μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας
Τα γκότζι μπέρι είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν πολλά προστατευτικά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, στοιχείο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό στα γκότζι μπέρι ονομάζεται ζεαξανθίνη και δίνει στα φρούτα το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
2. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη
Για άλλη μια φορά αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζεαξανθίνη.
3. Ενισχύουν την υγεία των ματιών
Η ζεαξανθίνη έχει λάβει μεγάλη προσοχή λόγω των ευεργετικών της επιδράσεων για την όραση, ιδίως μειώνοντας τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Τα αντιοξειδωτικά στα γκότζι μπέρι φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και προστατεύουν τα μάτια κατά τη γήρανση. Μόνο μια μικρή μερίδα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά.
4. Μειώνουν τη συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα
Η μακροχρόνια κατανάλωση γκότζι μπέρι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη και βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη έδειξε ότι οι πολυσακχαρίτες στα γκότζι μπέρι μπορεί να ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι την καρδιά.
5. Προωθούν τη γονιμότητα
Τα γκότζι μπέρι χρησιμοποιούνται στην κινεζική ιατρική για να υποστηρίξουν τη γονιμότητα και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη δύναμη των σπερματοζωαρίων, τη σεξουαλική ορμή και τη λειτουργία των αναπαραγωγικών ορμονών.
6. Εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τα γκότζι μπέρι μπορεί να είναι χρήσιμα στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες δείχνουν ότι τα φρούτα αυτά εξισορροπούν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα και θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμο μέρος της διατροφής για άτομα με διαβήτη.
Διαβήτης: Το ρόφημα που βοηθά να μειώσετε το σάκχαρο μετά τα γεύματα
7. Βοηθούν στο μεταβολικό σύνδρομο
Τα αποτελέσματα ερευνών υποδηλώνουν ότι η προσθήκη γκότζι μπέρι στη διατροφή είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.