Υπάρχουν ορισμένες τροφές που φροντίζουν το σώμα σας και μπορούν να αποτρέψουν το βούλωμα των αρτηριών μας. Ποιες είναι αυτές;
Η αθηροσκλήρωση, μια φλεγμονώδης κατάσταση όπου πλάκες (λιπαρές εναποθέσεις που αποτελούνται από χοληστερόλη και άλλες ουσίες) συσσωρεύονται μέσα στις αρτηρίες, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.
Φραγμένες αρτηρίες: Τι να κάνετε για να τις «ξεβουλώσετε» και να προλάβετε την αθηροσκλήρωση
Αυτή η κατάσταση εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η αθηροσκλήρωση είναι η υποκείμενη αιτία του 50% όλων των θανάτων στις δυτικές κοινωνίες και αποτελεί τον κύριο λόγο για εγκεφαλικά επεισόδια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τι προκαλεί τη φραγή των αρτηριών;
Μια συχνή παρεξήγηση σχετικά με την αρτηριακή πλάκα (αθηροσκλήρωση) είναι ότι προκαλείται κυρίως από υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, οι απόψεις στον τομέα αυτό αλλάζουν. Πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της εικόνας. Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματική αιτία;
Η αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή η προδιαβητική κατάσταση ή ο διαβήτης, αποτελεί την πιο κοινή αιτία της αθηροσκλήρωσης (φραγμένων αρτηριών) και, κατ’ επέκταση, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικών παθήσεων, τύφλωσης κ.λπ.
Στην Ελλάδα περίπου το 12% του πληθυσμού έχει διαβήτη. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το ήπαρ δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη (ή ζάχαρη) από το αίμα.
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας εκτεταμένη φλεγμονή και φθορά στο εσωτερικό των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου.
Φραγμένες αρτηρίες: Τα ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε – Πώς να το αντιμετωπίσετε
10 τροφές που προλαμβάνουν τη φραγή των αρτηριών
Οι τροφές που μπορούν να αποτρέψουν το βούλωμα των αρτηριών είναι οι εξής:
- Αβοκάντο
- Ξηροί καρποί
- Πράσινο τσάι
- Ζυμωμένες τροφές
- Μαύρα φασόλια
- Καφές
- Βρώμη
- Κουρκουμάς
- Μπρόκολο
- Καρπούζι
1. Αβοκάντο
Παλαιότερα, τα λιπαρά κάθε είδους θεωρούνταν ότι βλάπτουν την καρδιά. Αυτό όμως έχει αλλάξει: Έρευνες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο, είναι υγιεινά για την καρδιά, καθώς μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή HDL χοληστερόλη. Οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και τα υγιεινά λιπαρά που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της μακροζωίας.
2. Ξηροί καρποί
Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι ευεργετικοί για την καρδιά, ειδικά αυτοί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λιπαρά και πρωτεΐνη, όπως τα φιστίκια. Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20% και του διαβήτη κατά 40%. Οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτοστερόλες, ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βουλωμένες αρτηρίες – Από τι κινδυνεύετε
3. Πράσινο τσάι
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) και διάφορους τύπους καρκίνου. Ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των πλακών που συνδέονται με επικίνδυνες αποφράξεις. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι μειώνει τη φλεγμονή, ενώ προσφέρει μια ήρεμη απόλαυση με κάθε γουλιά.
4. Ζυμωμένες τροφές
Πολλοί ειδικοί τις αποκαλούν «τέλειες φυσικές τροφές για ίαση». Προϊόντα όπως η Kombucha περιέχουν υγιή βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών στο έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή. Η υγεία του εντέρου συνδέεται στενά με την υγεία της καρδιάς. Προσοχή στις ψεύτικες Kombucha που περιέχουν ζάχαρη ή συντηρητικά.
5. Μαύρα φασόλια
Τα μαύρα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών περιέχουν τριπλάσια ποσότητα ανά φλιτζάνι σε σχέση με τη βρώμη. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε έγχρωμες ποικιλίες όπως τα μαύρα φασόλια και τα κόκκινα φασόλια μειώνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις.
Φραγμένες αρτηρίες: 5 κοινές τροφές που τις προκαλούν και οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις
6. Καφές
Όταν καταναλώνεται με μέτρο και τη σωστή ώρα ο καφές μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η καφεΐνη έχει χρόνο ζωής πέντε ώρες, που σημαίνει ότι μια κούπα καφέ στις 4 μ.μ. αφήνει το μισό της καφεΐνης στον οργανισμό σας μέχρι τις 9 μ.μ., ενδεχομένως επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τον καφέ μετά το μεσημέρι.
7. Βρώμη
Η βρώμη περιέχει πλούσια ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης. Γιατί είναι καλό αυτό για τις αρτηρίες; Η χοληστερόλη μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων και να σχηματίσει πλάκες με την πάροδο του χρόνου. Τα τέσσερα γραμμάρια ανά φλιτζάνι που περιέχει η βρώμη αποτελούν μια καλή προσθήκη στη διατροφή.
8. Κουρκουμάς
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία του λαμπερού κίτρινου μπαχαρικού, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ινδική κουζίνα. Μια ουσία στον κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία λιπαρών εναποθέσεων και τη φραγή των αρτηριών.
Επίσης, η κουρκουμίνη είναι εξαιρετική για τη μείωση της φλεγμονής και προσφέρει πολλά οφέλη, όπως ανακούφιση από τον κνησμό και τις χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύοντας τον από τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή.
Η τροφή που ξεβουλώνει τις αρτηρίες: Πόσα κράνμπερι την ημέρα τις καθαρίζουν
9. Μπρόκολο
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τώρα, οι ερευνητές μελετούν το ρόλο του μπρόκολου στην υγεία της καρδιάς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ένωση που περιέχει, η σουλφοραφάνη, μπορεί να ενισχύσει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού ενάντια στη φραγή των αρτηριών, ενεργοποιώντας έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης.
10. Καρπούζι
Ένας από τους λόγους που οι καρδιολόγοι δίνουν έμφαση στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι ότι, όταν αυτή είναι αυξημένη, μπορεί να φθείρει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την ελαστικότητά τους και τη φυσιολογική λειτουργία τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει. Είναι η νούμερο ένα πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που το σώμα χρησιμοποιεί για την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρά και ελαστικά.
Εξαιτίας της κιτρουλίνης, το καρπούζι αποκαλείται επίσης «το φυσική βιάγκρα των ανδρών», καθώς βοηθά στην καλή ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, ακόμη και «εκεί κάτω».