Έχετε σκεφτεί ποτέ, τι θα μπορούσε να συμβεί στον οργανισμό σας εάν φάτε καθημερινά για ένα μήνα, πολλά αυγά; Ο φοιτητής ιατρικής του Χάρβαρντ, Δρ. Νικ Νόρβιτς, δεν το σκέφτηκε απλά. Το έκανε και έφαγε 720 αυγά σε ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να μελετήσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας διατροφής στα επίπεδα της χοληστερόλης του.
Ο Νόρβιτς πίστευε πριν από το πείραμά του, ότι η κατανάλωση των 60 δωδεκάδων αυγών δεν θα αύξανε την LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) ή την «κακή» χοληστερόλη του μέχρι να τελειώσει ο μήνας. Και ήθελε να το αποδείξει.
Πόσα αυγά πρέπει να τρώτε αν έχετε χοληστερίνη; Χρήσιμες συμβουλές από τους επιστήμονες
Τα αυγά έριξαν τη χοληστερόλη του 18% σε ένα μήνα!
Αυτό που κατέγραψε μετά από έναν ολόκληρο μήνα, ήταν ότι η χοληστερόλη του όχι μόνο δεν ανέβηκε αλλά μειώθηκε σχεδόν κατά 20%.
Σ ένα βίντεο που ανέβασε στο YouTube, περιέγραψε όσα βίωσε έναν ολόκληρο μήνα τρώγοντας ντουζίνες αυγών. Συγκεκριμένα, είπε πως έτρωγε κατά μέσο όρο 24 αυγά την ημέρα, ένα κάθε ώρα, και λάμβανε 5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης από ότι πριν, δηλαδή 133.200 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης σε ένα μήνα.
Τα επίπεδα LDL χοληστερόλης του μειώθηκαν κατά 2% την πρώτη εβδομάδα της νέας του δίαιτας πριν μειωθούν κατακόρυφα κατά 18% στις δύο τελευταίες εβδομάδες. Τα κανονικά επίπεδα LDL του Norwitz ήταν περίπου 90 mg ανά δεκατόμετρο, όταν ακολουθούσε μια τυπική αμερικανική διατροφή πριν εφαρμόσει την Κέτο.
Η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα, σε σύγκριση με ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά χωρίς αυγά, δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα του, σύμφωνα με το Healthline.
Η μελέτη επίσης διαπίστωσε, ότι όσοι είχαν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, και έφαγαν 6-12 αυγά την εβδομάδα δεν είχαν αρνητική επίδραση στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα, αύξησαν τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης ή την «καλή» χοληστερόλη.
Διαπιστώσατε ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη; 4 βήματα που συνιστά καρδιολόγος για να τη ρίξετε φυσικά
Πώς εξηγείται η μείωση της χοληστερόλης παρά την υπερβολική κατανάλωση αυγών;
Η χοληστερόλη που προκαλείται από τη διατροφή, προσκολλάται στους υποδοχείς του εντέρου, διεγείροντας την απελευθέρωση της ορμόνης Choleson, η οποία συνδυάζεται σε έναν υποδοχέα στο ήπαρ που αναστέλλει την «ενδογενή σύνθεση χοληστερόλης» διατηρώντας την ομοιόσταση ή την ισορροπία.
«Σε αδύνατους και άτομα ευαίσθητα στην ινσουλίνη που κάνουν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, ειδικά κετογονικές, είναι σύνηθες να αυξάνονται τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους, η οποία είναι μέρος μιας τριάδας λιπιδίων», εξήγησε ο Norwitz. «Η τριάδα των λιπιδίων αποτελείται από την «υψηλή LDL, την υψηλή HDL και τα χαμηλά τριγλυκερίδια, και είναι χαρακτηριστικό της μεταβολικής μετατόπισης του οργανισμού από την καύση υδατανθράκων στην καύση λίπους».
Όταν όμως επανέρχονται οι υδατάνθρακες στη διατροφή μετά από κάποιο διάστημα, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την LDL. Ο Νόρβιτς επέλεξε να φάει φρούτα, όπως βατόμουρα, μπανάνες και φράουλες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της χοληστερόλης.
Εξήντα γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα δεν ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν αυτό που προκαλούσε στον οργανισμό του η κατανάλωση αυγών, αλλά είχαν αρκετά σημαντική επίδραση ώστε να «απομακρυνθεί» από την κέτωση. «Η επιπλέον δόση υδατανθράκων κυριάρχησε σε σχέση με τις τρελές ποσότητες χοληστερόλης που κατανάλωνα», είπε.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά, το 6% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης να μην είναι κορεσμένα λίπη.
Ο Νόρβιτς, που είναι κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστήριξε ότι έτρωγε 75 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ή 100 θερμίδες την ημέρα οι οποίες περιείχαν περίπου 5.000 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης για να στείλει ένα μήνυμα στους ερευνητές.
Αυγά: Πόσες μέρες «κρατάνε» στο ψυγείο και πώς θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει
«Κατέφυγα σε αυτό το “τρελό” πείραμα για να προκαλέσω τους ερευνητές να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για την μεταβολική υγεία» υποστήριξε.