Όταν σκέφτεστε τροφές ευεργετικές προς την απώλεια βάρους, μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό σαλάτες, φρέσκα φρούτα ή smoothies. Αλλά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods, δείχνει ότι μια «υπερτροφή» για την υγεία του εντέρου μπορεί να αξίζει μια θέση σε ένα πρόγραμμα διατροφής, παρόλο που δεν καταναλώνεται συχνά στην τυπική δυτική δίαιτα.
Η Cindy Chou, διαιτολόγος-διατροφολόγος και ιδρύτρια στο The Sound of Cooking, δήλωσε στο Health ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν προκαλούν εντύπωση, ειδικά όσον αφορά στις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στο μικροβίωμα του εντέρου.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στα πιθανά αποτελέσματα απώλειας βάρους από την κατανάλωση kimchi, το κορεάτικο τουρσί που αποτελείται από μείγμα λαχανικών που έχει υποστεί ζύμωση. Συγκεκριμένα, εξέτασε την κατανάλωση 60 mg σκόνης kimchi, η οποία σύμφωνα με τον διαιτολόγο Qianzhi Jiang, ιδρυτή του Nutrition Changer, ισοδυναμεί με σχεδόν 28 γραμμάρια φρέσκου (ή περίπου την ποσότητα που μπορείτε να προσθέσετε σε ένα πιάτο όπως ρύζι ή ζυμαρικά).
Στην πραγματικότητα, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ευρήματα πολλών προηγούμενων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις αρχές του 2024 που βρήκε μια σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης τριών μερίδων φρέσκου kimchi και του χαμηλότερου επιπολασμού της παχυσαρκίας στους άνδρες.
Οι επιστήμονες πίσω από την πιο πρόσφατη μελέτη, οι οποίοι εργάζονται για το Ινστιτούτο Ερευνών Τροφίμων της Κορέας, σημείωσαν ότι η έρευνά τους ξεχωρίζει καθώς είναι οι πρώτοι που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα του τροφίμου κατά της παχυσαρκίας χρησιμοποιώντας έναν τυχαιοποιημένο, διπλά τυφλό, ελεγχόμενο με εικονικό φάρμακο σχεδιασμό, που θεωρείται το χρυσό πρότυπο στην έρευνα.
Kimchi: Η «υπερτροφή» για το έντερο που βοηθά να χάσετε κιλά
Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 90 άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 23 έως 30. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ θεωρούν ότι άτομα με ΔΜΣ από 25 έως 29,9 είναι υπέρβαρα, ενώ η Κορεατική Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας ορίζει το υπέρβαρο ως ΔΜΣ 23 και άνω.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία κατανάλωνε μια εκδοχή του ζυμωμένου τροφίμου σε σκόνη που ζυμώθηκε «αυθόρμητα», που σημαίνει ότι το λάχανο ήταν εμποτισμένο με αλατόνερο και παρασκευάστηκε με κόκκινο πιπέρι, σάλτσα ψαριού, σκόρδο, τζίντζερ, ραπανάκι και κρεμμύδι.
Χάνετε βάρος και το παίρνετε ξανά; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το λίπος «θυμάται» την παχυσαρκία
Μια δεύτερη ομάδα κατανάλωσε μια κονιορτοποιημένη εκδοχή του ίδιου τροφίμου που είχε ζυμωθεί με Leuconostoc mesenteroides KCKM0828. Μια τρίτη ομάδα κατανάλωσε εικονικό φάρμακο με λακτόζη και άρωμα kimchi. Μετά από τρεις μήνες καθημερινής πρόσληψης, οι τρεις ομάδες είχαν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές στο βάρος. Η πρώτη ομάδα είχε σημαντικά μειωμένη μάζα λίπους σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα έχασαν κατά μέσο όρο 600 γραμμάρια και όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα έχασαν κατά μέσο όρο 900 γραμμάρια. Από την άλλη πλευρά, όσοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο στην πραγματικότητα κέρδισαν κατά μέσο όρο 1,5 κιλό σε 12 εβδομάδες.
Επίσης, τα μικροβιώματα του εντέρου των συμμετεχόντων υπέστησαν μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές. Οι δύο ομάδες που κατανάλωναν τις κάψουλες είχαν μεγαλύτερη αφθονία του ωφέλιμου βακτηρίου του εντέρου Akkermansia muciniphila, γνωστό για τις θετικές του επιδράσεις στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα πρωτεοβακτηρίων, μικροβίων που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Γιατί το kimchi μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους
Το kimchi είναι ένα τρόφιμο με μόλις 22,5 θερμίδες ανά μερίδα. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που οι ειδικοί λένε ότι είναι καλό για την απώλεια βάρους. Τα αποτελέσματα του ζυμωμένου τροφίμου στο βάρος πιθανότατα οφείλονται στα βακτηριακά οφέλη της ζύμωσης. Ως τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, εισάγει καλά βακτήρια στο έντερο, ενισχύοντας μοναδικά την πέψη.
«Τα καλά βακτήρια στο έντερο ζυμώνουν τις διατροφικές ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους μέσω της ρύθμισης της όρεξης», δήλωσε ο Δρ. Jiang στο Health. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου προκαλούν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, περιορίζοντας την όρεξη και μειώνοντας το βάρος.
Όσο μεγαλύτερη η ποικιλομορφία στο έντερο, τόσο πιο αβίαστη μπορεί να γίνει η απώλεια βάρους. «Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου και ορισμένων τύπων βακτηρίων με την παχυσαρκία. Κάποιες θεωρίες υποδηλώνουν ότι αυτές οι συσχετίσεις οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια επηρεάζουν το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπαρών οξέων και της ενέργειας», σημείωσε ο Δρ. Jiang.
Η μεγαλύτερη ποικιλία του μικροβιώματος και το υγιές βάρος φαίνεται να είναι αμφίδρομα, με την απώλεια βάρους να προάγει επίσης την ποικιλομορφία του εντέρου. Ωστόσο, ο επιστήμονας τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των διαφορών στα βακτήρια του εντέρου μεταξύ παχύσαρκων και μη παχύσαρκων ατόμων.