Site icon Όλο Υγεία

Εξίσου θρεπτικό το γάλα των vegan μαμάδων – Νέα μελέτη του Amsterdam University

καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη

Το μητρικό γάλα των vegan μαμάδων είναι θρεπτικό και απολύτως ασφαλές για τα βρέφη, αναφέρει μελέτη του Amsterdam University Medical Center.

 

Με τον αριθμό των vegans να έχει διπλασιαστεί μόνο στην Ευρώπη τα τελευταία 4 χρόνια, αντιπροσωπώντας το 3,2% του γενικού πληθυσμού (2,6 εκατομμύρια άνθρωποι), κυκλοφορούν πολλές υποθέσεις και σενάρια, όπως:

Τα υποθετικά αυτά σενάρια καταρρίπτονται από τη νέα μελέτη του Amsterdam University Medical Center, που παρουσιάστηκε στο 55ο ετήσιο Συνέδριο της European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN).

Η έρευνα έδειξε ότι στο γάλα των vegan μητέρων που θηλάζουν δεν φάνηκε καμία διαφορά στις συγκεντρώσεις της βιταμίνης Β2 ή της καρνιτίνης, σε σύγκριση με το μητρικό γάλα μητέρων που ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις τροφές. Να σημειωθεί ότι αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη Β2 και καρνιτίνη, βρίσκονται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ζωικά προϊόντα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Hannah Juncker εξηγεί γιατί έπρεπε να διευρευνηθούν αυτά τα ζητήματα: «Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Με την άνοδο της vegan διατροφής παγκοσμίως, υπάρχουν ανησυχίες από τις θηλάζουσες μητέρες σχετικά με τη διατροφική επάρκεια του γάλακτός τους. […] επομένως, θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε εάν οι συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών στο γάλα είναι διαφορετικές στις θηλάζουσες γυναίκες που ακολουθούν μια vegan διατροφή».

Για τη βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια σημαντική έλλειψή της στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και νευρολογικά προβλήματα.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι η έλλειψη καρνιτίνης στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και σε πιθανότητα καρδιακής και εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.  Προηγούμενες μελέτες υποδήλωναν ότι ορισμένες θηλάζουσες vegan γυναίκες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων έτσι ώστε να αποφύγουν σημαντικές ελλείψεις στο γάλα τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης, η Dr. Juncker συνοψίζει:

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι συγκεντρώσεις βιταμίνης Β2 και καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα δεν επηρεάζονται από την κατανάλωση μιας vegan διατροφής. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η vegan διατροφή σε θηλάζουσες μητέρες δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη ανεπάρκειας βιταμίνης Β2 ή καρνιτίνης σε βρέφη που θηλάζουν. Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για τις θηλάζουσες μητέρες αλλά και για τις τράπεζες μητρικού γάλακτος, οι οποίες συλλέγουν γάλα για τα πρόωρα βρέφη που δεν λαμβάνουν επαρκές μητρικό γάλα».

Όλο Υγεία

Exit mobile version