Site icon Όλο Υγεία

Dragon fruit (Φρούτο του δράκου): Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο

© nuevoimg, 123RF Free Images

Είναι ο καρπός μιας ποικιλίας ειδών κάκτων. Το φρούτο αυτό μπορεί να είναι καλό για την ενίσχυση της υγείας μας λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών του.

Τι είναι το dragon fruit

Το Dragon fruit, γνωστό και ως πιτάγια, είναι ένα όμορφο φρούτο με έντονο ροζ χρώμα και πράσινο εξωτερικά. Το εσωτερικό του καρπού είναι λευκό με μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους, αν και ορισμένες ποικιλίες φρούτων δράκου έχουν βαθυκόκκινη σάρκα. Έχει μια ήπια, γλυκιά γεύση και είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Είναι υπέροχα, όταν τα σερβίρετε αυτά τα φρούτα σε δίσκους με ποικιλίες φρούτων λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής τους.

Dragon fruit: Διατροφική αξία

Φρούτο του δράκου: Οφέλη

  1. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά
  2. Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  3. Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα
  4. Διαθέτει πρεβιοτικές ιδιότητες
  5. Περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα

 

1. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο African Journal of Biotechnology, το φρούτο του δράκου περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις στο σώμα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, η αντιοξειδωτική δράση του φρούτου του δράκου μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη φλεγμονωδών καταστάσεων στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν ουρική αρθρίτιδα και άλλες μορφές αρθρίτιδας.

2. Το φρούτο του δράκου βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φρούτων δράκου στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, προηγούμενες μελέτες σε ζώα είχαν δείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων δράκου και του καλύτερου ελέγχου του διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το φρούτο του δράκου ενθαρρύνει την ανάπτυξη των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Η ανάλυση εξέτασε πολλαπλές κλινικές δοκιμές που συνέκριναν τα αποτελέσματα του φρούτου του δράκου με ένα εικονικό φάρμακο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η επίδραση του δράκου φρούτου στη γλυκόζη νηστείας σε άτομα με προδιαβήτη ήταν σημαντική. Βρήκαν επίσης ότι όσο περισσότερα φρούτα δράκου τρώει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερα μπορεί να είναι τα οφέλη του ως προς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων δράκου και του βελτιωμένου ελέγχου του διαβήτη τύπου 2.

3. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα φρούτα του δράκου περιλαμβάνουν:

Ο καρπός περιέχει επίσης μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και χαλκού, που επίσης χρειάζεται το σώμα για καλή υγεία.

4. Διαθέτει πρεβιοτικές ιδιότητες

Η κατανάλωση φρούτων δράκου έχει πρεβιοτική επίδραση στο σώμα που ενισχύει την πέψη και θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Electronic Journal of Biotechnology.

Το φρούτο του δράκου περιέχει υδατάνθρακες που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν ότι βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης των ωφέλιμων βακτηρίων στο στομάχι και τα έντερα.

Τα οφέλη των πρεβιοτικών, όπως αυτά που υπάρχουν στα φρούτα του δράκου, περιλαμβάνουν την καλύτερη πέψη, την ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον χαμηλότερο κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων.

5. Περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα

Οι μικροί σπόροι του καρπού του δράκου διαθέτουν σημαντική θρεπτική αξία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, αυτοί οι σπόροι περιέχουν λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-9 λιπαρών οξέων.

Οι γιατροί θεωρούν όλα αυτά τα συστατικά ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου.

Πώς να το καταναλώσετε

Μπορείτε να το φάτε ωμό, κομμένο σε φέτες ή κύβους. Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies, φρουτοσαλάτες ή γιαούρτι. Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε sorbet, ζελέ ή γλυκά.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version