Site icon Όλο Υγεία

Ερυθριτόλη: Το υποκατάστατο ζάχαρης που δεν αυξάνει το σάκχαρο αλλά προκαλεί πεπτικά προβλήματα – Ποιοι δεν πρέπει να το επιλέγουν

ερυθριτόλη

Η ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης, σακχαρόζης, δεξτρόζης, μελιού, σιροπιού καλαμποκιού ή ως δημητριακό παραμένει ο πιο δημοφιλής τρόπος για να γίνει ένα ρόφημα πιο γλυκό, αλλά υπάρχουν και πολλές τεχνητές επιλογές. Ανάμεσά τους είναι η ερυθριτόλη -ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

Στην περίπτωση των ροφημάτων, όσο πιο γλυκό είναι ένα ρόφημα, τόσο πιο ωραίο και γευστικό θεωρείται ότι είναι. Είτε πρόκειται για αναψυκτικά, smoothies ή καφέ, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να εξασφαλίσουν ότι το αγαπημένο τους ρόφημα είναι πιο εύγευστο και απολαυστικό, εξισορροπώντας κάθε πικρή γεύση με γλυκά πρόσθετα.

Τι είναι η ερυθριτόλη;

Η ερυθριτόλη είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά και διατίθεται τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή. Μαζί με τη μαλτιτόλη, τη σορβιτόλη και την ξυλιτόλη, είναι γνωστή ως αλκοόλη σακχάρου -ένας τύπος υδατάνθρακα που έχει παρόμοια χημική δομή με τη ζάχαρη. Παρά το όνομά τους, οι αλκοόλες ζάχαρης δεν είναι ούτε ζάχαρη ούτε αλκοόλ.

«Η ερυθριτόλη εμφανίζεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά η ερυθριτόλη που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης παράγεται συνήθως συνθετικά μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη ζύμωση γλυκόζης που προέρχεται από πηγές όπως το άμυλο σίτου ή καλαμποκιού», εξηγεί η Jen Messer, σύμβουλος διατροφής και διαιτολόγος στο Jen Messer Nutrition.

Η ερυθριτόλη εμφανίζεται επίσης φυσικά στο σώμα μας ως μέρος του φυσιολογικού μεταβολισμού, αλλά σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις δόσεις της ερυθριτόλης που προσφέρονται στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται σε συσκευασμένα τρόφιμα, λέει με τη σειρά του ο John DiBaise, γιατρός στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Κλινική Mayo στην Αριζόνα.

Η ερυθριτόλη είναι καλή ή κακή για την υγεία;

Εκτός από το ότι είναι αποτελεσματικό γλυκαντικό, η ερυθριτόλη μερικές φορές διατίθεται στο εμπόριο ως εργαλείο απώλειας βάρους, αν και ο Δρ. DiBaise λέει ότι τέτοιες προσπάθειες μάρκετινγκ μπορεί να είναι υπερβολικές ή παραπλανητικές σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η οργανική ένωση έχει κάποια πιθανά πλεονεκτήματα έναντι της ζάχαρης.

Η Δρ. Messer λέει ότι τέτοια οφέλη περιλαμβάνουν ότι η ερυθριτόλη έχει αμελητέα επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για άτομα με διαβήτη και όσους διαχειρίζονται το σάκχαρό τους. Επίσης, δεν προάγει την τερηδόνα, επειδή τα στοματικά βακτήρια δεν μπορούν να την μεταβολίσουν αποτελεσματικά.

Η ερυθριτόλη διατηρεί επίσης τη γλυκύτητα και τη σταθερότητά της σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που την καθιστά μία από τις καλύτερες αλκοόλες ζάχαρης για χρήση στο ψήσιμο και το μαγείρεμα. Και είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες σε σύγκριση με την κανονική ζάχαρη.

«Περιέχει περίπου 0,2 θερμίδες ανά γραμμάριο, που είναι περίπου το 5% των θερμίδων που βρίσκονται σε αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης», εξηγεί η Δρ. Messer. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που διαχειρίζονται το σωματικό τους βάρος και επιδιώκουν να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη.

Είναι η ερυθριτόλη πιο ασφαλής από τη ζάχαρη;

Λόγω αυτών πλεονεκτημάτων, θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι η ερυθριτόλη είναι καλύτερη από τη ζάχαρη, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι. «Αρχικά, η ερυθριτόλη είναι μόνο στο 60-70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη», λέει η Δρ. Messer. Και ενώ θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση, η ερυθριτόλη μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές παρενέργειες.

«Η συχνή κατανάλωση της ένωσης μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια -αν και τα προβλήματα ποικίλλουν για κάθε άτομο», λέει η Lisa Young, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Προσθέτει ότι ανάλογα με την ευαισθησία κάποιου στις αλκοόλες ζάχαρης, η υψηλή κατανάλωση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αφυδάτωση στο σώμα.

Εξαιτίας αυτών και άλλων πιθανών επιπλοκών στην υγεία, η Δρ. Young λέει ότι δεν συνιστά σε όλους τους ανθρώπους να επιλέγουν το συγκεκριμένο γλυκαντικό, ειδικά αν έχουν τέτοια γαστρεντερικά προβλήματα. Ο Δρ. DiBaise έχει παρόμοιες συμβουλές, ακόμη και για ευρύτερη χρήση. «Πρέπει να δίνεται προσοχή και μέτρο κατά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ερυθριτόλη», επισημαίνει.

Όλο Υγεία

Exit mobile version