Site icon Όλο Υγεία

Έντερο: Γιατρός του Χάρβαρντ προτείνει 3 αλλαγές στο φαγητό για να βελτιώσετε την υγεία του

έντερο

Κάποτε, οι κοτομπουκιές ήταν μια βολική, δημοφιλής επιλογή δείπνου για τον Δρ. W. Taylor Kimberly και την οικογένειά του. Όμως, αφού μελέτησε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες λεπτομέρειες και είδε πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το έντερο, τις αντικατέστησε με ψητό κοτόπουλο.

Ο Δρ. Kimberly, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είναι ο ανώτερος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που συνδέει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κινδύνους για την υγεία όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Πολύποδες του εντέρου: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο και πώς αντιμετωπίζονται σύμφωνα με ειδικό του Yale Medicine

«Από τότε που ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη, έχω δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώω. Αλλά θα είμαι ειλικρινής, είναι πολλά που μου αρέσουν και δεν τα έχω αποβάλει όλα», είπε ο ίδιος στο Business Insider.

Αν και δεν είναι είδηση ​​ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την κακή υγεία, η πιο πρόσφατη μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε όχι μόνο ποιες τροφές μπορεί να είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές, αλλά και πώς να κάνουμε μικρές, υγιεινές αλλαγές χωρίς να τις κόψουμε εντελώς.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο μεγάλο μέρος της διατροφής μας. Είναι βολικά και εύκολα. Δεν έχει γίνει παρόμοια δουλειά στο να σκεφτόμαστε όχι μόνο το είδος του φαγητού αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας του», είπε ο καθηγητής.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιουνίου στο περιοδικό Neurology, είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Η μελέτη ήταν παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μας πει άμεσα εάν τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκάλεσαν κινδύνους για την υγεία.

Ωστόσο, υπάρχουν απλοί τρόποι για να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με τον Δρ. Kimberly, ο οποίος πρόσφερε συμβουλές για την επιλογή πιο θρεπτικών σνακ και πόσα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να στοχεύετε να περιορίσετε.

3 αλλαγές στο φαγητό που βελτιώνουν την υγεία στο έντερο και τον εγκέφαλο

  1. Η αντικατάσταση  μόνο δύο μερίδων επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει
  2. Επιλέξτε τροφές ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους
  3. Στοχεύστε σε συστατικά που αναγνωρίζετε

1. Η αντικατάσταση  μόνο δύο μερίδων επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει

Όταν ο καθηγητής και η ομάδα του ξεκίνησαν τη μελέτη τους, στόχος τους ήταν να βρουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν να μειώσετε ελαφρώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα -χωρίς να τα εξαλείψετε εντελώς- και να βελτιώσετε ουσιαστικά την υγεία σας; Η έρευνά τους πρότεινε ότι μπορείτε.

Αλτσχάιμερ και γήρανση του εγκεφάλου: Η πρωτεΐνη που μπορεί να είναι κλειδί για τη θεραπεία τους

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια αύξηση 10% στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο γεύματα την εβδομάδα. Η ερευνητική ομάδα στήριξε την ανάλυσή της σε αυτή την ποσότητα, επειδή φαινόταν ότι ήταν ρεαλιστική για να τη μειώσουν οι άνθρωποι και εύκολος στόχος να θυμούνται.

«Η διατροφή είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τρώμε ό,τι τρώμε, όπως ο χρόνος, η ευκολία και ο προϋπολογισμός. Όλα αυτά επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε», είπε ο Δρ. Kimberly.

2. Επιλέξτε τροφές ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους

Χρόνια έρευνας μας λένε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εν μέρει επιβλαβή επειδή συχνά στερούνται φυτικών ινών και πρωτεϊνών, καθώς και βιταμινών και μετάλλων. Εισάγουν επίσης ανθυγιεινά συστατικά στη διατροφή, όπως πρόσθετο λάδι, ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αντισταθμίσετε τις συνέπειες μιας δίαιτας πρόχειρου φαγητού πίνοντας μερικές πολυβιταμίνες ή πίνοντας έναν πράσινο χυμό μετά.

«Αν δεν τρώτε ένα υγιεινό γεύμα, τρώτε ένα ανθυγιεινό γεύμα, επομένως τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορείτε απλώς να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα. Είναι και οι δύο πλευρές που είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου», είπε ο Δρ. Kimberly.

Το καλό είναι ότι η αντικατάσταση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με πιο υγιεινές εναλλακτικές μπορεί να σας προσφέρει διπλάσια οφέλη, επειδή προσθέτετε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα κόβετε τα δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση της τηγανιτής πατάτας με ψητή μειώνει το αλάτι και το λάδι και προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Η έρευνα του Δρ. Kimberly τον ενέπνευσε να τρώει ξηρούς καρπούς ή καρότα αντί για μπισκότα ή κράκερ -μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης και αυξάνοντας γρήγορα την ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή του. «Δεν τρέφουμε μόνο τους εαυτούς μας όταν τρώμε. Ταΐζουμε ένα πολύ περίπλοκο οικοσύστημα στο έντερο που βοηθά στον μεταβολισμό αυτού που τρώμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

3. Στοχεύστε σε συστατικά που αναγνωρίζετε

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τελείως τα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσετε την υγεία σας. Όταν επιδιώκετε κάτι φθηνό και βολικό, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε πιο υγιεινές επιλογές επεξεργασμένων τροφίμων που έχουν αναγνωρίσιμα συστατικά, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Αν το κοιτάξετε και σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να γίνει στην κουζίνα σας, αυτό είναι ένας καλός δείκτης», είπε. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στις οποίες μπορείτε να εμμείνετε από το να προσπαθείτε (και να αποτυγχάνετε) να απορρίψετε για πάντα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα τρώμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Δεν είναι ένα σπριντ. Οι σύντομες, μεγάλες αλλαγές δεν είναι ο στόχος. Ακόμη και οι μέτριες αλλαγές, αν είναι βιώσιμες, μπορούν να έχουν σημασία», κατέληξε ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version