Η ενσυνείδητη διατροφή ή αλλιώς mindful eating είναι μία τάση που κερδίζει έδαφος, στο χώρο της διατροφής.
Τι περιλαμβάνει και πώς μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες και τη ζωή σας; Η Κατερίνα Ραλλού Καρέλλα, Χημικός, συμβούλος Holistic Mindfulness, μας ενημερώνει.
Η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί σας βοηθήσει να αλλάξετε τα συναισθήματα σας αλλά και το βάρος σας. Σκεφτείτε το εξής: έχουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες, δεν μας αρέσει η εικόνα του σώματος μας και αγωνιούμε για το πως θα χάσουμε ή θα διατηρήσουμε το βάρος μας.
Συχνά αισθανόμαστε ενοχές, απογοήτευση, πικρία, λύπη και απελπισία για το μέλλον. Οι σκέψεις αυτές είναι τόσο δυνατές, που πολλές φορές αρχίζουμε να νιώθουμε ότι είναι η πραγματικότητά μας. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και πολλές φορές βρισκόμαστε σε ένα συνεχή φαύλο κύκλο φάσεων δίαιτας και υπερφαγίας. Έτσι απομακρυνόμαστε από τη δύναμη του εαυτού μας και την ικανότητα που έχουμε να αλλάζουμε τρόπο σκέψης και συνήθειες. Σε αυτό έρχεται η ενσυνείδητη διατροφή.
«Τρώμε» τα συναισθήματά μας
Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε τέτοια ποικιλία και προώθηση τροφίμων, οι άνθρωποι κατανάλωναν την τροφή κυρίως με βάση τη σωματική πείνα, δηλαδή να παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα «καύσιμα», για τη λειτουργία του οργανισμού. Όμως σήμερα, η συνεχής διαφήμιση λαχταριστών φαγητών και εδεσμάτων, η τεράστια ποικιλία τροφών, μας οδηγεί να καταναλώνουμε έτοιμα φαγητά, γρήγορα με μικρή διατροφική αξία και με πολλές θερμίδες.
Επίσης το κοινωνικό, οικογενειακό και εργασιακό άγχος με τις συχνές αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις καθώς και η έλλειψη χρόνου, μπορεί να μας οδηγούν να τρώμε ή να πίνουμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε την ποσότητα και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει μια φυσική ανάγκη φαγητό. Πολύ συχνά καταφεύγουμε στο φαγητό όταν είμαστε αγχωμένοι, βαριόμαστε, νιώθουμε μοναξιά, απογοήτευση, θλίψη, θυμό, ή ακόμα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή όταν είμαστε χαρούμενοι.
Τί είναι η ενσυνείδητη διατροφή;
Η ενσυνείδητη διατροφή είναι η ολιστική προσέγγιση και λύση στον «αυτόματο» τρόπο ζωής και διατροφής. Είναι η επικέντρωση όλης της προσοχής μας στο φαγητό. Συνειδητά, αντιλαμβανόμαστε γιατί τρώμε και πίνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή και απολαμβάνουμε την τροφή με τις 5 αισθήσεις μας.
Η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει εάν θέλετε μία πιο ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, εάν δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας και τα καταπίνετε με το φαγητό, κάνοντας επεισόδια υπερφαγίας/λαιμαργίας ή δυσκολεύεστε να διατηρήσετε σταθερό βάρος και παίρνετε εύκολα κιλά μετά από δίαιτα. Η Ενσυνείδητη Διατροφή είναι ένα δυνατό Ολιστικό εργαλείο για να ενδυναμώσετε και μεταμορφώσετε τη σχέση σας με το φαγητό.
Ποια είναι τα οφέλη της;
Με την τακτική εφαρμογή, συνειδητοποίηση και επανάληψη:
• Συμφιλιώνεστε με τον εαυτόν σας και μειώνονται οι ενοχές, ο θυμός και η αγωνία.
• Μειώνεται το άγχος για το φαγητό και εστιάζεστε συνειδητά στις ανάγκες του σώματος σας.
• Αναγνωρίζετε ποια συναισθήματα, καταστάσεις, άνθρωποι, σαν βοηθούν ή σαν εμποδίζουν να τρώτε υγιεινά
• Αναγνωρίζετε το πότε πραγματικά πεινάτε ή διψάτε και πότε η συναισθηματική πείνα, σας σπρώχνει να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες.
• Τρώτε τόσο, ώστε να νιώθετε πλήρεις μετά τα γεύματα και όχι φουσκωμένοι ή γεμάτοι τύψεις
• Απολαμβάνετε το φαγητό σας, είτε είστε στο σπίτι, ή τρώτε έξω.
Η ενσυνείδητη διατροφή βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς η καλή επαφή με το σώμα σας και το πιάτο σας δεν σας επιτρέπει να παρεκκλίνετε εύκολα.
Πώς θα καταφέρετε να κάνετε τη διατροφή σας ενσυνείδητη;
Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να το καταφέρετε και να δείτε αποτελέσματα. Αλλάζοντας συνήθειες σταδιακά θα τρώτε με περισσότερη φροντίδα και αγάπη για το σώμα και το νου σας και θα διατηρήσετε σταθερά το βάρος σας.
- Συγκεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε: Κλείστε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή (π.χ. τηλεόραση, κινητό κ.λπ) και εστιάστε στο φαγητό σας. Νιώστε τη γεύση του (γλυκιά, αλμυρή, ξινή), τα χρώματα που έχει (μοβ, κόκκινο, λευκό), μασήστε αργά, χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις και δώστε το χρόνο στον εγκέφαλό σας να λάβει το μήνυμα ότι χόρτασε, ώστε να μην το παρακάνετε.
- Πάρτε βαθιές ανάσες και επικεντρωθείτε σε αυτό που νιώθετε. Μήπως δεν πεινάτε αλλά νιώθετε στρες και πίεση;
- Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Οργανώστε τα σε συγκεκριμένες ώρες και φάτε προτού πεινάσετε πολύ και κάνετε λάθος επιλογές.
- Ελέγξτε τις μερίδες σας. Δοκιμάστε, απολαύστε, γευτείτε, αλλά μην υπερβάλλετε στις ποσότητες. Αν πιστεύετε ότι η μερίδα σας είναι μεγάλη μπορείτε να μοιραστείτε το φαγητό σας.
- Φάτε χαλαρά. Χωρίς άγχος, χωρίς τύψεις, μασώντας πολλές φορές την τροφή και αφήνοντας τον εαυτό σας να τη γευτεί, με μικρές μπουκιές.
- Νιώστε ευγνωμοσύνη για το φαγητό που έχετε μπροστά σας και τιμήστε το. Στο τέλος του γεύματος σταματήστε όταν νιώσετε σχεδόν χορτάτοι, κλείστε τα μάτια και πάρτε βαθιές αναπνοές.
Η ενσυνείδητη διατροφή δεν απαιτεί υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά μια δέσμευση για εκτίμηση και σεβασμό στις ανάγκες του εαυτού μας. Αυτό που χρειάζεται είναι εξάσκηση και επανάληψη, για να μάθουμε να επιλέγουμε και να απολαμβάνουμε. Η εφαρμογή της, είναι μία ευχάριστη διαδικασία, όπου η στέρηση αντικαθίσταται με την επιλογή και η ενοχή και η αυτοτιμωρία με την αγάπη και την αποδοχή.
Το άρθρο είναι ενημερωτικό. Δεν κάνει διάγνωση και δεν υποκαθιστά τις δίαιτες ή/και την παρακολούθηση από Επαγγελματία Υγείας ή Διαιτολόγο/Διατροφολόγο.