Εμβοές: 4 τρόφιμα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο έως και 35%

Εμβοές: Η διατροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 35% - Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι εμβοές επηρεάζουν το 15% με 20% των ανθρώπων και είναι ιδιαίτερα κοινές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, έχουν συνδεθεί με αγωνία, κατάθλιψη, άγχος και, σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτοκτονία. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εμβοών. Ποιες τροφές πρέπει να περιλαμβάνει;

Ακούτε τους χτύπους της καρδιάς σας; Πότε είναι σύμπτωμα για ανεύρυσμα

Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μπορεί να προλάβει τις εμβοές

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά και καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εξουθενωτικής πάθησης των εμβοών στο αυτί έως και κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι εμβοές είναι θόρυβοι που δεν προέρχονται από εξωτερική πηγή και περιλαμβάνουν κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά. Οι ήχοι μπορεί να εντοπίζονται στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή στο κεφάλι ενός ατόμου και μπορεί να έρχονται και να φεύγουν.

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές στην Κίνα δείχνει ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου. Εξετάζοντας μελέτες σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, η ομάδα διαπίστωσε ότι:

  • η καφεΐνη,
  • τα φρούτα,
  • οι φυτικές ίνες και
  • τα γαλακτοκομικά μείωσαν τον κίνδυνο εμβοών έως και 35%.

Η ομάδα πρότεινε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη φλεγμονή στο αυτί. Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ των εμβοών και των άλλων διατροφικών παραγόντων που μελετήθηκαν.

Τι δείχνει το κερί στα αυτιά για την υγεία σας: Τι σημαίνει αν είναι υγρό ή ξηρό ή μυρίζει άσχημα

Ποια τρόφιμα εξέτασε η μελέτη για τη μείωση του κινδύνου εμβοών

Η ομάδα προειδοποίησε ότι τα ευρήματα είναι παρατηρητικά, επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί η άμεση αιτία. Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, εξέτασε οκτώ μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν 301.533 άτομα που αξιολόγησαν 15 διατροφικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια.

Τα ευρήματα έλαβαν υπόψη μια σειρά από τρόφιμα, μεταξύ των οποίων:

  • υδατάνθρακες,
  • καφεΐνη,
  • αυγά,
  • φρούτα,
  • φυτικές ίνες,
  • λίπος,
  • κρέας,
  • πρωτεΐνη,
  • ζάχαρη,
  • ψάρια,
  • λαχανικά και
  • γαλακτοκομικά.

Τα συνδυασμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καφεΐνη, τα φρούτα, οι διαιτητικές ίνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονταν αρνητικά με τη συχνότητα εμφάνισης εμβοών, που σημαίνει ότι συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις ανέρχονταν σε:

  •  35% για την πρόσληψη φρούτων,
  • 9% για φυτικές ίνες,
  • 17% για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και
  • 10% για την πρόσληψη καφεΐνης.

Ωστόσο, η ομάδα, από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Chengdu της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, δήλωσε ότι τα ευρήματα για την καφεΐνη είναι αμφιλεγόμενα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η καφεΐνη έχει θετική επίδραση στη συχνότητα εμβοών. Ορισμένοι προτείνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη συχνότητα εμβοών, πιθανώς λόγω των επιδράσεών της στη μείωση του άγχους», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Αντίθετα, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με εμβοές συχνά βιώνουν αϋπνία, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την κατανάλωση καφεΐνης, επιδεινώνοντας έτσι τις εμβοές».

Πώς τα τρόφιμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμβοών και οι επιφυλάξεις

Η ομάδα πρότεινε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να προστατεύουν από τις εμβοές λόγω των προστατευτικών επιδράσεων αυτών των διατροφικών επιλογών στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, καθώς και στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Ζητώντας περαιτέρω μελέτες, τόνισε: «Είναι ζωτικής σημασίας να ερμηνεύσουμε τα ευρήματά μας προσεκτικά λόγω της γενικά χαμηλής ποιότητας των διαθέσιμων στοιχείων».

«Οι εμβοές επηρεάζουν έναν στους επτά ενήλικες και μπορεί να είναι απίστευτα οδυνηρές για μερικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Ralph Holme, διευθυντής έρευνας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Κωφών στο Ηνωμένο Βασίλειο (RNID), και συμπλήρωσε:

«Ενώ πάντα καλωσορίζουμε κάθε νέα έρευνα για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις εμβοές, αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή καθώς δεν μας λένε τίποτα για την αιτιότητα. Ως εκ τούτου, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι απλώς τυχαίοι».

Μολύνσεις στα αυτιά: Πώς μπορείτε να τις προλάβετε με το πιστολάκι μαλλιών, σύμφωνα με ειδικό

«Ωστόσο, οποιεσδήποτε νέες γνώσεις είναι πάντα πολύτιμες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τις εμβοές στο μέλλον», κατέληξε.

Πηγές: Daily Mail, Mayo Clinic, BMJ Open, Royal National Institute for Deaf People,

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top