Το ελληνικό βότανο που προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει από διαβήτη και ενισχύει τα οστά

Το ελληνικό βότανο που προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει από διαβήτη και ενισχύει τα οστά

Υπάρχει ένα δημοφιλές και γευστικό ελληνικό βότανο, που, εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικό και μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Γνωρίζετε ποιο είναι;

Μιλάμε, φυσικά, για τον μαϊντανό, ένα βότανο που έχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Κ. Μια μόνο κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​ψιλοκομμένο μαϊντανό παρέχει περισσότερο από το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Το βότανο από την Εποχή του Χαλκού που μειώνει σάκχαρο και χοληστερίνη και βελτιώνει το άσθμα

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης καλή ποσότητα βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικά γνωστά ως φλαβονοειδή.

Το ελληνικό βότανο και η διατροφική του αξία

Ο μαϊντανός είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Apiaceae που είναι εγγενές στην Ελλάδα, το Μαρόκο και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με την εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένος ,μαϊντανός περιέχει:

  • 22 θερμίδες
  • 1,78 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 0,47 γρ λίπους
  • 3,8 g υδατάνθρακα
  • 2 γρ φυτικών ινών
  • 0,51 γρ ζάχαρη

Η ίδια ποσότητα μαϊντανού παρέχει 984 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ, καθώς και 79,8 mcg βιταμίνης C και 5.054 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α. Ένα φλιτζάνι μαϊντανός παρέχει το 1.230% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Κ.

Τα οφέλη του μαϊντανού για την υγεία

  1. Πρόληψη του καρκίνου
  2. Προστασία από τον διαβήτη
  3. Βελτίωση της υγείας των οστών

1. Πρόληψη του καρκίνου

Τα φλαβονοειδή είναι φυτικές ενώσεις που απαντώνται στη φύση και μπορούν να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες στο σώμα.

Η μυρικετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στον μαϊντανό και σε άλλα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Ο μαϊντανός περιέχει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.

Ο «υποτιμημένος» χυμός που μπορεί να μειώσει το σάκχαρο, να κάψει λίπος και να αποτρέψει ασθένειες

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός και άλλα πράσινα βότανα και λαχανικά μπορούν να εμποδίσουν τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών. Αυτές είναι χημικές ενώσεις που έχουν ιδιότητες που προκαλούν καρκίνο. Δημιουργούνται όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όσοι προτιμούν την καλά ψημένη μπριζόλα θα πρέπει να τη συνδυάζουν με πράσινα λαχανικά, όπως ο μαϊντανός, για να βοηθήσουν στη μείωση αυτών των δυνητικά βλαβερών επιπτώσεων.

Η απιγενίνη είναι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στον μαϊντανό. Σε μια ανασκόπηση του 2015, έδειξε ότι μειώνει το μέγεθος του όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απιγενίνη θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον.

2. Προστασία από τον διαβήτη

Η μυρικετίνη που υπάρχει στον μαϊντανό έχει επίσης εξεταστεί για χρήση στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Φαίνεται επίσης ότι παρέχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και απομακρύνει το υπερβολικό λίπος από το αίμα.

3. Βελτίωση της υγείας των οστών

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Κ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών βελτιώνοντας την απορρόφηση ασβεστίου και μειώνοντας την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα.

Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ παρουσίασαν 22% λιγότερα κατάγματα σε σχέση με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα. Δέκα κλωνάρια μαϊντανού είναι αρκετά για να φτάσετε στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ.

Η κατανάλωση μιας σειράς φρούτων, λαχανικών και βοτάνων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Μια δίαιτα με υψηλότερες ποσότητες φυσικών τροφίμων και λιγότερα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη συνολική υγεία.

Ωστόσο, μια χημική ουσία ή μια βιταμίνη δεν είναι πιθανό να προσφέρει τα ίδια οφέλη για την υγεία από μόνη της ή σε μορφή συμπληρώματος. Παρέχει περισσότερο όφελος για την κατανάλωση τροφής στην αρχική τους μορφή.

Πιθανοί κίνδυνοι

Είναι σημαντικό να μην αλλάζετε ξαφνικά την ποσότητα της βιταμίνης Κ στη διατροφή ενώ παίρνετε αραιωτικά του αίματος όπως το Coumadin ή η βαρφαρίνη. Η βιταμίνη Κ παίζει βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Το αμφιλεγόμενο φυτό που προστατεύει από καρδιά, οστεοπόρωση και ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Η συνολική διατροφή είναι πιο σημαντική για την πρόληψη ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής ως μονοπατιού για μια υγιεινή ζωή είναι πιο ζωτικής σημασίας από την εστίαση σε μεμονωμένες τροφές

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top