Είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη και χρησιμοποιείται σε πολλά μεσογειακά πιάτα, από ορεκτικά μέχρι επιδόρπια. Είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι μόνο το τυρί που παρασκευάζεται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να ονομάζεται έτσι.
Σε αυτές τις περιοχές, το τυρί αυτό παρασκευάζεται με γάλα από πρόβατα και κατσίκια τοπικής εκτροφής. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είναι που δίνει στο τυρί τα μοναδικά του χαρακτηριστικά. Η γεύση του είναι πικάντικη και έντονη όταν φτιάχνεται με πρόβειο γάλα, αλλά πιο ήπια όταν συνδυάζεται με κατσικίσιο γάλα.
Ποιο είναι το πιο υγιεινό τυρί; Η Νο1 επιλογή, σύμφωνα με διαιτολόγο – Μπορείτε να τρώτε καθημερινά
Το κορυφαίο ελληνικό τυρί ΠΟΠ: Η φέτα και τα διατροφικά της οφέλη
Μιλάμε φυσικά για τη φέτα, το αγαπημένο τυρί όλων. Φαίνεται να είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς 28 γραμμάρια παρέχουν:
- Θερμίδες: 74
- Λίπος: 6 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 1,1 γρ
- Ριβοφλαβίνη: 14% της ΣΗΠ
- Ασβέστιο: 14% της ΣΗΠ
- Νάτριο: 13% της ΣΗΠ
- Φώσφορος: 9% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη Β12: 8% της ΣΗΠ
- Σελήνιο: 6% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη Β6: 6% της ΣΗΠ
- Ψευδάργυρος: 5% της ΣΗΠ
Επίσης, έχει επσρκείς ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, σιδήρου και μαγνησίου. Επιπλέον, η φέτα είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα. Ενδεικτικά, τα 28 γραμμάρια τσένταρ ή παρμεζάνας περιέχουν περισσότερες από 110 θερμίδες και 7 γραμμάρια λίπους.
Επιπλέον, περιέχει περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνες Β από άλλα τυριά όπως μοτσαρέλα, ρικότα, τυρί κότατζ ή κατσικίσιο τυρί.
Τα οφέλη της φέτας για την υγεία
- Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
- Ενισχύει την υγεία του εντέρου
- Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
1. Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
Η φέτα περιέχει ένα λιπαρό οξύ γνωστό ως συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους. Αυτές οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι το CLA μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σύστασης του σώματός σας μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν είναι συνεπείς και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το CLA μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό του σακχάρου και στα επίπεδα χοληστερόλης.
2. Ενισχύει την υγεία του εντέρου
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως η φέτα περιέχουν προβιοτικά. Αυτά τα στελέχη καλών βακτηρίων προάγουν ένα υγιές έντερο και υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι ερευνητές μελετούν εάν τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν με συμπτώματα διάρροιας και δυσκοιλιότητας που σχετίζονται τόσο με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Blue cheese: Πως θα καταλάβετε ότι έχει αλλοιωθεί
3. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη και το ασβέστιο (και τα δύο είναι άφθονα στη φέτα) μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και βοηθώντας στη διαχείριση των υπαρχουσών παθήσεων που σχετίζονται με το σάκχαρο του αίματος.