Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαφημίζεται εδώ και χρόνια ως υγιεινό τρόφιμο, ενώ έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία συντελεί στο αυξημένο προσδόκιμο ζωής για όσους την ακολουθούν.
Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι η πιο ωφέλιμη για την υγεία μορφή του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, οι επιστήμονες έρχονται να σας διαψεύσουν. Ενώ αυτό το λάδι είναι πολύ υγιεινό (και δεν θα σας προτείναμε να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε), πλέον υπάρχει μια ακόμα καλύτερη έκδοση.
Το ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά είναι ένα υπέροχο εύρημα για όποιον θέλει να βελτιώσει την ευεξία του μέσω του φαγητού. Η Δρ. Limor Goren, μοριακός βιολόγος, αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λάδι που κατακλύζει τον κόσμο της ευεξίας.
Τι είναι τα φαινολικά συστατικά
Οι πολυφαινόλες είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού. Βρίσκονται σε διάφορα φυτικά τρόφιμα και είναι το κύριο στοιχείο που καθιστά το ελαιόλαδο υγιεινό. Πιθανότατα έχετε ακούσει για ορισμένους τύπους πολυφαινολών, όπως το ταννικό οξύ και τα φλαβονοειδή.
Οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών αποτρέποντας ή ακόμα και αναστρέφοντας τη βλάβη στα κύτταρα που προκαλούνται από τη γήρανση, το περιβάλλον, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. «Υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά» σημαίνει απλώς ότι ένα τρόφιμο έχει πολλές πολυφαινόλες.
Τι κάνει το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικό οξύ διαφορετικό
Κάθε είδος από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες. Η Δρ. Goren εξηγεί ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παρασκευάζεται χωρίς υπερβολική θερμότητα ή χημικά. «Ως αποτέλεσμα, έχει χαμηλή οξύτητα, πιο φρουτώδη ή πικρή γεύση (η γεύση της ελιάς) και συνδέεται με οφέλη για την υγεία», σημειώνει.
Λόγω του αυξημένου κόστους του, το ελαιόλαδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά είναι δύσκολο να αντικαταστήσει το εξαιρετικά παρθένο, αξίζει, όμως, να το δοκιμάσετε για τα πλούσια οφέλη και την απίθανη γεύση του.
Από την άλλη πλευρά, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο αντιμετωπίζεται διαφορετικά. «Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο παρασκευάζεται με μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολύ υψηλή θερμότητα ή χημική επεξεργασία που βλάπτει ή καταστρέφει τις φαινόλες –επομένως δεν έχει οφέλη για την υγεία», λέει. Όσον αφορά το ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά, η Δρ. Goren λέει ότι πολλοί παράγοντες κάνουν το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά να διαφέρει από το εξαιρετικό παρθένο:
- Ποικιλία ελιάς: Δεν είναι όλες οι ελιές ίδιες και, σύμφωνα με τη Δρ. Goren, δεν μπορούν όλες να παράγουν ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ορισμένες ποικιλίες ελιών περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες από άλλες.
- Συγκομιδή: Ο χρόνος είναι το κλειδί για την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. «Οι ελιές πρέπει να συλλέγονται όσο είναι ακόμη πράσινες και άγουρες», τονίζει η ειδικός.
- Συνθήκες αποθήκευσης: Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του ελαιολάδου, πρέπει να φτάσει σε εσάς γρήγορα. Σύμφωνα με την ειδικό, οποιοδήποτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -ακόμη και με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά- θα χάσει τις φαινόλες του με την πάροδο του χρόνου λόγω οξείδωσης. «Έτσι, η κατάσταση αποθήκευσης και η φρεσκάδα είναι βασικά για να διασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες όταν το αγοράζετε και το χρησιμοποιείτε».
Η επιστήμη δεν είχε ασχοληθεί με την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες μέχρι πρόσφατα. Η Δρ. Goren λέει ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις διάφορες φαινόλες στο ελαιόλαδο τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, οι πιο σημαντικές, βιολογικά ωφέλιμες φαινόλες όπως η ελαιοκανθάλη ανακαλύφθηκαν μόλις πριν από περίπου 15 χρόνια, ενώ η ιατρική έρευνα για τα οφέλη είναι ακόμη σε βρεφικό στάδιο.
Έτσι, μόνο την τελευταία δεκαετία περίπου, ορισμένοι καινοτόμοι παραγωγοί άρχισαν να μετρούν και να δημοσιεύουν τη περιεκτικότητα του ελαιολάδου τους σε φαινολικά συστατικά. Είναι λογικό, λοιπόν, γιατί αυτό το λάδι είναι νέο για τον περισσότερο κόσμο.
Συμπέρασμα
Το ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά είναι κάτι το ιδιαίτερο για την υγεία. Έχει υψηλότερες ποσότητες των συστατικών που κάνουν το ελαιόλαδο τόσο υγιεινό, και είναι πλούσιο τόσο σε γεύση όσο και σε πολυφαινόλες. Υπήρχε πάντα, αλλά έγινε εμπορικά δημοφιλές μόλις τα τελευταία χρόνια.
Λόγω της τιμής του, πιθανότατα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το συνηθισμένο μαγειρικό λάδι, αλλά σίγουρα μπορεί να προσθέσει γεύση και αξία για την υγεία στη διατροφή σας. Γι’ αυτό και αξίζει να το δοκιμάσει όποιος ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την ευεξία του μέσω του φαγητού.