Η υπερτροφή που καταπολεμά τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις

υπερτροφή

Όλοι γνωρίζουμε καλά τον αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία και την ευεξία μας. Οι ειδικοί συνιστούν να τηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα συνιστούν μία υπερτροφή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι.

Η υπερτροφή αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector, επιδημιολόγο και ιδρυτή της εφαρμογής Zoe Health, είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να τρώμε.

Η κατανάλωσή της βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Πρόκειται για μία νόστιμη τροφή, γεμάτη με πολυφαινόλες που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνουν καλό στον οργανισμό σας.

Η υπερτροφή: το ελαιόλαδο

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Instagram ο καθηγητής Spector ανέφερε: «Αν όντως πίστευα στις “υπερτροφές”, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα ήταν μία από αυτές».

Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ καλό συστατικό για την υγεία των ανθρώπων. Τη δεκαετία του 1960 παρατηρήθηκε ότι οι μεσογειακές χώρες είχαν πολύ λιγότερες καρδιακές παθήσεις από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν σε κάτι στη διατροφή. Νόμιζαν ότι έφταιγε μόνο το κρασί ή ο τρόπος ζωής, δεν ήξεραν πραγματικά τι ήταν».

«Και αποδείχθηκε ότι η ποσότητα των λιπών που καταναλώνονταν στις μεσογειακές χώρες ήταν στην πραγματικότητα, αρκετά υψηλή, γεγονός που πήγαινε ενάντια στις θεωρίες που υπήρχαν πριν από 20 χρόνια ότι τα λίπη κάνουν κακό. Αλλά αποδεικνύεται ότι η κύρια πηγή λιπαρών στη Μεσόγειο είναι το ελαιόλαδο» πρόσθεσε.

Περαιτέρω έρευνες απέδειξαν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «σταδιακά όλο και περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου».

Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία για το ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τουλάχιστον 30 μελέτες που το αποδεικνύουν αυτό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Στη μελέτη έδωσαν 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 7.000 Ισπανούς καθημερινά, σε μία άλλη ομάδα έδωσαν ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και σε μια άλλη ομάδα έδωσαν απλώς τα τυπικά μεσογειακά γεύματα και τους παρακολούθησαν για έξι χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα ότι η ομάδα του ελαιολάδου είχε τις πραγματικά σημαντικές μειώσεις στις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο, ενώ έχει αυτά τα οφέλη, εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες και τέσσερις κουταλιές της σούπας αντιστοιχούν σε 476 θερμίδες. Συνιστάται η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου με μέτρο.

Όπως λέει ο καθηγητής, «Ενώ πολλοί από εμάς μάθαμε να φοβόμαστε το λίπος, οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Πολλά από αυτά τα οφέλη αποδίδονται στον υψηλό αριθμό πολυφαινολών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αυτές οι πολυφαινόλες όχι μόνο ασκούν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά προάγουν επίσης την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top