Site icon Όλο Υγεία

Είναι το παγωτό υγιεινό; Τι λένε οι ερευνητές

παγωτό υγιεινό

Ας ξεκινήσουμε με ένα αξίωμα: Δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν ή τροφές που δεν παχαίνουν. Έτσι το παγωτό δεν μπορούμε να το κατατάξουμε σε υγιεινή ή μη υγιεινή επιλογή. Τον λόγο γι’ αυτό τον εξηγούν οι επιστήμονες!

Αν ζητούσατε από κάποιον να σας περιγράψει το παγωτό, είναι πολύ απίθανο ότι το «υγιεινό» θα μπορούσε να ήταν στην περιγραφή του – εκτός αν ρωτήσετε ένα 10χρονο που λατρεύει το παγωτό!

Σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, το κατεψυγμένο αυτό επιδόρπιο έχει οφέλη για την υγεία. Το 2018, ένας διδακτορικός φοιτητής του Χάρβαρντ ονόματι Andres Ardisson Korat οδηγήθηκε σε ένα περίεργο συμπέρασμα κατά τη διάρκεια των σπουδών του: για όσους πάσχουν από διαβήτη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού παγωτού την ημέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ανάφερε στο The Atlantic.

Η ανακάλυψη εξέπληξε τους ερευνητές του Χάρβαρντ. Δεν είχε νόημα. Πώς θα μπορούσε μια λιχουδιά με ζάχαρη να προσφέρει τέτοια αποτελέσματα;

«Υπάρχουν λίγες εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα», έγραψε ο Ardisson Korat στη διατριβή του για το «απροσδόκητο» του εύρημα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με τα ευρήματα του Ardisson Korat. «Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχω απάντηση σε αυτό», δήλωσε στο The Atlantic ο Mark A. Pereira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η διατροφική ομάδα του Χάρβαρντ συνέχισε την αναζήτησή της για να βρει απαντήσεις. Σε διάστημα αρκετών ετών, οι ερευνητές μελέτησαν προηγούμενες έρευνες, εξέτασαν νέες υποθέσεις και πραγματοποίησαν δεκάδες δοκιμές. Η μελέτη του Ardisson Korat δεν ήταν η πρώτη που είχε δώσει τέτοια αποτελέσματα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άρχισαν να συλλέγουν «ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων» και ιατρικά δεδομένα από χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης του πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά δημοσιεύτηκε το 2005 — βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1986 και 1998. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Η μείωση του κινδύνου σχετιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά», εξήγησε ένα δελτίο ειδήσεων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το The Atlantic.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχου ή χαμηλών λιπαρών γάλακτος την ημέρα παρουσίασαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Οι άνδρες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες παγωτού την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η θεωρία έχει υποστηριχθεί ακόμη και από «στοιχεία του πραγματικού κόσμου». Ο Άντονι Χάουαρντ-Κροου, YouTuber και διαδικτυακός προπονητής, έχασε 32 κιλά και είδε βελτιώσεις στο αίμα του αφού κατανάλωνε μόνο παγωτό και συμπληρώματα πρωτεΐνης για 100 ημέρες. Όμως η διαδικασία δεν ήταν ευχάριστη.

«Αυτή η δίαιτα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο άθλια περιπέτεια δίαιτας που έχω ξεκινήσει ποτέ», είπε ο Howard-Crow στο περιοδικό Men’s Health.

Κατά τη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας, μια ντουζίνα μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Ενώ τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, δεν έχει ωστόσο ακόμη αποδειχθεί ότι είναι λάθος.

Υπάρχει πολλή επιστήμη που εμπλέκεται και, αν οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το παγωτό έχει οφέλη για την υγεία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το… πιστέψουμε!

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version