Είναι πραγματικά υγιεινό το γιαούρτι; Ποιος δεν πρέπει να τρώει

γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μία υγιεινή πρόταση για το πρωινό κι ένα γρήγορο σνακ που μπορείτε να πάρετε μαζί και στη δουλειά.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν καταναλώνετε γιαούρτι.Τα διαφορετικά είδη γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην αγορά διαφέρουν πολύ στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν, όπως λέει ειδική διατροφολόγος.

Το γιαούρτι είναι εξαιρετική επιλογή για πρωινό, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Μου κάνει καλό να τρώω γιαούρτι;

«Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που αξίζει να το έχετε στη διατροφή σας. Επίσης μπορεί να το φάτε αλμυρό ή γλυκό», λέει στη USA Today η Dolores Woods, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Το γιαούρτι ταιριάζει απόλυτα σε υγιεινές δίαιτες, γιατί περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ιώδιο, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ (Β5) και βιταμίνη Β12».

«Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και υψηλότερη κατανάλωση θρεπτικών συστατικών σε παιδιά και ενήλικες», λέει η Woods.

«Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε γιαούρτι έχουν και υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνης D».

«Η υψηλότερη κατανάλωση γιαουρτιού συνδέθηκε με υψηλότερη κατανάλωση ασβεστίου, ιωδίου και ριβοφλαβίνης στα παιδιά σε σχέση με όσους δεν τρώνε γιαούρτι. Δύο μελέτες έδειξαν ότι οι καταναλωτές που τρώνε γιαούρτι, έχουν καλύτερη διατροφή και καλύτερους δείκτες μεταβολικής υγείας».

Ποιο γιαούρτι είναι το πιο υγιεινό;

Οι Αμερικανοί διαιτολόγοι λένε ότι το κλασικό ελληνικό γιαούρτι και το skyr (ισλανδικό γιαούρτι) έχουν την υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης και τη χαμηλότερη ποσότητα ζάχαρης επειδή είναι στραγγισμένα. «Τρώτε ένα πιο παχύρρευστο, πιο συμπυκνωμένο γιαούρτι», σύμφωνα με τη διαιτολόγο Jamie Nadeau.

Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι η πιο υγιεινή επιλογή είναι ένα απλό γιαούρτι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε εμείς όποια αλμυρή η γλυκιά γεύση επιλέξουμε.

Αν δεν έχουμε το χρόνο, η επιλογή ενός γιαουρτιού που έχει αναμιχθεί με αληθινά φρούτα είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή.

Εάν προσέχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, επιλέξτε ένα απλό γιαούρτι με χαμηλότερα λιπαρά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αποφύγετε τις έτοιμες μίξεις, να θυμάστε ότι τα επιδόρπια με γιαούρτι είναι νόστιμα, αλλά έχουν ζάχαρη και θερμίδες.

Τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία μας είναι πολλά, μεταξύ των οποίων:

  • έχει προβιοτικά που βοηθούν να έχουμε υγιή χλωρίδα του εντέρου
  • βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  • προλαμβάνει τις μυκητιάσεις
  • μειώνει την αρτηριακή πίεση – περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς τα γιαούρτια με γεύσεις μπορεί να περιέχουν κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη και ορισμένα γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη.

Ποιος δεν πρέπει να τρώει γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μία υγιεινή τροφή, αλλά θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή του όσοι έχουν μεταξύ άλλων:

  • αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • δυσανεξία στη λακτόζη (εκτός κι αν επιλέξουν γιαούρτι χωρίς λακτόζη)
  • ευερέθιστο έντερο (να αποφεύγουν τα γιαούρτια με τεχνητά γλυκαντικά)
  • πέτρες στα νεφρά
  • διαβήτη (πρέπει να αποφεύγουν τα γιαούρτια με ζάχαρη)
Όλο Υγεία

Scroll to Top