Είναι πράγματι πιο υγιεινά τα ψητά πατατάκια; Τι αναφέρει ειδικός

πατατάκια - σνακ

Θέλετε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές σνακ που να είναι πραγματικά καλές για την υγεία σας; Παρόλο που τα πατατάκια φούρνου ή τα τσιπς λαχανικών θεωρούνται συχνά πιο υγιεινά, μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και να είναι εξίσου επεξεργασμένα με τα παραδοσιακά πατατάκια. Τι τονίζει ειδικός;

6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε – Πού ωφελούν;

Ποια είναι πιο υγιεινά; Τα τυπικά ή τα ψημένα πατατάκια

Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στους δυο αυτούς τύπους, τα τυπικά και τα πιο «υγιεινά», υπάρχει μια απάντηση από ειδικό για το ποια επιλογή είναι η καλύτερη.

​Τα πατατάκια, ως τηγανητά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, μπορεί να περιέχουν ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά κατά το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σνακ που καταναλώνονται εκτός των κύριων γευμάτων, όπως τα πατατάκια, συμβάλλουν σημαντικά στην έκθεση στο ακρυλαμίδιο.

Οι θρεπτικές επιλογές σνακ είναι πολλές και αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μια χούφτα ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους, αλλά, το καταλαβαίνουμε, μερικές φορές απλώς θέλετε μια σακούλα πατατάκια και αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Αν όμως νομίζετε ότι η επιλογή ψημένων πατατακίων έναντι των κανονικών είναι η προφανής πιο υγιεινή επιλογή, ίσως κάνετε λάθος.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εκπομπή This Morning, η ειδικός σε θέματα υγείας του εντέρου και διαιτολόγος Megan Rossi, Ph.D., RD, εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στα σνακ.

«Όταν κοιτάμε τις λίστες των συστατικών, κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον, τα κανονικά πατατάκια περιέχουν απλώς πατάτα, [ενώ] τα ψημένα συνήθως έχουν νιφάδες πατάτας, που σημαίνει ότι είναι κάτι σαν υπερεπεξεργασμένη πατάτα, κάτι σαν προχωνευμένο προϊόν», εξηγεί.

Αυτό που εννοεί η Rossi με τον όρο «προχωνευμένο» είναι ότι τα ψημένα πατατάκια έχουν υποστεί επεξεργασία κατά την οποία διασπάται μια ολόκληρη τροφή (δηλαδή η πατάτα μετατρέπεται σε νιφάδες), γεγονός που μπορεί να εξαλείψει θρεπτικά συστατικά από την φυσική πηγή τροφής.

Άρα, παρόλο που τα ψημένα πατατάκια μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τις κανονικές εκδοχές, περιέχουν λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο και η βιταμίνη C.

«Και συχνά [τα ψημένα πατατάκια] έχουν προσθήκες από αρώματα και πρόσθετα σάκχαρα», σημειώνει η Rossi.

Το ίδιο, βέβαια, μπορεί να ισχύει και για τις αρωματισμένες εκδοχές των κανονικών πατατακίων.

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Μπορείτε να τρώτε με μέτρο

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες οι τροφές και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών ή των ψημένων πατατακίων, μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Όμως, εκτός αν προτιμάτε πραγματικά τα ψημένα πατατάκια, είναι προτιμότερο να επιμείνετε στην κλασική, δοκιμασμένη εκδοχή πατατακίων με ελάχιστα συστατικά.

«Προσπαθήστε να επιλέγετε αυτά που έχουν μόνο τρία συστατικά: πατάτα, λάδι και λίγο αλάτι», αναφέρει η διαιτολόγος.

Τα πατατάκια είναι επίσης εύκολο (και τολμάμε να πούμε, πιο νόστιμο) να τα φτιάξετε στο σπίτι. Από πατατάκια μικροκυμάτων μέχρι πατατάκια γλυκοπατάτας σε air fryer, το τραγανό αυτό σνακ είναι μια εύκολη DIY συνταγή και μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα νατρίου και να προσαρμόσετε τα καρυκεύματα όπως θέλετε όταν τα φτιάχνετε μόνοι σας.

Απώλεια βάρους: 7 νόστιμες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε

Πώς να φτιάξετε υγιεινά πατατάκια στο σπίτι

Φτιάχνοντας τα πατατάκια στο σπίτι, έχετε τον πλήρη έλεγχο των συστατικών και του τρόπου παρασκευής τους.

Υλικά

  • 3 Πατάτες
  • Σπρέι λάδι (ελαιόλαδο)
  • Αλάτι/Πιπέρι κατά προτίμηση

Οδηγίες

  • Κόψτε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας μια φέτα πατάτας (μαντολίνο) ή προσεκτικά με το χέρι.
  • Βάλτε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίξτε το νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία με φρέσκο νερό.
  • Όταν έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου από τις φέτες, στραγγίξτε το νερό και τοποθετήστε τις φέτες σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.
  • Ψεκάστε τα ταψιά με λάδι, τοποθετήστε τις φέτες πατάτας πάνω στο ταψί και ψεκάστε με επιπλέον λάδι. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 15-20 λεπτά. Ελέγχετε συχνά και αφαιρέστε όσα είναι ήδη καφετιά.
  • Αφήστε τα τσιπς να κρυώσουν. Θα γίνουν πιο τραγανά καθώς κρυώνουν.
  • Καλή απόλαυση!
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα ψημένα πατατάκια συχνά περιέχουν επεξεργασμένες νιφάδες πατάτας, χάνοντας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.
  • Αν και τα ψημένα πατατάκια έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, μπορεί να περιέχουν πρόσθετα αρώματα και ζάχαρη.
  • Η καλύτερη επιλογή είναι τα πατατάκια με ελάχιστα συστατικά (πατάτα, λάδι, αλάτι), ενώ η παρασκευή τους στο σπίτι προσφέρει πλήρη έλεγχο των συστατικών.
  • Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε υγιεινά πατατάκια στο σπίτι, χρησιμοποιώντας πατάτες, ελαιόλαδο και λίγα καρυκεύματα.
Scroll to Top