Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι εξειδικευμένη στη διατροφή κατά του καρκίνου – Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε για να τον προλάβετε»

«Είμαι εξειδικευμένη στη διατροφή κατά του καρκίνου - Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε για να τον προλάβετε»

Photo: rf123

Τα φαγητά και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγουμε για την πρόληψη του καρκίνου αποκάλυψε μια διατροφολόγος εξειδικευμένη στη διατροφή κατά του καρκίνου, η οποία έφτιαξε μια λίστα για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σχετικά με το τι πρέπει και τι όχι να τρώμε και να πίνουμε όσον αφορά στον κίνδυνο καρκίνου.

Η Nichole Andrews, διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στην ογκολογία, ανέβασε βίντεο στο TikTok περιγράφοντας τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε ως πρόληψη για την εμφάνιση καρκίνου. «Ξέρω πόσο σημαντική μπορεί να είναι η διατροφή για να βοηθήσει τους επιζώντες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου – Μόνο 10 γραμμάρια επιπλέον αρκούν

@oncology.nutrition.rd Say goodbye to confusion and uncertainty. Join my 1:1 coaching program today, regain control over your diet, and get back to living your life to the fullest! 🌟🌟LINK IN BIO TO APPLY for 1:1 support TODAY!🌟🌟 #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound – Nichole | Oncology Dietitian

Τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει μια διατροφή κατά του καρκίνου

Στην κορυφή της λίστας το αλκοόλ

Το πρώτο απαγορευτικό στοιχείο που εμφανίζεται στη λίστα της δεν προκαλεί έκπληξη και είναι το αλκοόλ. Παρόλο που η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την Άντριους είναι απαγορευτικό όταν συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου.

«Όλα τα είδη αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο έξι διαφορετικών καρκίνων. Είναι η αιθανόλη μέσα στο αλκοόλ. Πραγματικά οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ – οποιαδήποτε – αρχίζει αμέσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η σύνδεση μεταξύ του αλκοόλ και πολλών ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού, έχουν αναλυθεί από επιστήμονες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται ότι περίπου μία στις 25 περιπτώσεις καρκίνου προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή 12.000 περιπτώσεις τον χρόνο.

Ογκολόγος αποκαλύπτει την καθημερινή του διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικότητα

Επεξεργασμένα κρέατα, κόκκινο κρέας και ζάχαρη

Το πεπερόνι, καθώς και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, ήταν το δεύτερο στοιχείο στη λίστα της Άντριους. «Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», είπε η ίδια.

Ως τρίτο στοιχείο στη λίστα της η Άντριους  έβαλε τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του εντέρου και εκτιμάται ότι προκαλεί σχεδόν το ένα έκτο από τις σχεδόν 45.000 περιπτώσεις της νόσου που διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο.

διατροφή κατά του καρκίνου
Η Nichole Andrews, διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στην ογκολογία

Τα νιτρώδη και τα νιτρικά, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία συντήρησης των παραπάνω κρεάτων, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο έντερο οδηγώντας σε συνέπειες που μπορεί να εκδηλωθούν ως καρκίνος.

Το νούμερο τέσσερα στη λίστα της Άντριους ήταν τα ζαχαρούχα ποτά, όχι λόγω κάποιου συγκεκριμένου συστατικού, αλλά επειδή αυτά τα ποτά είναι στην ουσία κενές θερμίδες που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους και επομένως στον κίνδυνο καρκίνου. «Με το να φροντίζετε να διατηρείτε τον λιπώδη ιστό του σώματός σας χαμηλά θα πετύχετε ένα υγιές επίπεδο θερμίδων», ανέφερε.

Ωστόσο, στα καλά νέα, η Άντριους είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση διαιτητικών ανθρακούχων ποτών και φυσικά νερού και παγωμένου τσαγιού χωρίς ζάχαρη.

Η διατροφολόγος ανέφερε ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο 13 διαφορετικών καρκίνων. Στη Βρετανία, οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου έναν στους 20 καρκινοπαθείς, που ισοδυναμεί με 18.000 περιπτώσεις ετησίως.

Επόμενο στοιχείο στη λίστα της ήταν τα χοτ ντογκ, για τον ίδιο λόγο με το επεξεργασμένο κρέας, και προέτρεψε τους ανθρώπους να  φτιάχνουν χοτ ντογκ στο σπίτι με ψωμάκια ολικής αλέσεως.

Στον αριθμό έξι ήταν η ζάχαρη, είτε στα γλυκά είτε ακόμα και ως ένας κύβος για τον καφέ ή το τσάι, ενώ στο νούμερο επτά ήταν το κόκκινο κρέας. Και εξήγησε ότι το κόκκινο κρέας δεν πρόκειται να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα, ωστόσο, θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου αν η κατανάλωσή του φτάνει τα περίπου 500 γραμμάρια εβδομαδιαίως.

«Όταν βγαίνω έξω για φαγητό ή μαγειρεύω στο σπίτι, θα τρώω κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, θαλασσινά ή διαφορετικούς τύπους φυτικών πρωτεϊνών όπως η σόγια», ανέφερε η Άντριους.

Το κόκκινο κρέας αναφέρεται ως πιθανή αιτία καρκίνου του εντέρου, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, δεν φτάνει στο ίδιο επίπεδο κινδύνου με το επεξεργασμένο κρέας.

Αυξάνει το κόκκινο κρέας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; – Ανατρεπτική μελέτη

Πρωινός καφές και φυτικά γάλατα

Στο νούμερο οκτώ της λίστας ήταν ο πρωινός καφές. Αν και ένα φλιτζάνι δεν θα αυξήσει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, η Άντριους προέτρεψε τους ανθρώπους να εξετάσουν τον αντίκτυπο τυχόν πρόσθετων σακχάρων. «Λατρεύω τον καφέ και ο καφές δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, είναι μια ασφαλής επιλογή», ανέφερε, συνιστώντας προσοχή στις επιπλέον θερμίδες είτε λόγω ζάχαρης είτε άλλων συστατικών που μπορούν να προσθέσουν θερμίδες σε μια δόση καφέ.

Ως προτελευταίο στοιχείο στη λίστα η Άντριους προειδοποίησε τους ανθρώπους να προσέχουν τα δημητριακά που δεν είναι ολικής αλέσεως, όπως το λευκό ψωμί ή το λευκό ρύζι.

«Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και θα σας δώσουν περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, επειδή υποβάλλονται σε λιγότερη επεξεργασία. Περισσότερες φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τους κινδύνους καρκίνου και να έχετε καλύτερη πέψη», ανέφερε.

Πάνω από μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι προκαλείται από έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, σύμφωνα με στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research UK .

Τέλος, η Άντριους προειδοποίησε τους ανθρώπους να προσέχουν τα φυτικά γάλατα που είναι δημοφιλή στις vegan δίαιτες. «Πάντα προτιμώ το αγελαδινό γάλα, επιλέγω πάντα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ενώ αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικές επιλογές για άτομα με αλλεργία στα γαλακτοκομικά, θα τα απέφευγε όχι επειδή προκαλούν καρκίνο, αλλά λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

«Όλα είναι ασφαλείς επιλογές και αν σας αρέσουν, θέλω να συνεχίσετε να τα απολαμβάνετε, αλλά δεν τα επιλέγω λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Λόγω του ασβεστίου που περιέχει το αγελαδινό γάλα μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οποιαδήποτε κατανάλωση γαλακτοκομικών -ακόμα και τα άπαχα γαλακτοκομικά- θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

Καρκίνος: Γιατί οι 40άρηδες και 50άρηδες κινδυνεύουν περισσότερο – 6 βήματα για να προστατευθείτε

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των καρκίνων στους νεαρούς ενήλικες, με τα ποσοστά να έχουν αυξηθεί κατά 22% στα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών από τη δεκαετία του ’90. Ο καρκίνος του εντέρου έχει επισημανθεί ιδιαίτερα από τους ειδικούς, καθώς παρουσιάζει αυξητική τάση στους νέους ανθρώπους.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version