Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην προσπάθειά τους για μία εγκυμοσύνη. Πολλές από αυτές μάλιστα, καταφεύγουν σε φαρμακευτικές λύσεις πριν κάνουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν με φυσικές μεθόδους την υπογονιμότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η διατροφή.
Εδώ και καιρό, οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει αρκετές οδηγίες σχετικά με τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες που επιδιώκουν μία εγκυμοσύνη. Τώρα όμως, έρχονται ακόμη νεότερες οδηγίες.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κετογονική δίαιτα, η οποία δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση υγιεινών λιπαρών και στην αποφυγή των υδατανθράκων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κύρια αιτία υπογονιμότητας που επηρεάζει 6 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και 2 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, η κετογονική δίαιτα έχει χαιρετιστεί ως ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους και αντιμετώπισης της φλεγμονής.
Η υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης παρεμβαίνει στην ανάπτυξη και την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες, καθιστώντας δυσκολότερο για τις γυναίκες να μείνουν έγκυες.
Οι συγγραφείς πρότειναν οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη την κετογονική ή δίαιτα keto όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που δυσκολεύονται να συλλάβουν.
«Βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ της κετογονικής δίαιτας και της βελτίωσης των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών, που επηρεάζουν τη γονιμότητα, σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών», εξήγησε η Δρ. Karniza Khalid από το Υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας που πραγματοποίησε την ανασκόπηση.
«Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, ειδικά για ενδοκρινολόγους, γυναικολόγους και διαιτολόγους, οι οποίοι, εκτός από την ιατρική θεραπεία, θα πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά και να προσαρμόζουν τις ατομικές διατροφικές συστάσεις τους γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών», πρόσθεσε η ειδικός.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η σχέση του με τη διατροφή
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση επτά μελετών σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετικά με την κετογονική δίαιτα.
Εξέτασαν τις επιδράσεις της δίαιτας στο βάρος των γυναικών και σε τρεις αναπαραγωγικές ορμόνες -την τεστοστερόνη, τη γυναικεία σεξουαλική ορμόνη προγεστερόνη και τη θυλακιοτρόπο ορμόνη, η οποία παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που ακολουθούσαν κετογονική δίαιτα για τουλάχιστον 45 ημέρες έχασαν κατά μέσο όρο το 11% του σωματικού τους βάρους και είδαν βελτιώσεις στην ορμονική τους ισορροπία.
Επιπλέον, η αναλογία της θυλακιοτρόπου ορμόνης ήταν χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είχαν περισσότερες πιθανότητες ωορρηξίας. Οι γυναίκες είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Κετογονική δίαιτα με λιγότερους υδατάνθρακες βοηθά στη γονιμότητα
Λιγότεροι υδατάνθρακες στη διατροφή κάποιου σημαίνει λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα, οι οποίες έχουν αρνητική επίδραση στη ρύθμιση του αίματος και την παραγωγή ορμονών.
Το αμφιλεγόμενο κετογονικό πρόγραμμα είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες που αναγκάζει το σώμα να παράγει κετόνες στο ήπαρ που θα χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια.
Στην κετογονική διατροφή επιτρέπονται όλα τα κρέατα, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά, όπως και τα μη αμυλούχα λαχανικά και τα φυλλώδη λαχανικά. Γαλακτοκομικά, βιολογικά, γάλα με πλήρη λιπαρά συνισώνται σε δίαιτες keto.
Περιλαμβάνουν, επίσης, τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων και των λευκών, επεξεργασμένων υδατανθράκων και επιτρέπεται μόνο μια μικρή ποσότητα φρούτων.
Η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων προκαλεί το σώμα να παράγει γλυκόζη και ινσουλίνη. Η γλυκόζη είναι το πιο εύκολα μετατρέψιμο στοιχείο από το σώμα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, γι’αυτό και θεωρείται ότι επιλέγεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας.
Η ινσουλίνη από την άλλη, παράγεται για την επεξεργασία της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος μεταφέροντάς την σε όλο το σώμα. Δεδομένου ότι η γλυκόζη χρησιμοποιείται ως πρωταρχική ενέργεια, τα λιπαρά δεν χρειάζονται και επομένως αποθηκεύονται.
Με τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, το σώμα οδηγείται σε μια κατάσταση γνωστή ως κέτωση, μια φυσική διαδικασία που μας βοηθά να επιβιώσουμε όταν η πρόσληψη τροφής είναι χαμηλή. Αυτό μας κάνει να παράγουμε κετόνες, οι οποίες παράγονται από τη διάσπαση των λιπών στο ήπαρ.
Ο στόχος της δίαιτας keto είναι να εξαναγκάσει το σώμα σε αυτή τη μεταβολική κατάσταση –ουσιαστικά είναι ένας τύπος λιμοκτονίας αλλά όχι όσον αφορά θερμίδες, παρά μόνο υδατάνθρακες.
Σημειώνεται, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ενέχουν κινδύνους για την καρδιά αλλά και για καρκίνο από την κατανάλωση υπερβολικού λίπους και πρωτεΐνης.