Έχετε υψηλά τριγλυκερίδια; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

υψηλά τριγλυκερίδια

Αν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια, ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Δείτε ποιες πρέπει να αποφεύγετε και τι να προτιμήσετε στη διατροφή σας.

Αυξημένα τριγλυκερίδια: Συμπτώματα και γιατί είναι ανεβασμένα – Πώς πέφτουν χωρίς φάρμακα

Τριγλυκερίδια: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η υπερτριγλυκεριδαιμία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείρισή της.

Στρατηγικές όπως η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και η εφαρμογή θερμιδικού περιορισμού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων στα τριγλυκερίδια.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα ωφέλιμη, ενώ η χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παρουσιάζει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση τους.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να δούμε ποιες τροφές ακριβώς μας επηρεάζουν, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή μας.

«Έχω υψηλή χοληστερίνη, χρειάζομαι φάρμακα;» – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές των λιπιδίων, πότε και ποια θεραπεία χρειάζεστε

12 απαγορευμένες τροφές για υψηλά τριγλυκερίδια

  1. Αμυλούχα λαχανικά
  2. Φασόλια φούρνου με ζάχαρη ή χοιρινό
  3. Αποξηραμένα φρούτα
  4. Αλκοόλ
  5. Κονσερβοποιημένο ψάρι σε λάδι
  6. Καρύδα
  7. Αμυλούχα τρόφιμα
  8. Ζαχαρούχα ροφήματα
  9. Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  10. Αρτοσκευάσματα
  11. Λιπαρά κρέατα
  12. Βούτυρο ή μαργαρίνη

Τριγλυκερίδια: Ποιες τροφές τα ρίχνουν και ποιες τα ανεβάζουν – Πώς να τα μειώσετε φυσικά

1. Αμυλούχα λαχανικά

Ορισμένα λαχανικά είναι καλύτερα από άλλα όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τα τριγλυκερίδιά σας. Περιορίστε την κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών, όπως το καλαμπόκι και τα μπιζέλια. Έτσι, το σώμα σας δεν θα μετατρέψει το επιπλέον άμυλο σε τριγλυκερίδια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και τα μανιτάρια.

2. Φασόλια φούρνου με ζάχαρη ή χοιρινό

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, αν περιέχουν ζάχαρη ή χοιρινό, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος για να δείτε πόση ζάχαρη και λίπος περιέχει. Προτιμήστε τα μαύρα φασόλια, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, χωρίς κορεσμένα λιπαρά ή πρόσθετα σάκχαρα.

3. Αποξηραμένα φρούτα

Τα φρούτα είναι ωφέλιμα, ειδικά όταν καταναλώνονται φρέσκα ή κατεψυγμένα αντί για ένα γλυκό επιδόρπιο. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Περιορίστε την κατανάλωσή τους σε 1/4 του φλιτζανιού.

Χοληστερίνη και βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να μειωθεί – Πώς θα το πετύχετε

4. Αλκοόλ

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το αλκοόλ είναι καλό για την καρδιά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Αυτό συμβαίνει λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχονται σε όλα τα είδη αλκοόλ, είτε πρόκειται για κρασί, μπύρα ή ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, από οποιαδήποτε πηγή, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ εάν τα επίπεδά σας είναι πολύ υψηλά.

5. Κονσερβοποιημένο ψάρι σε λάδι

Το ψάρι είναι ωφέλιμο για την καρδιά, αλλά όταν αγοράζετε κονσερβοποιημένο, ελέγξτε αν είναι συσκευασμένο σε λάδι. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ψάρι που είναι συσκευασμένο σε νερό. Συνήθως, και οι δύο επιλογές βρίσκονται στο ίδιο ράφι του σούπερ μάρκετ.

6. Καρύδα

Η καρύδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας. Μπορείτε να βρείτε γάλα καρύδας, νερό καρύδας, νιφάδες καρύδας, λάδι καρύδας, ακόμα και το ίδιο το φρούτο. Παρόλο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχει οφέλη για την υγεία, η καρύδα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν πρέπει να την περιορίσετε ή να την αποφύγετε εντελώς.

Πίεση και χοληστερίνη: 5 βήματα που τις μειώνουν φυσικά και προστατεύουν την καρδιά, σύμφωνα με καρδιολόγο

7. Αμυλούχα τρόφιμα

Η υπερβολική κατανάλωση ζυμαρικών, πατάτας ή δημητριακών μπορεί να οδηγήσει στη μετατροπή τους σε τριγλυκερίδια από τον οργανισμό. Μπορείτε να τα καταναλώνετε, αλλά πρέπει να τηρείτε τις σωστές μερίδες:

  • 1 φέτα ψωμί
  • 1/3 φλιτζανιού ρύζι
  • 1/2 φλιτζάνι ζυμαρικά
  • 1/2 φλιτζάνι πατάτες ή βρόμη

8. Ζαχαρούχα ροφήματα

Μεγάλο μέρος της ζάχαρης που καταναλώνετε μπορεί να προέρχεται από ποτά. Είτε πίνετε γλυκό παγωμένο τσάι, κανονική σόδα, χυμό φρούτων ή γλυκά ροφήματα καφέ, μπορεί να λαμβάνετε περισσότερη ζάχαρη από όση αντέχει ο οργανισμός σας. Ο οργανισμός μπορεί να μετατρέψει αυτή τη ζάχαρη σε τριγλυκερίδια. Όταν μειώνετε τη ζάχαρη, μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε και τα ποτά σας.

9. Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

Μπορεί να θεωρείτε το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου πιο υγιεινά ή φυσικά σε σχέση με τη λευκή ζάχαρη. Ωστόσο, όπως και η ζάχαρη, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Όταν προσπαθείτε να τα μειώσετε, περιορίστε όλα τα γλυκαντικά, ακόμα και αν δεν είναι επιτραπέζια ζάχαρη.

Κουίζ: Είναι η καρδιά σας υγιής; Απαντήστε σε 10 ερωτήσεις για να μάθετε εάν κινδυνεύετε από καρδιακή νόσο

10. Αρτοσκευάσματα

Λόγω των υψηλών τριγλυκεριδίων σας, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως εκείνα που περιέχονται στο βούτυρο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή των γλυκών. Επίσης, αποφύγετε εντελώς τα τρανς λιπαρά. Ελέγξτε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να είστε σίγουροι.

11. Λιπαρά κρέατα

Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το κρέας από τη διατροφή σας. Ωστόσο, προτιμήστε άπαχα κομμάτια και αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, καθώς πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ο σπόρος των Φαραώ που θωρακίζει το ανοσοποιητικό – Προστατεύει από χοληστερίνη και άνοια

12. Βούτυρο ή μαργαρίνη

Αντικαταστήστε το βούτυρο και τη μαργαρίνη, που μπορεί να περιέχουν πολλά κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, με ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα κρεάτων και λαχανικών ή στην παρασκευή σαλάτας. Άλλες εξαιρετικές εναλλακτικές είναι το λάδι κανόλα, το λάδι καρυδιού και το λάδι λιναρόσπορου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα αυξημένα τριγλυκερίδια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή τους.
  • Η αποφυγή τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες συμβάλλει στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων.
  • Η μεσογειακή διατροφή και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ωφέλιμες επιλογές για τη μείωση των τριγλυκεριδίων.
  • Προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μη αμυλούχα λαχανικά για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Scroll to Top