Site icon Όλο Υγεία

Οι δύο «υπερτροφές» που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου

Συνδυάστε δύο «υπερτροφές» για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό και την υγεία του εντέρου

Φωτογραφία: 123rf

Συνδυάζοντας δύο «υπερτροφές», που θεωρούνται βασικά συστατικά της κουζίνας θα μπορούσατε να έχετε το «κλειδί» για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του εντέρου, σύμφωνα με μία ειδικό.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, αυτά τα συστατικά έχουν μια ισχυρή δυναμική όσον αφορά την υγεία μας και πιθανόν να αξίζει ιδιαίτερα να τα καταναλώνουμε τακτικά αυτόν τον χειμώνα.

Η Νο1 τροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα τον χειμώνα, σύμφωνα με λοιμωξιολόγο

Οι δύο «υπερτροφές» και τα οφέλη τους για την υγεία

Πιο αναλυτικά, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Chelsea Rae Bourgeois αποκάλυψε τα οφέλη του σκόρδου και του κουρκουμά. «Τα δύο αυτά γευστικά συστατικά διαθέτουν ένα εντυπωσιακό προφίλ βιοδραστικών ενώσεων που μπορούν να υποστηρίξουν πολλούς τομείς της υγείας», εξήγησε η ίδια γράφοντας στο Health.com και συμπλήρωσε:

«Η έρευνα δείχνει ότι ο κουρκουμάς και το σκόρδο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η λήψη αυτών των μπαχαρικών μαζί μπορεί να εντείνει τα αποτελέσματά τους, παρέχοντας προστασία από το κρυολόγημα και τη γρίπη και υποστηρίζοντας τη γενική υγεία».

Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό μπαχαρικό που διακρίνεται για τη χρυσοπορτοκαλί απόχρωση του. Χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλές βάσεις φαγητών με κάρυ, ενώ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κινεζικής ιατρικής εδώ και αιώνες. Η διαιτολόγος τόνισε ότι η δραστική του ένωση, η κουρκουμίνη, προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι η κουρκουμίνη βοηθά:

Το «πολύχρωμο» ρόφημα που συμβάλλει στην απώλεια βάρους – Καίει το λίπος και καταστέλλει την όρεξη

Το σκόρδο, από την άλλη, είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην ελληνική κουζίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η ειδικός σημείωσε ότι τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στα υψηλά επίπεδα καλίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και θείου και σε πολλές βιοδραστικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει με:

Κουρκουμάς και σκόρδο ενισχύουν την ανοσία

«Ο κουρκουμάς και το σκόρδο είναι και τα δύο γνωστά για τις ιδιότητές τους που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά προσφέρει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιή ανοσοαπόκριση», ανέφερε η Chelsea και πρόσθεσε:

«Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες του σκόρδου μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία του ανοσοποιητικού. Η συμπερίληψη του κουρκουμά και του σκόρδου σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να υποστηρίξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα».

Η ειδικός αναφέρθηκε και σε μια επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Feed Science and Technology το 2021. Διαπίστωσε ότι η λήψη σκόρδου και κουρκουμά μαζί μπορεί να ενισχύει τα ανοσοενισχυτικά αποτελέσματα του μπαχαρικού, προάγοντας την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύοντας από λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες.

Πιθανές παρενέργειες από το σκόρδο και τον κουρκουμά

Η Chelsea συνέστησε να τα καταναλώνετε είτε στη μαγειρική σας, είτε σε τσάι είτε σε μορφή συμπληρώματος. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των συνδυασμένων επιδράσεων του σκόρδου και του κουρκουμά.

Αν και ο κουρκουμάς και το σκόρδο θεωρούνται ασφαλή για τον μέσο υγιή ενήλικα, μπορεί να εμφανίσετε δυσμενείς παρενέργειες όπως ναυτία και διάρροια.

Συνιστάται επίσης προσοχή εάν παίρνετε ένα συγκεκριμένο φάρμακο τακτικά. «Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το σκόρδο μπορεί να έχουν αποτελέσματα αραίωσης του αίματος, τα οποία μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη και να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας», προειδοποίησε η ειδικός.

Ποιο είναι το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με διαιτολόγους

«Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά και η αλλιίνη στο σκόρδο μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία αναστέλλοντας την παραγωγή του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων που είναι απαραίτητος για την πήξη του αίματος. Τα άτομα που παίρνουν αραιωτικό αίματος θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν σκόρδο ή κουρκουμά και να συζητούν πιθανές αλληλεπιδράσεις με τον γιατρό τους», κατέληξε.

Όλο Υγεία

Exit mobile version