Όλοι οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε συχνά φρούτα, για τα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που προσφέρουν. Σήμερα, εξετάζουμε τα οφέλη που έχουν δύο πολύ αγαπημένα πυρηνόκαρπα φρούτα που καταναλώνουμε συχνά στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την εποχή.
Πυρηνόκαρπα είναι τα φρούτα που έχουν ένα μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο τους. Αυτό το σκληρό κουκούτσι δεν είναι ο σπόρος του καρπού, αλλά προστατεύουν τον σπόρο.
Πώς να πλένετε σωστά φρούτα και λαχανικά – Τι σας συμβουλεύει ειδικός
Μιλάμε για τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα, τα οποία προέρχονται μεν από την ίδια οικογένεια -είναι μέλη του γένους Prunus, αλλά δεν είναι ίδια, καθώς έχουν σημαντικές διατροφικές διαφορές.
Οι διαφορές στα δύο πυρηνόκαρπα φρούτα
«Τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα είναι και τα δύο πλούσια σε βιταμίνες, αλλά τα ροδάκινα παρέχουν ελαφρώς υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού και την επισκευή του δέρματος», δήλωσε η διατροφολόγος Kelly Springer στο Fox News Digital.
«Τα δαμάσκηνα, από την άλλη, ξεχωρίζουν για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, προάγοντας την πέψη και την υγεία του εντέρου», προσθέτει η ειδικός.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα ροδάκινα τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από τα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα, ωστόσο, περιέχουν φυσικά σορβιτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης που βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. «Γι’ αυτό τα δαμάσκηνα, συνιστώνται για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα», ανέφερε η Springer.
Το Νο1 φρούτο που προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο – Κάνει καλό στην καρδιά
Επιλέγετε φρούτα ντόπια και βιολογικά, αλλά σε μέτριες ποσότητες
Ο Benjamin L. Smith, PHC, δημιουργός του “The Ultimate Health Model”, δήλωσε στο Fox News Digital ότι η κατανάλωση φρούτων που έχουν παραχθεί σε τοπικές καλλιέργειες είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για τα διατροφικά τους οφέλη.
«Καλό είναι να προτιμάτε τα ντόπια και βιολογικά φρούτα. Η κατανάλωση τροφής που καλλιεργείται τοπικά είναι πιο ευεργετική για τα μιτοχόνδρια», τόνισε. Σημείωσε, επίσης, πως είναι σημαντικό να καταναλώνετε ροδάκινα και δαμάσκηνα σε περιορισμένες ποσότητες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.
«Τρώτε όλα τα φρούτα, απλώς περιορίστε την ποσότητα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτό ισχύει ειδικά εάν ένα άτομο έχει μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης. «Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης».
«Και τα δύο φρούτα είναι θρεπτικά με τον δικό τους τρόπο», δήλωσε με τη σειρά του ο Δρ. Chris Mohr, σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής στο Fortune Recommends Health.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ροδάκινα έχουν περισσότερη βιταμίνη Α από τα δαμάσκηνα – που σημαίνει ότι είναι καλύτερα για την όραση και την υγεία του ανοσοποιητικού, αλλά τα δαμάσκηνα περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιλογή μεταξύ ροδάκινου και δαμάσκηνου εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Και τα δύο είναι συγκρίσιμα σε περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους. Αλλά πραγματικά, κάθε φρούτο είναι εκπληκτικό, οπότε απολαύστε τα όλα», σημείωσε.
Η Springer συμφωνεί: «Προτείνω στους ασθενείς μου να τρώνε ένα “ουράνιο τόξο από φρούτα”. Τόσο τα ροδάκινα όσο και τα δαμάσκηνα έχουν τα πλεονεκτήματά τους».
«Τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα όπως τα ροδάκινα είναι γεμάτα με καροτενοειδή για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού, ενώ τα μοβ φρούτα όπως τα δαμάσκηνα περιέχουν ανθοκυανίνες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή», κατέληξε.
.