Τρώτε πολύ κρέας; Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, όπως καταδεικνύει έρευνα με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
Ο κίνδυνος εντοπίζεται ακόμα και σε ανθρώπους που καταναλώνουν μόλις δύο μερίδες κρέας την εβδομάδα και αυξάνεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. «Αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας», δηλώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Ξιάο Γκου.
Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως και αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η νόσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 216.695 συμμετέχοντες. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για συνολικό διάστημα έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αντικαταστήστε το κρέας με φυτική πρωτεΐνη
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, αλλά και με γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετιζόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες, θεωρούμε ότι ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας, Βάλτερ Βίλετ.
Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, εκτός από τα οφέλη για την υγεία, θα βοηθούσε και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και θα είχε και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.