Διαβήτης: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο και επηρεάζει περισσότερο από τα γονίδια

διαβήτης

Στη ζωή, η πιο απλή συμβουλή είναι συχνά η καλύτερη, ειδικά όταν πρόκειται για την πρόληψη μιας σειράς προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας. Ένα γρήγορο περπάτημα 5 χιλιομέτρων ή μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι οι ευκολότεροι τρόποι για να αποτρέψετε τα πάντα, από την άνοια μέχρι τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη που εξέτασε τη διατροφή περίπου 1.600 Φινλανδών ανδρών αποκάλυψε, χωρίς έκπληξη για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, ότι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η τήρηση ορισμένων διατροφικών κανόνων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση που διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σάκχαρο: Συνταγή με 9 μπαχαρικά για να ρυθμίσετε άμεσα την ινσουλίνη

Τόσο ο τρόπος ζωής όσο και τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτή η εκτενής μελέτη εντόπισε ποιος θα μπορούσε να είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου.

Ακόμα κι αν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτής της μορφής διαβήτη, που συνήθως αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, ο μεγαλύτερος παράγοντας επιρροής στις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αυτή τη συχνά δύσκολη στη διαχείριση πάθηση είναι απλώς η διατροφή σας. Αφού ανέλυσαν τη διατροφή και τα γονίδια αυτών των 1.600 ανδρών, οι κλινικοί γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν με ακρίβεια τα κοινά τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Τρόφιμα που αυξάνουν και αυτά που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Τα τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη δοκιμή περιλάμβαναν τηγανιτές πατάτες, επεξεργασμένα κρέατα, αρτοσκευάσματα και καραμέλες, επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με πρόσθετα σάκχαρα, καθώς και έτοιμα γεύματα. Αυτά τα προϊόντα συνδέονται στενά με την παχυσαρκία, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για όσους αναπτύσσουν διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.

Τι ρίχνει άμεσα το σάκχαρο χωρίς φάρμακα

Παράλληλα, οι επιστήμονες εντόπισαν τις διατροφικές επιλογές των ατόμων που κατάφεραν να αποφύγουν τον διαβήτη τύπου 2, επισημαίνοντας ένα μενού πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και με  χαμηλά λιπαρά, ακόμη και πατάτες. Αυτά τα τρόφιμα είναι ήδη γνωστά για το ρόλο τους σε μια θρεπτική διατροφή.

Εξετάζοντας τους συμμετέχοντες για οποιονδήποτε από τους 76 κύριους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 έναντι εκείνων που επιδίδονται σε δίαιτες πλούσιες σε λίπη, υδατάνθρακες και σάκχαρα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή υπερτερεί της γενετικής όσον αφορά τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για αυτή τη μορφή διαβήτη.

Ελπίδα για τους γονείς που ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους κληρονομήσουν τον διαβήτη

Ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στους γονείς που ανησυχούν για τη μετάδοση γενετικών παραγόντων κινδύνου στους απογόνους τους, υποδηλώνοντας ότι ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στην υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να διαταράξει το κληρονομικό πρότυπο της νόσου.

Οι καλύτερες τροφές που μειώνουν το σάκχαρο – Σας προστατεύουν από διαβήτη

Ο Δρ. Sebnem Unluisler, ένας διακεκριμένος μηχανικός γενετικής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Λονδίνου, έδωσε πληροφορίες για αυτά τα ευρήματα μιλώντας στο Medical News Today. «Αυτό σημαίνει ότι εάν οι γονείς με υψηλό γενετικό κίνδυνο διατηρούν μια υγιεινή διατροφή και μεταδίδουν αυτές τις συνήθειες στα παιδιά τους, τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με τους γονείς τους», παρατήρησε.

Παρά τις επιπτώσεις της μελέτης, το εύρος της είναι κάπως περιορισμένο, εστιάζοντας αποκλειστικά σε 1.600 Φινλανδούς άνδρες και μπορεί να μην είναι ενδεικτικό των παγκόσμιων τάσεων, επεσήμανε ο Δρ. Unluisler.

«Η μελέτη είχε περιορισμούς, καθώς δεν περιλάμβανε μια ποικιλία εθνοτήτων, επιπέδων εισοδήματος ή γεωγραφικών τοποθεσιών, που είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες και τους γενετικούς κινδύνους», σχολίασε καταλήγοντας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top