Ίσως νομίζετε ότι πρέπει να εξαλείψετε τους υδατάνθρακες για να μειώσετε το ζάχαρο και να ελέγξετε τον διαβήτη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Χρειάζεστε 3 θρεπτικές τροφές.
Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Ορισμένοι υδατάνθρακες είναι επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης.
Μάθετε τους καλύτερους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, τι να προσέχετε σε ένα σνακ φιλικό προς το σάκχαρο.
Οι καλύτεροι υδατάνθρακες
Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι οι καλύτεροι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στο χαμηλό ζάχαρο.
1. Φασόλια
Την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε μια πηγή πρωτεΐνης για μια ημέρα χωρίς κρέας, δεν θα χρειαστεί να κοιτάξετε πέρα από τα φασόλια (ή άλλα είδη οσπρίων).
Ενώ η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες μπορεί να επηρεάζει μερικούς ανθρώπους με διαβήτη, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες τους συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της επίδρασής τους στο σάκχαρο του αίματος.
Τα φασόλια έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, και επιπλέον έχουν φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη.
«Για μερικούς, αυτό μπορεί να τα κάνει πιο χορταστικά, προσφέροντας το έξτρα μπόνους της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα», λέει η Ashley Munro, εκπαιδεύτρια στη Σχολή Διατροφικών Επιστημών και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
2. Γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και συγκεκριμένα το γάλα και το γιαούρτι, είναι μια άλλη καλή πηγή υδατανθράκων και πρωτεΐνης.
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Το τυποποιημένο γιαούρτι να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλότερη σε υδατάνθρακες από το ελληνικό γιαούρτι.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος βοηθά στην πρόληψη των γρήγορων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.
«Το γιαούρτι μπορεί να είναι ένα καλό όχημα για την προσθήκη θρεπτικών συστατικών, όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί για τις φυτικές ίνες», προσθέτει η Δρ. Munro.
Η αναδυόμενη έρευνα, όπως μια μελέτη του 2020 στο World Journal of Diabetes, έδειξε μια σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του διαβήτη. Επομένως η ενίσχυση των προβιοτικών από το γιαούρτι μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη για όσους πάσχουν από διαβήτη.
3. Ζυμαρικά από όσπρια
Όλο και περισσότερες καινοτομίες τροφίμων να καλύπτουν τα ράφια των παντοπωλείων. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί νέοι διασκεδαστικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση του διαβήτη μέσω της διατροφής σας.
Τα τελευταία χρόνια, μια από αυτές τις νεότερες εφευρέσεις είναι τα ζυμαρικά οσπρίων. Αυτά παρασκευάζονται με πηγές πρωτεΐνης όπως ρεβίθια, φακές και κίτρινα μπιζέλια και όχι σκληρό σιτάρι.
Αυτά μπορεί να έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη και περίπου τους μισούς υδατάνθρακες από τα παραδοσιακά ζυμαρικά. Μπορούν έτσι να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.
Εάν έχετε διαβήτη, αυτό σας αποτρέπει από το να χρειάζεται να προσθέσετε πρωτεΐνη από άλλες πηγές, όπως το κρέας, όταν τρώτε ζυμαρικά.
Βάσει αυτού, ενώ πρέπει να μετριάζετε την πρόσληψη υδατανθράκων εάν έχετε διαβήτη, τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως σιτάρι, ρύζι ή κινόα, μπορούν να αποτελούν μέρος μιας διατροφής κατάλληλης για τον διαβήτη.