Site icon Όλο Υγεία

Διαβήτης: 3 τροφές που μειώνουν το σάκχαρο και μπορούν να βελτιώσουν την ανοχή στη γλυκόζη

Διαβήτης: 3 τροφές που μειώνουν το σάκχαρο και να βελτιώσουν την ανοχή στη γλυκόζη

Φωτογραφία: 123rf

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το σάκχαρο στο αίμα μας και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Γνωστοί «ένοχοι» για αυτό είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις γλυκές λιχουδιές.

Υπάρχουν, όμως, και τροφές που μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο και έτσι να αποτρέψουν τον διαβήτη. Ποιες παρέχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα; Τα οφέλη αυτών των τροφίμων παρουσίασε ο ειδικός υγείας, Rhysaa Phommachanh, από το Landys Chemist.

Διαβήτης: Το Νο1 τρόφιμο για να βελτιώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Οι 3 τροφές που ρίχνουν αποτελεσματικά το σάκχαρο

  1. Τριγωνέλλα
  2. Δημητριακά ολικής αλέσεως,
  3. Όσπρια

1. Τριγωνέλλα

«Αυτό το φυτό είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, βοηθώντας στη μετριοπάθεια των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα», εξήγησε ο Rhysaa μιλώντας στο GB News.

Μελέτες έχουν επαινέσει τους σπόρους τριγωνέλλας ως χρήσιμους για άτομα με διαβήτη, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

«Έρευνες από τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δείξει ότι οι σπόροι τριγωνέλλας βοηθούν στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ο ρόλος της ως αντιδιαβητικού, που μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη», ανέφερε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως

«Πλούσια σε διαιτητικές ίνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, η οποία μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα», εξήγησε ο ειδικός.

Η βιταμίνη που προστατεύει την καρδιά – Μπορεί να μειώσει πίεση, χοληστερίνη και ινσουλίνη

Το Diabetes UK επιβεβαίωσε τα οφέλη του, δηλώνοντας: «Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι συνήθως καλύτερα για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, επειδή τείνουν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη».

Καλά παραδείγματα τροφών με δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν βρώμη, καστανό ρύζι, ψωμί με πολλά δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

3. Όσπρια

Ο ειδικός εξήγησε ότι το να γεμίσετε το πιάτο σας με όσπρια μπορεί να είναι ευεργετικό. Σκεφτείτε τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές. «Αυτές είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης, οι οποίες υποστηρίζουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθυστερώντας την απορρόφηση γλυκόζης μετά τα γεύματα», σημείωσε.

Πολλά τρόφιμα είναι καλύτερα να αποφεύγονται όταν προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2», εξήγησε ο Rhysaa.

Διαβήτης: Τα 6 σημάδια στα πόδια που σας προειδοποιούν

Καταληκτικά, συμβουλεύει να εξαλείψετε τα ζαχαρούχα ποτά, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες από τη διατροφή σας προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη.

Όλο Υγεία

Exit mobile version