Διαβήτης: 3 δίαιτες που μπορούν να τον αποτρέψουν ή και να τον αναστρέψουν, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό

διαβήτης 3 δίαιτες

Ένας κορυφαίος γιατρός εξήγησε πώς ο διαβήτης μπορεί να αποφευχθεί ή ακόμη και να αναστραφεί εντελώς. Συζητώντας στο επιτυχημένο podcast του Steven Bartlett, Diary of a CEO, ο Δρ. Robert Lustig έδωσε κρίσιμες συμβουλές για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Με έδρα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο Δρ. Lustig είναι ειδικός στην παιδιατρική ενδοκρινολογία με έντονη εστίαση στο πώς η ζάχαρη οδηγεί σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβήτης: Οι 3 δίαιτες που μπορούν να τον αντιμετωπίσουν

Σύμφωνα με τον γιατρό, υπάρχει ελπίδα για την αναστροφή του διαβήτη με την ενίσχυση της παραγωγής ινσουλίνης και του τρόπου με τον οποίο το συκώτι αντιδρά σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός συνιστά τρεις δίαιτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι:

  1. την κετογονική δίαιτα,
  2. την δίαιτα paleo και
  3. τη διαλειμματική νηστεία.

Αυτά τα διατροφικά προγράμματα έχουν να κάνουν με τη μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων, τα οποία βοηθούν το συκώτι να αποβάλλει το υπερβολικό λίπος, οδηγώντας ενδεχομένως σε απώλεια βάρους και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

1. Κετογονική δίαιτα

Η δίαιτα αυτή αρχικά εισήχθη και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ανθεκτικής επιληψίας στα παιδιά, λόγω της σημαντικής μείωσης που προσφέρει στη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων. Στη συνέχεια, κέρδισε σύντομα την έλξη μεταξύ του ευρύτερου πληθυσμού μόλις έγιναν αντιληπτά τα οφέλη της για απώλεια βάρους.

«Πολλές μελέτες διαφόρων τύπων δίαιτας δείχνουν ότι μπορείτε να αντιστρέψετε απολύτως τον διαβήτη τύπου 2. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να κάνετε το πάγκρεας να παράγει σωστά την ινσουλίνη και ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε το συκώτι να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη σωστά», εξήγησε ο Δρ. Lustig και πρόσθεσε:

«Ένας τρόπος είναι να μην προκαλείτε το συκώτι, να το ξεκουράζετε  ενώ μεταβολίζει όλους αυτούς τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη. Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη και κάντε το συκώτι σας να λειτουργεί καλύτερα.

Οι κετογονικές δίαιτες είναι η ακραία εκδοχή αυτού. Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος.

2. Δίαιτα paleo

Η δίαιτα Paleo είναι ένας άλλος τρόπος. Τυπικά υψηλή σε λίπος και πρωτεΐνες, αλλά ανεπαρκής σε υδατάνθρακες, μια κετογονική δίαιτα επιδιώκει να προωθήσει το σώμα ώστε να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου.

Η διατροφική αυτή προσέγγιση ενθαρρύνει την κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο φυσικής τροφής -σκεφτείτε κρέατα που τρέφονται με χόρτο, ψάρια, άφθονα φρούτα και λαχανικά και άλλα ολόκληρα τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, παρόμοια με τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας.

Εκτός από τη διατήρηση της κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού στο χαμηλότερο άκρο, η δίαιτα εξαλείφει τα επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα τρόφιμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της δίαιτας paleo να παρέχει διάφορα πλεονεκτήματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμητής απώλειας βάρους, της καλύτερης ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

3. Διαλειμματική νηστεία

Παράλληλα με αυτές τις δίαιτες είναι η προσέγγιση που είναι γνωστή ως διαλειμματική νηστεία όπου ακολουθείται ένα πρόγραμμα που εναλλάσσεται μεταξύ των περιόδων νηστείας και φαγητού. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα συστατικά των γευμάτων, η διαλειμματική νηστεία ενδιαφέρεται για το πότε τρώτε -για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ορίζεται για την κατανάλωση γευμάτων και η νηστεία καλύπτει την υπόλοιπη περίοδο.

Η μέθοδος λειτουργεί επεκτείνοντας το χρονικό πλαίσιο στο οποίο το σώμα σας έχει εξαντλήσει τις θερμίδες από το τελευταίο σας γεύμα και αρχίζει να καίει λίπος. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή διατροφής ή τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής νηστείας.

Στο podcast, ο Δρ. Lustig προειδοποίησε ότι για μερικούς ανθρώπους, ο απλός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να μην είναι αρκετός για να αντιστρέψει τον διαβήτη. Αυτό το αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στην αντίσταση στη λεπτίνη, η οποία μπορεί να πάρει χρόνια για να βελτιωθεί.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και λέει στον εγκέφαλο πότε το σώμα έχει αρκετή ενέργεια. Όταν τα επίπεδα λεπτίνης είναι χαμηλά, ο εγκέφαλος διεγείρει την πείνα και μειώνει την ενεργειακή δαπάνη για εξοικονόμηση ενέργειας. Η αντίσταση στη λεπτίνη είναι μια σπάνια κατάσταση όπου το σώμα έχει υψηλά επίπεδα της ορμόνης αλλά ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται σε αυτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πείνα και μειωμένη δραστηριότητα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top