Site icon Όλο Υγεία

Ο απόλυτος διατροφικός οδηγός για τη Μ. Εβδομάδα – Τι να κάνετε τις ημέρες της νηστείας, το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

Μεγάλη Εβδομάδα

Η εβδομάδα με τις μεγαλύτερες διατροφικές αντιθέσεις είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Ξεκινάει με μια διατροφή στηριζόμενη στις φυτικές τροφές και τα θαλασσινά και καταλήγει στην απόλυτη κρεατοφαφαγία- πολυφαγία της Κυριακής του Πάσχα.

Για να περάσετε όμορφα τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να επιβαρύνετε το στομάχι αλλά και τη ζυγαριά σας , καλό θα ήταν να βάλετε ένα πρόγραμμα στη διατροφή σας.

Χρήσιμες συμβουλές για τις ημέρες της νηστείας

Για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή το πρωί κι αν αγαπάτε τα κουλουράκια ή το τσουρέκι, εντάξτε τα στο πρωινό σας γεύμα μαζί με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένου γάλατος και για να τα ευχαριστηθείτε και για να μη βρεθείτε να τα τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια όλης της μέρας.

Η ύπαρξη της σαλάτας στο μεσημεριανό γεύμα θεωρείται απαραίτητη, καθώς τα λαχανικά επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό με αποτέλεσμα να τρώμε μικρότερες ποσότητες.

Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με μέτρο (2-3 ποτά την ημέρα) γιατί το αλκοόλ αποδίδει αρκετές θερμίδες και επιβαρύνει τη διαδικασία της πέψης.

Αν θέλετε να γλυκαθείτε μπορείτε να επιλέξετε κάποιο απλό παγωτό (χωρίς σιρόπια και ξηρούς καρπούς) καθώς είναι από τα επιδόρπια με τις λιγότερες θερμίδες. Όσον αφορά τα σοκολατένια αυγά, περιέχουν πολλή ζάχαρη και αρκετές θερμίδες (ένα μεσαίο μας δίνει γύρω στις 520 Kcal).

Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την κατάκλιση ή την έντονη άσκηση αμέσως μετά από ένα βαρύ γεύμα.

Πού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Αν υποφέρετε από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος προσπαθήστε να ελέγξετε την κατανάλωση του ζωικού λίπους (μαγειρίτσα, λιπαρά κρέατα, παχιά τυριά) και τα πολλά καρυκεύματα.

Σε περιπτώσεις που έχετε προβλήματα υπέρτασης, καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και για να δώσετε γεύση προσθέστε μυρωδικά και μπαχαρικά. Επίσης, η ρίγανη προστατεύει από τη δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στο κρέας που παράγονται από το ψήσιμο του σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η υψηλή περιεκτικότητα των εντοσθίων σε πουρίνες μπορεί να προκαλέσει αύξηση στις τιμές του ουρικού οξέος.

Τις συγκεκριμένες μέρες αυξάνονται τα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, γι’ αυτό δώστε προσοχή στην αγορά των τροφίμων, στις συνθήκες αποθήκευσής τους, στη διαχείριση και στη συντήρηση τους.

Όλο Υγεία

Exit mobile version