Ο γκουρού της δίαιτας, καθηγητής Tim Spector, μίλησε για τον ρόλο της διατροφής στη συνολική υγεία και αποκάλυψε τι τρώει κάθε ημέρα για να διατηρήσει την υγεία του εντέρου του σε κορυφαία κατάσταση και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
Μιλώντας σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα διατροφής και ιδρυτής της εφαρμογής διατροφής ZOE, η οποία έχει δύο εκατομμύρια συνδρομητές, εξήγησε ότι σκοπός της ανάρτησής του είναι να απαντήσει στην ερώτηση που του κάνουν περισσότερο οι άνθρωποι.
@tim.spector The question I’m asked most often is ‘what do I actually eat’So I thought I’d take you through what I eat in a day while I’m in Spain writing my new book #timspector #tips #food #healthy #healthyfood #drink ♬ original sound – Tim Spector MD FRCP OBE
Η διατροφή που βελτιώνει την υγεία του εντέρου και αποτρέπει τις ασθένειες
Το σχέδιο του καθηγητή επικεντρώνεται σε τροφές που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μιας σειράς ασθενειών. Στο βίντεο στο TikTok, το οποίο έχει 42,6 χιλιάδες προβολές, ο καθηγητής Spector αποκαλύπτει την υγιεινή αλλά απολαυστική του προτίμηση σε τροφές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι φυτικής προέλευσης.
Όπως εξήγησε, το καθημερινό του μενού περιλαμβάνει μια σειρά από θερμιδικές τροφές, όπως μαλακό τυρί και κάρυ. «Για την υγεία του εντέρου μου, εστιάζω κυρίως στο να συμπεριλαμβάνω όσο το δυνατόν περισσότερα φυτικά τρόφιμα και να προσθέτω πάντα μερικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όταν μπορώ», ανέφερε αρχικά ο ειδικός και συνέχισε:
«Η μέρα μου ξεκινά συνήθως με γιαούρτι, κεφίρ και πολλά φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για το μεσημεριανό γεύμα φτιάχνω μια γρήγορη σαλάτα με εποχιακά λαχανικά και dressing με βάση το κεφίρ».
«Τρώω ένα σνακ πριν το δείπνο με μερικά κράκερ, τυρί και kimchi και μετά φτιάχνω συνήθως ρύζι με κάρυ με ρύζι. Τέλος, επιλέγω το κεφίρ για να βεβαιωθώ ότι λαμβάνω όλα τα προβιοτικά οφέλη», συμπλήρωσε ο καθηγητής Spector.
Το τρόφιμο που προκαλεί διαβήτη αν και δεν έχει ζάχαρη – Aνατρεπτική μελέτη του Χάρβαντ
Στο παρελθόν, ο καθηγητής Spector είχε επαινέσει τα φασόλια και τα όσπρια ως «αντιφλεγμονώδη, κατά της παχυσαρκίας, αντικαρκινογόνα, νευροπροστατευτικά» και καλά για την «ανοσολογική απόκριση». Αυτό, εξήγησε, οφείλεται στο ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν πρωτεΐνες και πολυφαινόλες -ένα είδος αντιοξειδωτικού που «τροφοδοτεί» τα υγιή βακτήρια του εντέρου.
Το μαγικό βότανο που προστατεύει από καρκίνο – Βοηθά στο διαβήτη και είναι αντιγηραντικό
Φυτικές ίνες και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση προστατεύουν από καρκίνο και διαβήτη
Σύμφωνα με στοιχεία του Cancer Research UK, ένας στους τρεις καρκίνους του παχέος εντέρου μπορεί να συνδεθεί με την κατανάλωση πολύ λίγων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες στη διατροφή βοηθούν την τροφή να κινείται μέσω του πεπτικού σωλήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες περνούν λιγότερο χρόνο στο έντερο.
Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, μπορεί επίσης να διαφοροποιήσει τα βακτήρια στο έντερο, λέει ο καθηγητής Spector, κάτι που θεωρείται ότι παρέχει μια βάση για καλύτερη συνολική υγεία, ευεξία και ικανότητα αποτροπής ασθενειών.
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, είναι γεγονός πως τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, το πόσο καλά αφομοιώνονται τα λίπη και πόσο γρήγορα αυτά τα λίπη καθαρίζονται από το σώμα. Ο καθηγητής Spector υπογραμμίζει ότι τόσο το υψηλό σάκχαρο στο αίμα όσο και η κακή πέψη οδηγούν σε φλεγμονή σε όλο το σώμα.
Η φλεγμονή, μια απάντηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε ασθένεια ή τραυματισμό που σας βοηθά να καταπολεμήσετε ή να θεραπεύσετε την ασθένεια, μπορεί να είναι κάτι καλό. Αλλά εάν η απόκριση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες παθήσεις όπως αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνο.
Μια μελέτη του 2021 σχετικά με τις ουσίες του κεφίρ διαπίστωσε ότι μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών που ενεργοποιούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και προκαλούν φλεγμονή. Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας καθώς το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να κάνει το σώμα να παράγει περισσότερη φλεγμονή.