Θέλετε να προστατεύσετε την υγεία των πνευμόνων σας; Σύμφωνα με νέα μελέτη, ορισμένες διατροφικές επιλογές ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, αποκαλύπτοντας κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί.
Πνεύμονες: 8 φυσικοί τρόποι για να τους καθαρίσουμε και να τους δυναμώσουμε
Ο καρκίνος του πνεύμονα συνδέεται με τη διατροφή
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στους πνεύμονες, τα δύο σπογγώδη όργανα στο στήθος που είναι υπεύθυνα για την αναπνοή. Σύμφωνα με το American Cancer Society, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα: ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC), που είναι ο πιο κοινός και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC), που είναι λιγότερο κοινός αλλά τείνει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Η διάγνωση και η θεραπεία εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου και η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.
Οι ερευνητές, από το University of Florida και το University of Kentucky, έρχονται τώρα να διαπιστώσουν ότι και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για τον καρκίνο αυτό. Η μελέτη τους κατέληξε στο συμπέρασμα το μόριο γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύει τη γλυκόζη (απλή ζάχαρη), θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργεί ως παράγοντας που ενισχύει κάποιους τύπους καρκίνου του πνεύμονα.
Πώς η ζάχαρη βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα
Το γλυκογόνο βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε ανθρώπινους ιστούς με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, τον τύπο που είναι υπεύθυνος για το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως. Σε πειράματα με ποντίκια, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αυξημένη ποσότητα γλυκογόνου βοήθησε τους καρκίνους του πνεύμονα να αναπτυχθούν ταχύτερα, ενώ η απομάκρυνση του μορίου περιόρισε την ανάπτυξη των όγκων.
Η νέα μελέτη βασίζεται σε μια τεχνική που ονομάζεται χωρική μεταβολομική, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μικρών μορίων με βάση τη θέση τους μέσα στον ιστό. Εδώ, η ομάδα χρησιμοποίησε μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για την ανάλυση ιστών.
«Αυτή η πλατφόρμα προσέφερε μια νέα οπτική μέσω της οποίας μπορούμε να απεικονίσουμε τις ασθένειες, επιτρέποντας στους ερευνητές να διακρίνουν μέχρι τώρα άγνωστα μοριακά μοτίβα και αλληλεπιδράσεις με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και βάθος κατανόησης», αναφέρει ο μοριακός βιολόγος Ramon Sun από το University of Florida.
Οι ερευνητές μελετούν εδώ και καιρό το γλυκογόνο και τη σχέση του με διάφορους τύπους καρκίνου. Φαίνεται πως αυτή η πηγή ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει σαν «γλυκιά λιχουδιά» για τα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς τους το καύσιμο για να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα, ώστε να ξεπεράσουν τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ερωτική ασφυξία: Το φετίχ στο σεξ που φαίνεται να στοίχισε τη ζωή σε 52χρονο σε Airbnb στην Αθήνα
Υδατάνθρακες και λιπαρά στο στόχαστρο
Γνωρίζουμε ότι το γλυκογόνο προέρχεται από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε και αποτελεί μια σημαντική ενεργειακή αποθήκη στους μυς μας, την οποία το σώμα μας αξιοποιεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ουσιαστικά αποθηκεύει τη γλυκόζη που δεν χρειάζεται άμεσα.
Είναι επίσης κάτι που συσσωρεύεται ως αποτέλεσμα μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Στη μελέτη αυτή, τα ποντίκια που τρέφονταν με τέτοια διατροφή εμφάνισαν πολύ υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με ποντίκια που έλαβαν είτε διατροφή μόνο υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, είτε μόνο σε υδατάνθρακες, είτε μια ουδέτερη (ελεγχόμενη) διατροφή.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του πνεύμονα στους ανθρώπους, αλλά φαίνεται πως υπάρχει κάποια μορφή συσχέτισης.
«Σε βάθος χρόνου, η προσέγγισή μας για την πρόληψη του καρκίνου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την επιτυχία της αντικαπνιστικής εκστρατείας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση του κοινού και σε πολιτικές στρατηγικές που προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ως βασικό στοιχείο πρόληψης των ασθενειών», επισημαίνει ο Sun.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκογόνου εντοπίστηκαν μόνο σε δείγματα ιστού αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα σε ανθρώπους, και όχι σε άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα, όπως το πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.
Μπορείτε να κολλήσετε παράσιτα στο έντερο και τους πνεύμονες; Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Σωστή διατροφή σημαίνει καλή υγεία
Προς το παρόν, αυτή η ανακάλυψη αποτελεί υπενθύμιση για το πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας για τη συνολική μας υγεία. Όπως το κόκκινο κρέας και τα αλκοολούχα ποτά πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, ίσως σύντομα να προστεθεί και ο καρκίνος του πνεύμονα στη λίστα των κινδύνων που σχετίζονται με τη Δυτικού τύπου διατροφή.
«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως μια ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή», εξηγεί ο Sun. «Ασθένειες όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή του ήπατος, ναι. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον καρκίνο του πνεύμονα, η ιδέα ότι η διατροφή μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, σπάνια συζητείται».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.