Στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας, συχνά υπάρχει μια πίεση για τελειότητα: σωστή διατροφή, αυστηρή ρουτίνα άσκησης και πλήρης αποφυγή των απολαύσεων. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι απαραίτητη για να πετύχουμε έναν υγιή νου και σώμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.
Σύμφωνα με τον Δρ. Mark Milstein, ερευνητή υγείας του εγκεφάλου και συγγραφέα του βιβλίου The Age-Proof Brain, μπορούμε να απολαμβάνουμε μια μακρά, γεμάτη ζωή απλά ακολουθώντας μια άλλη προσέγγιση.
Μακροζωία: «Τα 5 μυστικά στη γυμναστική που με βοήθησαν να περάσω τα 100»
Είναι ο κανόνας 80/20 που «απαιτεί» να τρώτε υγιεινά το 80% του χρόνου. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο καθιστά πιο βιώσιμο τον υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προσφέρει και σημαντική προστασία στην υγεία του εγκεφάλου και την πνευματική λειτουργία.
Γιατί ο κανόνας 80/20 είναι αποτελεσματικός
O Δρ. Milstein αναφέρει στο CNBC ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή το 80% του χρόνου πέτυχαν εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες σε τεστ μνήμης.
Αυτά είναι καλά νέα για όσους αισθάνονται καταβεβλημένοι από την ανάγκη να τρώνε σωστά συνεχώς. Η αλήθεια είναι ότι επιτρέποντας κάποιες απολαύσεις—με μέτρο—κάνει πιο εύκολη τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακροπρόθεσμα. Ενσωματώνοντας λίγη ευελιξία στη διατροφή σας, είναι λιγότερο πιθανό να εξαντληθείτε ή να αισθανθείτε στέρηση.
«Αυτό είναι μέρος της ζωής, είναι μέρος των συνηθειών που είναι επίσης καλά για τον εγκέφαλό σας», όπως εξηγεί ο Δρ. Milstein.
Η ενσωμάτωση του μέτρου στις διατροφικές συνήθειες δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε κάθε έλεγχο στο υπόλοιπο 20% του χρόνου, αλλά σας δίνει την ελευθερία να απολαύσετε χωρίς ενοχές. Είτε πρόκειται για ένα κομμάτι τούρτα σε ένα πάρτι γενεθλίων είτε για μια βραδιά έξω με φίλους, αυτές οι στιγμές απόλαυσης είναι ένα φυσιολογικό και ευχάριστο μέρος της ζωής.
Εφόσον εξισορροπούνται με υγιεινά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, δεν θα βλάψουν την υγεία σας—ειδικά όταν πρόκειται για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Φιλικά προς τον εγκέφαλο τρόφιμα: Απλά, προσιτά και αποτελεσματικά
Τι σημαίνει λοιπόν να τρώμε υγιεινά το 80% του χρόνου; Ο Δρ. Milstein προσφέρει μια απλή και ξεκάθαρη προσέγγιση. Για πρωινό, προτείνει μια γρήγορη και εύκολη επιλογή: τη βρώμη. Παρά την αρνητική φήμη που μπορεί να έχει η έτοιμη βρώμη, ο Δρ. Milstein διαβεβαιώνει ότι είναι μια χαρά, αρκεί να μην περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή άλλα πρόσθετα.
«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι οι φυτικές ίνες—είναι πολύ καλές για την υγεία του εντέρου μας, που με τη σειρά της βοηθά και την υγεία του εγκεφάλου μας», εξηγεί.
Η βρώμη είναι επίσης μια εξαιρετική βάση για toppings που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως τα μούρα, τα οποία είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός σας; – Το τεστ του Χάρβαρντ που προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών
Ο Δρ. Milstein προσθέτει επίσης μια κουταλιά αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο στη βρώμη του για επιπλέον ενέργεια. Αυτός ο συνδυασμός υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών τον διατηρεί ενεργητικό κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή ενέργεια και συγκέντρωση.
Για μεσημεριανό και βραδινό, ο Δρ. Milstein δίνει έμφαση στην απλότητα και την ισορροπία. Προτείνει άπαχες πρωτεΐνες όπως ψάρι και κοτόπουλο, συνοδευόμενες από μια ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών. «Προσπαθώ να σκέφτομαι συνδυασμούς λαχανικών—πραγματικά πολύχρωμα πιάτα», λέει.
Αντί να ανησυχούμε για το ποιο είναι το «καλύτερο» λαχανικό ή φρούτο για τον εγκέφαλο, μας ενθαρρύνει να επιλέγουμε ποικιλία, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός διαφορετικών λαχανικών συχνά προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη.
Ένα από τα αγαπημένα του βραδινά γεύματα είναι ένα smoothie, γεμάτο με λαχανικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο όπως μπρόκολο και καρότα, μαζί με υγιεινά λιπαρά όπως το αβοκάντο ή το ελληνικό γιαούρτι. Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως σημειώνει, το μπρόκολο σε μορφή smoothie μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.
Ο ρόλος της κίνησης στην υγεία του εγκεφάλου
Η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης όταν πρόκειται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Ο Δρ. Milstein πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Είτε πρόκειται για μια δομημένη προπόνηση στο γυμναστήριο είτε απλά για την ενασχόληση με αθλήματα, ο στόχος είναι η καθημερινή κίνηση.
«Υπάρχουν τόσες πολλές έρευνες που δείχνουν ότι διαφορετικοί τύποι κίνησης μπορούν να είναι πολύ βοηθητικοί για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου», αναφέρει.
Ο ίδιος προσπαθεί να πηγαίνει στο γυμναστήριο για περίπου 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες. Τονίζει τη σημασία της απόλαυσης της άσκησης και της βιωσιμότητας, λέγοντας, «Συγκεντρώνομαι στο να κάνω προπόνηση που να θέλω να ξαναπάω την επόμενη μέρα. Έτσι, δεν είμαι εξαντλημένος ή τραυματισμένος». Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τη συνέπεια χωρίς τον κίνδυνο εξάντλησης.
Εγκέφαλος: 3 τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων
Εκτός από τη γυμναστική, ο Δρ. Milstein ενσωματώνει μια ποικιλία αθλημάτων στην καθημερινότητά του, όπως το τένις, το μπάσκετ, το πινγκ πονγκ και το pickleball. Η ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες δεν κρατά μόνο το σώμα σε φόρμα, αλλά διεγείρει τον εγκέφαλο με τρόπους που μια τυπική προπόνηση στο γυμναστήριο ίσως να μην το καταφέρνει.
«Λίγα λεπτά κάθε μέρα μπορούν να είναι πολύ βοηθητικά για τον εγκέφαλο», σημειώνει.
Πώς να υιοθετήσετε την προσέγγιση 80/20 στη ζωή σας
Για όσους θέλουν να υιοθετήσουν την προσέγγιση 80/20 για την υγεία, το μυστικό είναι η ισορροπία και η βιωσιμότητα. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές εμπνευσμένες από τη ρουτίνα του Δρ. Milstein:
- Ξεκινήστε με ένα υγιεινό πρωινό
- Κάντε πολύχρωμα γεύματα
- Κινηθείτε καθημερινά
- Αφήστε περιθώριο για απόλαυση
1. Ξεκινήστε με ένα υγιεινό πρωινό
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα απλό, φιλικό προς τον εγκέφαλο γεύμα, όπως η βρώμη. Προσθέστε φρούτα και μια κουταλιά αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο για επιπλέον θρεπτικά συστατικά και διαρκή ενέργεια.
2. Κάντε πολύχρωμα γεύματα
Στο μεσημεριανό και το βραδινό, επιδιώξτε μια ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων. Θυμηθείτε, είναι ο συνδυασμός των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, γι’ αυτό μην ανησυχείτε για το ποιο είναι το «τέλειο» λαχανικό—απλά ανακατέψτε τα.
3. Κινηθείτε καθημερινά
Ενσωματώστε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα, είτε πρόκειται για γυμναστική, αθλητισμό ή ακόμα και έναν σύντομο περίπατο. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε τη συνέπεια και να απολαμβάνετε τη διαδικασία.
4. Αφήστε περιθώριο για απόλαυση
Μην στοχεύετε στην τελειότητα. Αφήστε περιθώριο για ευελιξία και απολαύσεις, γνωρίζοντας ότι μια υγιεινή διατροφή το 80% του χρόνου είναι αρκετή για να προστατεύσετε την υγεία σας και τον εγκέφαλό σας. Η υγιεινή ζωή δεν χρειάζεται να είναι μια απόλυτη προσπάθεια. Όπως δείχνει η προσέγγιση 80/20 του Δρ. Milstein, είναι δυνατόν να προστατεύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και να απολαμβάνουμε τη ζωή ταυτόχρονα.
Η Νο1 συνήθεια για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας – Τι δείχνουν οι έρευνες
Εστιάζοντας σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μένοντας δραστήριοι και επιτρέποντας περιστασιακές απολαύσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που είναι τόσο βιώσιμος όσο και αποτελεσματικός. Άλλωστε, η υγεία δεν αφορά μόνο την τήρηση αυστηρών κανόνων—είναι να απολαμβάνουμε τη διαδικασία και να αγκαλιάζουμε τη μετριοπάθεια.